Τα ενδύματα που εμπνέονται από τον στρατό είναι πλέον μέρος της ανδρικής μόδας, με πολλά κομμάτια να αποτελούν τo “θεμέλιο” αυτού που σήμερα ονομάζουμε military στυλ.

Η μετάβαση τους στην σύγxρονη μόδα, οφείλεται επίσης σε αρκετές ιστορικές στιγμές, όπως την εμφάνιση του Τζον Λένον στην τηλεόραση το 1971, ο οποίος φορούσε ειρωνικά ένα πουκάμισο του στρατού των Η.Π.Α., ενάντια στην συμμετοχή της Αμερικής στον πόλεμο του Βιετνάμ, όταν ο Τζέιμς Ντιν και ο Μάρλον Μπράντο φόρεσαν τα διάσημα λευκά μπλουζάκια, κάνοντας εκατομμύρια γυναίκες να παραληρούν, και φυσικά από την εικόνα των αξιωματικών του ‘Α Παγκοσμίου Πολέμου, με την διάσημη καμπαρντίνα. Παρόλα αυτά, τα στρατιωτικά ρούχα, θα αποτελούν πάντα ένα μεγάλο μέρος του συνεχώς μεταβαλλόμενου τοπίου της ανδρικής ενδυμασίας.

© Ann Limongello/ Getty Images / Ideal Image

Λίγα θετικά μπορούν να αντληθούν από την βία του πολέμου, αλλά ένα θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι η καμπαρντίνα. Ηταν από αδιάβροχο βαμβάκι και έφτανε μέχρι τους αστραγάλους, για να προστατεύει τους αξιωματικούς από τα στοιχεία της φύσης, όταν ήταν στην πρώτη γραμμή. Με μεγάλα πέτα, σταυρωτό κούμπωμα, ζώνες στη μέση και στους καρπούς, πτερύγιο όπλου, ρεγκλάν μανίκια και επωμίδες, είναι ένα αυστηρά καλαίσθητο ένδυμα. Δύο είναι οι ετικέτες που αξιώνουν την έμπνευση της καμπαρντίνας, οι οίκοι Aqcuascutum και Burberry.

Για την καταπολέμηση της λάσπης, τα στρατεύματα φορούσαν ανθεκτικές μπότες μάχης, τι οποίες έδεναν αρκετά σφιχτά. Σήμερα υπάρχουν άπειρες εκδοχές τους. Αξίζει επίσης να αναφέρουμε το Jeep παλτό, το οποίο είναι ένα βαρύ, εξαιρετικά ζεστό και μακρύ ένδυμα, το οποίο είδαμε να φοράνε οι Αμερικανοί αξιωματικοί στον τομέα των μεταφορών, κατά τη διάρκεια των σκληρών ευρωπαϊκών χειμώνων. Είναι από 100% μαλλί και τελειώνει με ένα shearling κολάρο για να ζεσταίνει τον λαιμό και το πρόσωπο, ενώ το σταυρωτό του κούμπωμα και η ζώνη, διατηρούν τη θερμότητα.

Τα ενδύματα με έμπνευση το ναυτικό είχαν πάντα μια θέση στα casual και επίσημα ανδρικά ρούχα. Από τις μαρινιέρες μέχρι το απλό ναυτικό blazer, υπάρχει πάντα ένα chic στοιχείο που συνδέεται με τη ναυτική στολή. Παραδόξως, το πιο πανταχού παρόν ρούχο στον κόσμο, το ταπεινό και εξαιρετικά ευπροσάρμοστο λευκό μπλουζάκι, φτάνει πίσω στο ναυτικό, καθώς τυποποιήθηκε για τους ναυτικούς του Πολεμικού Ναυτικού των Η.Π.Α κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου. Το Pea Coat, είναι ένα άλλο σήμα κατατεθέν του ναυτικού, ενώ ο θρύλος του χρονολογείται αρκετά πιο πίσω, από οποιοδήποτε από τα προαναφερθέντα κομμάτια. Οι ναυτικοί το φορούσαν από το 1800, κοντοκομμένο, με τεράστιο γιακά και διπλό κούμπωμα. Μπορεί να είναι αγκυροβολημένο στην ναυτική παράδοση, αλλά μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, βρήκε μια θέση στη ντουλάπα κάθε άνδρα, χάρη στο διαχρονικό και πρακτικό στυλ του. Ο πιο κοινός τύπος Pea Coat έχει σταυρωτό κόψιμο με διπλό κούμπωμα, ώστε να κλείνει ανάλογα με τη φορά του ανέμου, και ανοίγει ελαφρά στο ύψος των γοφών.

© Bettmann / Getty Images / Ideal Image

Συνεχίζουμε με το bomber jacket το οποίο γεννήθηκε στο πεδίο μάχης και συγκεκριμένα φορέθηκε για πρώτη φορά από τους πιλότους της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Τότε, το πιλοτήριο ήταν ακόμη κάμπριο και το εν λόγω μπουφάν κρατούσε ζεστούς τους αεροπόρους. Ήταν δερμάτινο, με φερμουάρ και λάστιχο στο τελείωμα του. Τα δύο πιο ιστορικά αμερικάνικα bomber jackets είναι τα Α-2 και G-1. Το πρώτο δημιουργήθηκε λίγο πριν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο για τους πιλότους της αμερικάνικης αεροπορίας, ενώ το δεύτερο γύρω στο 1947 για τους πιλότους του ναυτικού των ΗΠΑ (φοριέται ακόμα και σήμερα σε ώρες υπηρεσίας). Στενά με τα πεδία των μαχών, γρήγορα απέκτησαν συμβολικό χαρακτήρα, σε ένα έθνος όπως το αμερικάνικο, το οποίο έχει ιδιαίτερες “ευαισθησίες” όσο αφορά τον στρατό. Από σύμβολα τιμής, μετατράπηκαν σε σύμβολα στυλ, όταν το Χόλιγουντ τα “δανείστηκε” για να ντύσει τους πρωταγωνιστές του.

© Bettmann/ Getty Images / Ideal Image

Είναι πολύ απίθανο, τα ενδύματα που φοριούνται σήμερα από τους στρατιώτες, να παράγουν την ίδια λατρευτική εκτίμηση με τους vintage ομολόγους τους – είναι πολύ προηγμένα για να θεωρηθούν κλασικά κομμάτια. Ωστόσο, τα ενδύματα που αναφέρθηκαν παραπάνω έχουν σίγουρα μια διαχρονική ουσία, η οποία οφείλεται ίσως στην εγγενή λειτουργικότητα τους ή απλά στα κλασικά χαρακτηριστικά τους. Είτε έτσι είτε αλλιώς, εμείς εδώ στο Perpetual χαιρετίζουμε το military στυλ και θεωρούμε ότι πρέπει να το συμπεριλάβετε στις εμφανίσεις σας.


Διαβάστε επίσης: Τα 11 στυλ παλτό που πρέπει να γνωρίζεις