Οι έγκριτοι κριτικοί κινηματογράφου, Όουεν Κλάιμπερμαν και Πίτερ Ντεμπρούζ, επέλεξαν για το Variety τις χειρότερες ταινίες του 2022, με τον καθένα να καταρτίζει το δικό του αρνητικό Top 5.
Σύμφωνα με τους ίδιους οι ταινίες που επέλεξαν ήταν τόσο κακές, που στην πραγματικότητα τους προκάλεσαν να περιγράψουν τους τρόπους με τους οποίους τα πάντα πήγαν λάθος. Μάλιστα, αναφέρουν ότι πολλοί άνθρωποι μπορεί να τους αποκαλέσουν “κακούς” επειδή καταθέτουν αρνητικές κριτικές, οι ίδιοι ωστόσο γράφουν με απόλυτη επίγνωση και πιστεύουν ότι είναι απλά ακριβείς.
Οι 5 χειρότερες ταινίες του 2022 σύμφωνα με τον Όουεν Κλάιμπερμαν:
1. Amsterdam
“Παράξενο φιάσκο του Ντέιβιντ Ο. Ράσελ” χαρακτηρίζει την ταινία Κλάιμπερμαν, καθώς καταφέρνει να είναι βαρετή, τρομερά ασυνάρτητη και ιδιότροπα ενοχλητική. Τοποθετημένο στην Αμερική της δεκαετίας του 1930, το “Άμστερνταμ” αποκαλύπτει τον Κρίστιαν Μπέιλ, τον Τζον Ντέιβιντ Ουάσιγκτον και τη Μάργκοτ Ρόμπι να είναι μέρος ενός από τα λιγότερο καυτά ερωτικά τρίγωνα που έχουμε δει – αλλά η αληθινή πλοκή αφορά την απόπειρα φασιστών να καταλάβουν την εξουσία, γεγονός που συνέβη στην πραγματικότητα.
2. Minions: The Rise of Gru
Ένα σίκουελ κινουμένων σχεδίων πολλές φορές μοιάζει σαν μια αγελάδα που δεν έχει να δώσει άλλο γάλα, και αυτός είναι ο λόγος που το η πέμπτη ταινία του “Despicable Me” μοιάζει σαν να είναι η 105η. Aκόμα και για τον κάποτε θαυμαστή των “Minions”, τα καλωσορίσματα έχουν εξαντληθεί, το ίδιο και ο Γκρου, που παρουσιάζεται εδώ ως ένας 11χρονος που ονειρεύεται να γίνει σούπερ κακός… όμως αυτό είναι το πρόβλημα. Έχει ήδη αποφασίσει τι θα γίνει, αφαιρώντας από την ιστορία τον παράγοντα ‘ανόδου’ της και κάνοντας τον Γκρου να φαίνεται σαν να ήξερε πάντα ότι το πεπρωμένο του ήταν να γίνει φιγούρα δράσης στα McDonald’s.
3. Bones and All
Αυτή η YA-road-meets-fashion-show ταινία έχει ως πρωταγωνιστές τους Τιμοτέ Σαλαμέ και Τέιλορ Ράσελ, οι οποίοι εμφανίζονται ως κανίβαλοι που δεν είναι ζόμπι (είναι στ’ αλήθεια ωραίοι! και σέξι! και βαρετοί!). Έχουμε περισσότερο από αρκετό χρόνο για να κοιτάξουμε τις υπερμεγέθεις τρύπες στα τζιν του Σαλαμέ, που αποκαλύπτουν ένα σύνολο από κόκαλα σχεδόν τόσο γυμνά όσο το σενάριο, γράφει ο Κλάιμπερμαν, προσθέτοντας ότι το κοινό ανακάλυψε ότι για δύο ώρες και δέκα λεπτά, στην πραγματικότητα, δεν συμβαίνει σχεδόν τίποτα.
4. Firestarter
Γιατί να επαναλάβεις μια από τις χειρότερες ταινίες του Στίβεν Κινγκ της δεκαετίας του ’80; Για να αποδείξεις ότι μπορείς να κάνεις μια ακόμα χειρότερη εκδοχή του. Αυτή είναι η άποψη του Κλάιμπερμαν για την ταινία, η οποία αποτελεί διασκευή του κλασικού θρίλερ του Στίβεν Κινγκ που μεταφέρθηκε για πρώτη φορά στην οθόνη το 1984, έχοντας ως πρωταγωνίστρια την Ντρου Μπάριμορ.
