Το διαχρονικό παλτό που “γεννήθηκε” για τo πεδίo των μαχών

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Οι Σπαρτιάτες ήταν γνωστοί ως γενναίοι πολεμιστές και το σώμα τους είχε έναν ρεαλιστικά μεγάλο όγκο, τον οποίο κάλυπταν φορώντας έναν μανδύα σε βαθύ κόκκινο χρώμα προκειμένου να μην φαίνονται οι αιματηροί τραυματισμοί τους στη μάχη. Χιλιάδες χρόνια μετά την εποχή του βασιλιά Λεωνίδα, τα στρατιωτικά ενδύματα συνέχισαν να σχεδιάζονται με βάση την πρακτικότητα, γεγονός που εξηγεί γιατί τόσα ανδρικά ενδύματα προέρχονται από τις στρατιωτικές στολές.

Ο κατάλογος των βασικών ανδρικών ενδυμάτων που “γεννήθηκαν” στο πεδίο της μάχης είναι μεγάλος, και ένα από αυτά είναι το Pea Coat.

Το Pea Coat, είναι κοντοκομμένο, διαθέτει τεράστιο γιακά και διπλό κούμπωμα, και πρωτοφορέθηκε από τους ναυτικούς το 1800. Αν και είναι ένα ένδυμα με ναυτική παράδοση, μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο βρήκε μια θέση στη ντουλάπα κάθε άνδρα, χάρη στο διαχρονικό και πρακτικό στυλ του.

© Corbis Historical / Getty Images / Ideal Image

Όπως πολλά άλλα ανδρικά ρούχα, το Pea Coat μοιράζεται το ίδιο DNA με ένα άλλο ναυτικό ένδυμα, το blazer. Σε αντίθεση όμως με την πιο σαφή προέλευση άλλων ρούχων όπως η καμπαρντίνα, υπάρχουν έντονες διαφωνίες ως προς την προέλευση του Pea Coat. Οι Ολλανδοί είναι αυτοί που διεκδικούν τα εύσημα για την εφεύρεση του Pea Coat και γενικά θεωρείται ότι το παλτό προέρχεται από την ολλανδική λέξη «pijjekker», η οποία σημαίνει «χοντρόμαλλο ύφασμα» και περιγράφει ένα ναυτικό σακάκι του 16ου αιώνα. Οι Ολλανδοί τον καιρό εκείνο ήταν μια πολύ ισχυρή ναυτική δύναμη και το Pea Coat συνδέεται με τη ναυσιπλοΐα.

Σύμφωνα με τη βρετανική εκδοχή, το 1850 ο M. Edgard Camplin είχε ένα μαγαζί που πούλαγε στολές στο Ναυτικό της χώρας του, και κάποια στιγμή σκέφτηκε να φτιάξει ένα πανωφόρι για τη στολή των ναυτών. Έτσι σχεδίασε το Petty Coat, επίσης γνωστό ως P. Coat, το οποίο αργότερα έγινε Pea Coat, για φωνητικούς λόγους. Αυτή η εκδοχή ωστόσο δεν πολυστέκει, γιατί δεν στηρίζεται σε καμιά πηγή ή χρονολογία.

Αν κάτι είναι σίγουρο, είναι πως το Αμερικανικό Ναυτικό υιοθέτησε το Pea Coat από το Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό. Ωστόσο, ορισμένοι ισχυρίζονται πως το Pea Coat όπως το ξέρουμε σήμερα, φτιάχτηκε αρχικά για τους «reefers», τους ναύτες που σκαρφάλωναν στην αρματωσιά των ιστιοφόρων. Κατά συνέπεια, μπορούμε να το ονομάσουμε και Reefer Coat, όρος που περιγράφει ένα μπλε σκούρο ημίπαλτο με διπλό κούμπωμα, το οποίο ήταν κατάλληλο για αυτή τη δουλειά. Η θεωρία αυτή μοιάζει να βγάζει νόημα, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχουν ιστορικά στοιχεία που να την αποδεικνύουν.

Ο πιο κοινός τύπος Pea Coat έχει σταυρωτό κόψιμο με διπλό κούμπωμα, ώστε να κλείνει ανάλογα με τη φορά του ανέμου, ενώ ανοίγει ελαφρά στο ύψος των γοφών για να διευκολύνει τις κινήσεις εκείνου που το φοράει. Ο φαρδύς γιακάς προφυλάσσει το λαιμό από το κρύο και τον άνεμο. Τα κουμπιά του είναι συνήθως από σκληρό μαύρο πλαστικό, και πολλές φορές είναι στολισμένα με μια άγκυρα.

Παραδοσιακά φτιαγμένο από σκούρο μπλε μαλλί Melton, είναι ζεστό, αδιάβροχο, ευκολοφόρετο και χάρη στην καθαρή και στενή γραμμή του, ίσα που αφήνει χώρο για ένα χοντρό πουλόβερ. Το Pea Coat είναι κυρίως ένα ρούχο απλό και λειτουργικό.

Θα πρέπει να ακολουθήσετε το παράδειγμα των ναυτικών παλαιάς κοπής και να επενδύσετε σε ένα Pea Coat, καθώς το κρύο και η υγρασία του χειμώνα σε μερικές εβδομάδες θα κάνουν την εμφάνιση τους.


Διαβάστε επίσης: Ένα καλοραμμένο παλτό είναι πάντα ένας καλός σύντροφος

Share.

Comments are closed.