Mία από τις πιο χαρακτηριστικές ενδυματολογικές επιλογές των Βρετανών, είναι ένα ρούχο άρρηκτα συνδεδεμένο με την βροχή, η γνωστή σε όλους μας καμπαρντίνα. Πρόκειται για ένα κομμάτι που μετρά πάνω από έναν αιώνα και είναι η απαραίτητη προσθήκη σε κάθε γκαρνταρόμπα.

Η καμπαρντίνα έκανε την εμφάνιση της ως μέρος της στολής των Βρετανών αξιωματικών κατά την διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, όπου τους προστάτευε από τις καιρικές συνθήκες λόγω του υλικού από το οποίο ήταν κατασκευασμένη. Υπήρξαν αρκετές αντιπαραθέσεις σχετικά με την επινόηση του εν λόγω ρούχου, μεταξύ της Acquascutum, της οποίας οι καμπαρντίνες υιοθετήθηκαν από τους Ουίνστον Τσώρτσιλ, Κάρι Γκραντ, Λορίν Μπακόλ, Μαικλ Κέιν και Πίτερ Σέλλερς, και τις καμπαρντίνες του οίκου Burberry, οι οποίες αγαπήθηκαν από πολλούς διάσημους καλλιτέχνες, όπως τον Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ στην ταινία «Καζαμπλάνκα» και την Όντρεϊ Χέπμπορν στην ταινία «Πρόγευμα στο Τίφανις».

© Mirrorpix / Getty Images / Ideal Image

Το κλασσικό σταυρωτό παλτό, πήρε ολοκληρωμένο σχήμα όταν απέκτησε ιμάντες στους ώμους, για τη σύνδεση επωμίδων ή άλλα διακριτικά βαθμού, και τα λεγόμενα D-rings, τα οποία προστέθηκαν για να ανταποκριθούν στις ανάγκες του Α΄Παγκοσμίου Πολέμου. Άλλα χαρακτηριστικά του πανωφοριού είναι τα 10 κουμπιά στο μπροστινό μέρος, η ζώνη στην μέση και στους καρπούς, τα φαρδιά πέτα, το πτερύγιο όπλου και τα ρεγκλάν μανίκια. Αξίζει να σημειωθεί ότι το αρχικό του χρώμα ήταν το χακί.

Οι καμπαρντίνες του οίκου Aqcuascutum για τους αξιωματικούς του πολέμου είχαν επένδυση από αδιάβροχο βαμβάκι, η οποία μπορούσε να αφαιρεθεί. Ο ιδρυτής του οίκου, John Emary, κατοχύρωσε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για το πρώτο αυτό αδιάβροχο ύφασμα το 1853. Το όνομα Acquascutum προέρχεται από τις λατινικές λέξεις για το νερό και την ασπίδα.

© Bettmann / Getty Images / Ideal Image

Ο Thomas Burberry πήρε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας το 1879, για ένα δικό του, αδιαβροχοποιημένο ύφασμα: την καμπαρντίνα με πυκνή ύφανση. Αναφέρεται ότι χρησιμοποιούνταν σαν αδιάβροχο από τους Άγγλους βοσκούς και αγρότες, ενώ στην συνέχεια κυκλοφόρησε από τον oίκο ως παλτό, το οποίο αρχικά ονομάστηκε Tielocken και το 1912 πήρε το παρατσούκλι “Burberry”.

Η καμπαρντίνα διεισδύσε σε πολλές ντουλάπες μετά τον πόλεμο, όταν ένα μεγάλο απόθεμα τους παραδόθηκε σε πολίτες από την κυβέρνηση. Αρχικά υιοθετήθηκε από τους κυνηγούς και από τους κυρίους στις πόλεις και στην συνέχεια έγινε γρήγορα μόδα στις ταινίες του σινεμά, ιδιαίτερα στα φιλμ νουάρ της δεκαετίας του ’40. Το look επανήλθε στις γαλλικές ταινίες του 1960, με πρωταγωνιστές τους διάσημους Αλέν Ντελόν και Ζαν Πολ Μπελμοντό.

Η καμπαρντίνα, έχει αναμφίβολα αντέξει στη δοκιμασία του χρόνου, με τα ίδια αυτά καθοριστικά χαρακτηριστικά της. Σαν παλτό, φτιαγμένο με υλικά υψηλής τεχνολογίας, ήταν επαναστατικό για την εποχή του, προσφέροντας μια μοντέρνα εναλλακτική λύση στη δυσκολία χρήσης των παλτών του παρελθόντος.


Διαβάστε επίσης: Δες πως μπορείς να ανανεώσεις το στυλ σου με ρούχα που ήδη έχεις