Στην πρώτη γραμμή του σχεδιασμού των γυαλιών οράσεως από τότε που ιδρύθηκε η εταιρία στο Τορίνο περισσότερο από έναν αιώνα, ο ιταλικός οίκος Persol συνδέει παρελθόν και παρόν επανερμηνεύοντας ακόμα ένα μοντέλο του.

Ό, τι κι αν σκέφτεστε για τον Τομ Κρουζ, οι κινηματογραφικοί του χαρακτήρες είχαν μεγάλη επιρροή όσον αφορά τα γυαλιά ηλίου που φορούσαν, κυρίως με τα κλασσικά Wayfarers στην ταινία Οι Πονηρές Δουλειές ενός Πρωτάρη και φυσικά τα Ray Ban Aviators στο Top Gun.

Ωστόσο, πολύ λιγότερο απο τα παραπάνω μοντέλα παρατηρήθηκαν τα τετράγωνα Persol που φορούσε ως ο νεραός μπάρμαν, Μπράιαν Φλάναγκαν, στην ταινία Κοκτέηλ του 1988. Ενώ την ταινία την θυμόμαστε αμυδρά 30 χρόνια αργότερα, τα γυαλιά ηλίου εξακολουθούν να φαίνονται υπέροχα και σήμερα, γι ‘αυτό η Persol βυθίστηκε στα αρχεία της απο την δεκαετία του ’80, για μια αναβίωση του κλασικού μοντέλου PO3225S.

Την ίδια κίνηση έκανε και πέρυσι η ιταλική εταιρία όταν επανέφερε τα θρυλικά persol που φορούσε ο Στιβ Μακουίν στην ταινία Υπόθεση Τόμας Κράουν.

Ενώ τα γυαλιά ηλίου του Κοκτέηλ μπορεί να στερούνται της πολιτιστική αξίας που είχαν τα μοντέλα που φορέθηκαν απο τον Μακουίν ή τον Notorious B.I.G., εξακολουθούν να εκπέμπουν μια cool ρετρό αίσθηση. Ακριβώς όπως και οι αρχικές προδιαγραφές, ο ευθύς σκελετός διαθέτει την γέφυρα (το σημείο που ακουμπά η μύτη) σε σήμα κλειδαρότρυπας με τις τρεις εγκοπές – η οποία είναι εμπνευσμένη από το ιερό μοντέλο της Persol “649” – και μια όμορφη τετράγωνη σιλουέτα.

Οι φίλοι του Κοκτέηλ ή των vintage γυαλιών ηλίου μπορούν να τα αποκτήσουν απο τo persol.com