Το Γουίμπλεντον έχει τον αυστηρότερο κώδικα ενδυμασίας απ’ όλα τα Grand Slams, δεδομένου ότι όλοι οι αθλητές που λαμβάνουν μέρος στο τουρνουά πρέπει φορούν αποκλειστικά λευκά ρούχα. Πρόκειται για έναν κανόνα που έχει γίνει ακόμα πιο αυστηρός με το πέρασμα των ετών, αυτό ωστόσο που πολλοί δεν γνωρίζουν είναι ο λόγος για τον οποίο δημιουργήθηκε εξαρχής.
Είτε το πιστεύετε, είτε όχι, για όλα φταίει ο ιδρώτας και οι στάμπες που αφήνει στα ρούχα. Το 1877, όταν έλαβε χώρα το παλαιότερο και πιο θρυλικό τουρνουά τένις, θεωρούνταν αδιανόητο να υπάρχουν ορατές στάμπες από ιδρώτα στα ρούχα των παικτών, και έτσι, οι τότε διαμορφωτές των κανόνων του τουρνουά αποφάσισαν ότι ο μόνος τρόπος για να μην τις βλέπει το κοινό είναι το λευκό χρώμα στις ενδυμασίες.
Με την πάροδο των ετών πολλοί παίκτες, αλλά και μάρκες, παραβίασαν τον συγκεκριμένο ενδυματολογικό κώδικα, όπως η Σερένα Γουίλιαμς, η οποία κέρδισε το τουρνουά το 2010 με κόκκινο σορτς και το 2012 με μοβ σορτς, η Μαρία Σαράποβα, η οποία έπαιξε το 2012 στο τουρνουά με αμφίεση στο χαρακτηριστικό χρώμα της μπάλας του τένις με τις λευκές ρίγες και το 2013 με πορτοκαλί σορτς, αλλά και ο Αντρέ Αγκάσι, ο οποίος κατάφερε να παίξει την δεκαετία του 1990 με στολή που είχε χρώματα.
Επειδή οι παίκτες έβρισκαν εφευρετικούς τρόπους για να “υπερπηδήσουν” αυτό τον κανόνα από τότε που τέθηκε σε εφαρμογή, οι αξιωματούχοι του Γουίμπλεντον άρχισαν να ενημερώνουν συχνά το βιβλίο των κανόνων για να μην υπάρχει καμία ασάφεια. Έγιναν μάλιστα και πιο αυστηροί, δεδομένου ότι ζήτησαν από τον Ρότζερ Φέντερερ να αλλάξει τα παπούτσια με πορτοκαλί πέλματα που φορούσε, με τον ίδιο να απαντα πως θεωρεί τον συγκεκριμένο κώδικα ενδυμασίας υπερβολικό.
Το 2014 η λευκή ένδυση στο Γουίμπλεντον έμελλε να οριστικοποιηθεί, καθώς ο ο σύλλογος εξέδωσε ένα “διάταγμα” με τους κανόνες που όλοι οι παίκτες πρέπει να ακολουθήσουν. Το “διάταγμα” περιελάμβανε νέους κανόνες σχετικά με τη χρήση του λευκού, συμπεριλαμβανομένων όρων όπως:
- Στο λευκό δεν συμπεριλαμβάνεται το υπόλευκο ή το κρεμ.
- Μπορεί να υπάρχει μόνο ένα ενιαίο περίγραμμα με χρώμα, όχι μεγαλύτερο από 1 cm.
- Οποιοδήποτε (έγχρωμο) εσώρουχο που είτε είναι ή μπορεί να γίνει ορατό κατά τη διαρκεια του παιχνιδιού (συμπεριλαμβανομένης και της εφίδρωσης), δεν επιτρέπεται.
Να σημειώσουμε ότι μέχρι το 2006 όλοι οι υπάλληλοι (συμπεριλαμβανομένων των διαιτητών, των εποπτών γραμμών και των ball boys και girls) ήταν ντυμένοι με ρούχα σε πράσινο χρώμα. Μετά ο κώδικας ενδυμασίας άλλαξε για πρώτη φορά, όταν το Club ζήτησε από τον Αμερικανικό σχεδιαστή Ralph Lauren τον σχεδιασμό όλων των ενδυμάτων σε μπλε και κρεμ.
Διαβάστε επίσης: Οι πιο καλοντυμένοι τενίστες όλων των εποχών