Η μόδα, με την πολυτέλεια, τη δημιουργικότητα και το δράμα που τη συνοδεύει, αποτελεί έναν κόσμο γεμάτο πάθος, ίντριγκες και εξαιρετική τέχνη. Αυτός ο κόσμος της υψηλής ραπτικής δεν έχει γοητεύσει μόνο τους λάτρεις της μόδας, αλλά έχει εμπνεύσει και τον κινηματογράφο να δημιουργήσει μερικές από τις πιο εμβληματικές ταινίες που έχουν γίνει ποτέ. Οι ταινίες αυτές δεν είναι απλώς ιστορίες για την κατασκευή και την επίδειξη κομψών ρούχων· είναι αληθινές ωδές στην τέχνη της μόδας, αποκαλύπτοντας τις προκλήσεις, τις θυσίες και την αφοσίωση που απαιτείται για να φτάσει κανείς στην κορυφή της βιομηχανίας.

Μέσα από τις κάμερες των σκηνοθετών, οι κόσμοι των κορυφαίων σχεδιαστών και των μεγάλων οίκων μόδας ζωντανεύουν με κάθε λεπτομέρεια. Από τις πρώτες βελονιές μέχρι την εκθαμβωτική επίδειξη μόδας, οι ιστορίες που παρουσιάζονται είναι γεμάτες από έντονα συναισθήματα, ανθρώπινη αδυναμία και, φυσικά, από τις πιο υπέροχες δημιουργίες που έχει δει ποτέ ο κόσμος.

Παρακάτω σας παρουσιάζουμε μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές ταινίες που όχι μόνο έχουν αιχμαλωτίσει το πνεύμα της μόδας, αλλά έχουν επίσης καταφέρει να μεταδώσουν την κομψότητα και την καινοτομία της υψηλής ραπτικής σε ένα ευρύτερο κοινό.

The Devil Wears Prada (2006)

Μια από τις πιο γνωστές ταινίες μόδας, το “The Devil Wears Prada” προσφέρει μια ματιά στα παρασκήνια της μόδας μέσα από τα μάτια μιας νεαρής δημοσιογράφου που εργάζεται ως βοηθός της απαιτητικής και επιδραστικής αρχισυντάκτριας ενός μεγάλου περιοδικού μόδας. Με την εμβληματική ερμηνεία της Μέριλ Στριπ στον ρόλο της Μιράντα Πρίστλεϊ, η ταινία αυτή απεικονίζει με στυλ και χιούμορ τις πιέσεις και τις προκλήσεις του κόσμου της υψηλής ραπτικής.

Phantom Thread (2017)

Το “Phantom Thread” είναι ένα σκοτεινό και ατμοσφαιρικό δράμα που εξερευνά τη ζωή και το έργο ενός διακεκριμένου σχεδιαστή μόδας στο Λονδίνο της δεκαετίας του 1950. Ο Ντάνιελ Ντέι-Λιούις, στον τελευταίο του ρόλο πριν αποσυρθεί, ενσαρκώνει τον Ρέινολντς Γούντκοκ, έναν τελειομανή σχεδιαστή που βρίσκει την έμπνευση και την ισορροπία μέσα από τη σχέση του με τη μούσα του. Η ταινία, σκηνοθετημένη από τον Πολ Τόμας Άντερσον, δεν παρουσιάζει μόνο την υψηλή ραπτική ως τέχνη αλλά και τις ψυχολογικές και συναισθηματικές επιπτώσεις που έχει στην προσωπική ζωή του καλλιτέχνη.

Coco Before Chanel (2009)

Αυτή η βιογραφική ταινία αφηγείται την ιστορία της Γκαμπριέλ “Κοκό” Σανέλ, μιας από τις πιο επιδραστικές φιγούρες στην ιστορία της μόδας. Η ταινία εξερευνά την ανήσυχη και ανεξάρτητη φύση της Σανέλ και το πώς οι επαναστατικές ιδέες της για τη μόδα άλλαξαν τον τρόπο με τον οποίο ντύνονταν οι γυναίκες στον 20ό αιώνα. Η Αντρέ Τοτό ενσαρκώνει εξαιρετικά την Κοκό Σανέλ, παρουσιάζοντας την αποφασιστικότητα και την καινοτόμο προσέγγισή της στην υψηλή ραπτική.

Yves Saint Laurent (2014)

Αυτή η ταινία αναφέρεται στην ταραχώδη ζωή του Γάλλου σχεδιαστή Υβ Σεν Λοράν, που από τη στιγμή που ανέλαβε τον οίκο Dior μέχρι την ίδρυση του δικού του οίκου μόδας, άφησε ανεξίτηλο το σημάδι του στη μόδα. Με εξαιρετικές ερμηνείες και μια προσεγμένη απεικόνιση των δεκαετιών του ’60 και του ’70, η ταινία αποτίει φόρο τιμής στην καλλιτεχνική ιδιοφυΐα και τον προσωπικό αγώνα του Σεν Λοράν.

Dior and I (2014)

Αυτό το ντοκιμαντέρ προσφέρει μια ματιά στα παρασκήνια του οίκου Dior κατά την άφιξη του Ραφ Σίμονς ως καλλιτεχνικού διευθυντή. Παρακολουθώντας τη δημιουργία της πρώτης του συλλογής υψηλής ραπτικής για τον οίκο, το “Dior and I” παρουσιάζει τον συνδυασμό της παράδοσης με τον σύγχρονο σχεδιασμό και την ένταση των προθεσμιών που αντιμετωπίζουν οι δημιουργοί σε ένα τόσο απαιτητικό περιβάλλον. Η ταινία αναδεικνύει την ομαδική δουλειά και τη δημιουργική διαδικασία πίσω από τα πιο πολυτελή ρούχα στον κόσμο.

The September Issue (2009)

Ένα άλλο ντοκιμαντέρ που δεν μπορεί να λείπει από αυτή τη λίστα είναι το “The September Issue”, το οποίο εστιάζει στην Αννα Γουίντουρ, αρχισυντάκτρια της αμερικανικής Vogue, καθώς προετοιμάζει το μεγαλύτερο τεύχος της χρονιάς. Η ταινία προσφέρει μια εσωτερική ματιά στην επιρροή της Γουίντουρ στον κόσμο της μόδας και τη διαδικασία λήψης αποφάσεων που καθορίζει τις τάσεις της επόμενης σεζόν.


Διαβάστε επίσης: Bucket Hat: Όλα όσα δεν γνωρίζατε για το εμβληματικό καπέλο