Τα γουέστερν διαδραμάτισαν σπουδαίο ρόλο στη διαμόρφωση του καουμπόικου στυλ, χάρη στον ξεχωριστό κώδικα ενδυμασίας που απαιτεί το είδος – με χαρακτηριστικά αξεσουάρ τα καπέλα, τα chaps, τις μπότες με σπιρούνια και τα κρόσια.

Σίγουρα χρειάζεσαι τον κατάλληλο εξοπλισμό όταν η εργασία σου απαιτεί, ιππασία, λάσο και κυνήγι, αλλά αυτή δεν είναι όλη η αλήθεια. Κανένας δεν φορούσε αυτά τα ρούχα μόνο και μόνο επειδή ήταν πρακτικά. Υπάρχει κάτι ηρωικό στους καουμπόις, οι οποίοι συνδεόνται συχνά – από ένα μεγάλο μέρος του κόσμου – με το αμερικανικό ιδεώδες, οπότε δεν είναι και τόσο περίεργο να τους βλέπεις να φορούν κάτι που θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ένα είδος εξοπλισμού ενός υπερήρωα.

Η εικόνα του καουμπόι να χάνεται στο ηλιοβασίλεμα, αποτελεί μια από τις πιο σπουδαίες αμερικανικές φαντασιώσεις. Είναι ένα τόσο ισχυρό αρχέτυπο αρρενωπότητας, όσο οι ιππότες της Ευρώπης με τις λαμπερές πανοπλίες ή οι σαμουράι της Ιαπωνίας.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μερικοί έχουν πραγματικά έναν ριζοσπαστικό τρόπο ζωής, ζώντας στην εξοχή σε μια καλύβα, κάτω από τον έναστρο ουρανό και δίπλα σε βουνά, αλλά οι περισσότεροι από εμάς πιθανότατα απολαμβάνουν το όνειρο της αμερικανικής υπαίθρου με υποκριτικό τρόπο. Δηλαδή, μέσω των ταινιών και της μόδας.

Πάμε λοιπόν να δούμε 6 άνδρες που μας έδειξαν τι θα πει καουμπόικο στυλ.

Τζον Γουέιν

Ο Τζον Γουέιν είναι η πεμπτουσία του αμερικανού ήρωα. Μπορεί να μην τον συμπαθείτε, αλλά πρέπει να τον σέβεστε. Παρά την αχαλίνωτη του ανδρεία, υπάρχει κάτι στο ύφος του σε ταινίες όπως το “Αληθινό θράσος” και το “McLintock”, με το παλιό του μαντήλι στο λαιμό, το δερμάτινο γιλέκο και τα έντονα κόκκινα πουκάμισα, που θυμίζει “παγώνι που φουσκώνει”.

Ρόμπερτ Ρέντφορντ – Πολ Νιούμαν

Το “Butch Cassidy and The Sundance Kid” είναι αμερικανικό γουέστερν του 1969 με χιουμοριστικές πινελιές, γύρω από τη ζωή και τις περιπέτειες δύο παράνομων της Άγριας Δύσης που έδρασαν στα τέλη του περασμένου αιώνα. Οι δύο ληστές ξοδεύουν το μεγαλύτερο μέρος της ταινίας τρέχοντας μακριά, κάτι που ο Γουέιν δεν θα έκανε ποτέ. Ενώ ο Sundance Kid (Ρόμπερτ Ρέντφορντ) έχει μια φίλη, την Etta (Κάθριν Ρος), η πραγματική αγάπη της ζωής του είναι ο Butch (Πολ Νιούμαν), καθώς οι δυο τους μοιράζονται μια μοναδική χημεία. Η εικόνα του Ρέντφορντ στην ταινία, με τα ατημέλητα ξανθά μαλλιά και το μουστάκι, τα πέτα του πουκαμίσου που πετάνε υπέροχα πάνω από το μαύρο σακάκι και τις σκονισμένες μπότες, είναι μοναδική. Εάν δεν γνωρίζαμε, θα λέγαμε ότι φοράει Tom Ford.

Ο καλύτερος φίλος του Ρέντφορντ στην ταινία και στην πραγματική ζωή, Πολ Νιούμαν, είχε ένα εξίσου ωραίο στυλ στην ταινία. Το καφέ κοτλέ σακάκι και το ανοιχτό μπλε πουκάμισο του, μοιάζουν αρκετά με κομμάτια που μπορεί να βρει κανείς στα ράφια του Brunello Cucinelli. Μια ουδέτερη χρωματική παλέτα χαρακτήριζε το στυλ του Νιούμαν σε όλη του τη ζωή.

Ραλφ Λόρεν

© WireImage / Getty Images / Ideal Image

Το 1979, ο Ραλφ Λόρεν μίλησε στους The New York Times για τη γοητεία του western-wear. “Η εικόνα αυτή δεν είναι μόδα”, είπε. “Είναι μέρος του αμερικανικού πολιτισμού. Είναι ένα πράγμα που η Γαλλία δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι είναι δικό της. Είναι δικό μας. Ο στόχος μου είναι να του δώσω ποιότητα και διάσταση.” Αυτή η σκέψη ήταν πάντα καθοριστική για τον επαναπροσδιορισμό του αμερικανικού ονείρου από τον Λόρεν. Έτσι το 2002, αγόρασε ένα αγρόκτημα 65.000 στρεμμάτων στο Κολοράντο και το ονόμασε Ranch Double RL. Με τον τρόπο αυτό, ο Λόρεν έκανε το όνειρο πραγματικότητα.

Γκάρι Κούπερ

Ο Γκάρι Κούπερ ήταν ένα από τους πιο καλοντυμένους κινηματογραφικούς αστέρες της Χρυσής Εποχής του Χόλιγουντ, ικανός να ανταγωνιστεί ακόμα και τον Κάρι Γκραντ για το χαλαρό στυλ του. Η φυσική του κομψότητα, σε συνδυασμό με την μάτσο εμφάνιση του, οφειλόταν εν μέρει στην ανατροφή του στην αγροτική Μοντάνα και το ότι έμεινε εσώκλειστος στο Dunstable Grammar School στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έχουμε δει διάφορες πλοκές στις καουμπόικες ταινίες, αλλά ο Κούπερ προτιμούσε να είναι απλά ο ήρωας. Ήταν ο τύπος που έπαιρνε πάντα το κορίτσι, τόσο στην μεγάλη οθόνη όσο και εκτός, και ήταν η επιτομή του ισχυρού, αλλά σιωπηλού άνδρα.

Κλιντ Ίστγουντ

Πριν από τον Κλιντ Ίστγουντ, οι καουμπόις ήταν συντηρητικοί σκοπευτές. Την δεκαετία του 1960, σε ταινίες όπως το “Για μια Χούφτα Δολάρια”, ο Ίστγουντ ανέστρεψε αυτή την εικόνα και επανεφηύρε τον καουμπόι ως έναν ηθικά διφορούμενο, περιπλανώμενο, “badass” τύπο. Το πόντσο, το μπλε πουκάμισο, το μαύρο τζιν και το χαμηλωμένο καπέλο σε συνδυασμό με ένα κοφτερό βλέμμα, έναν σαρκασμό και ένα πούρο έξω από το στόμα, αντανακλούσαν το στυλ των επαναστατών που κυκλοφορούσαν στους δρόμους των ΗΠΑ την δεκαετία του 1960. Με λίγα λόγια, ο Ίστγουντ έκανε τους καουμπόις cool.


Διαβάστε επίσης: 15 ταινίες που παραδίδουν μαθήματα στυλ