5. Three Thousand Years of Longing
Ο Τζορτζ Μίλερ είναι ένας οραματιστής σκηνοθέτης όταν γυρίζει τις ταινίες “Mad Max”. Τον υπόλοιπο καιρό, όχι τόσο. Η μεγαλειώδης “κούφια” διασκευή του διηγήματος της Αντόνια Σούζαν Μπάιατ, είναι ένας πολυεπίπεδος μύθος που ταξιδεύει στο χρόνο και την ιστορία, τον οποίο [ο σκηνοθέτης] υποβιβάζει σε κάτι που μοιάζει με ασφυκτικά γεμάτο παλαιοπωλείο.
Οι 5 χειρότερες ταινίες του 2022 σύμφωνα με τον Πίτερ Ντεμπρούζ:
1. Blonde
Το να υποδυθείς μία σταρ τόσο εμβληματική όσο η Μέριλιν Μονρόε δεν είναι εύκολη υπόθεση, επομένως το κάστινγκ θα ήταν πάντα πρόβλημα για τη συγκλονιστική μεταφορά του μυθιστορήματος της Τζόις Κάρολ Όουτς. Πέρα από τα ζητήματα προφοράς, η Άνα ντε Άρμας τα καταφέρνει καλύτερα από τους περισσότερους, αλλά είναι η μονοδιάστατη άποψη του σκηνοθέτη για τη Μέριλιν, ο οποίος μετατρέπει αυτή την περίπλοκη γυναίκα σε θύμα, είναι που κάνει τον ρόλο τόσο ρηχό.
2. Bigbug
“Φοβάμαι ότι ο Ζαν-Πιερ Ζενέ έχει χάσει εδώ και πολύ καιρό το mojo του, αλλά εξακολουθεί να είναι μεγάλο όνομα, κάτι που πιθανώς εξηγεί γιατί το Netflix έδωσε το πράσινο φως για αυτή την επιθετικά αστεία κωμωδία που εκτυλίσσεται στο κοντινό μέλλον και διαδραματίζεται σχεδόν εξ ολοκλήρου σε ένα σπίτι των προαστίων που λειτουργεί με ρομπότ. Οι αυτόματες πόρτες έχουν μπλοκάρει, παγιδεύοντάς μας σε εσωτερικούς χώρους με ένα πλήθος ανυπόφορων χαρακτήρων, κάτι που θα ήταν δυσάρεστο υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, αλλά είναι ιδιαίτερα επιβλαβές, καθώς οι αναμνήσεις από τα lockdowns της πανδημίας παραμένουν ακόμη νωπές”, αναφέρει για το “Bigbug” ο Ντεμπρούζ.
3. The Bubble
“Μιλώντας για τις ‘κωμωδίες’ του lockdown, το Netflix είχε άλλη μια φόλα”, γράφει ο Ντεμπρούζ αναφερόμενος στην ταινία του Τζαντ Άπαταου, που αφηγείται όλα όσα συμβαίνουν όταν το καστ με το συνεργείο ενός εμπορικού franchise δράσης με ιπτάμενους δεινόσαυρους, προσπαθούν να γυρίσουν ένα σίκουελ ενώ βρίσκονται σε καραντίνα, εγκλωβισμένοι σε ένα πολυτελές αγγλικό ξενοδοχείο.
4. Spiderhead
“Ο βετεράνος των ψηφιακών οπτικών εφέ Τζόζεφ Κοζίνσκι, αναλαμβάνει κατά τα φαινόμενα αδύνατες αποστολές. Όταν τα καταφέρνει, τα αποτελέσματα μπορεί να είναι εντυπωσιακά (“Top Gun: Maverick”), αλλά η μεταφορά του διηγήματος του Τζορτζ Σόντερς ήταν μία φρικτή επιλογή. Το ίδιο ισχύει και για τους σεναριογράφους Ρετ Ρις και Πολ Βέρνικ (βρίσκονται πίσω από τις δύο πρώτες ταινίες “Deadpool”). Η ορίτζιναλ ιστορία που δημοσιεύθηκε στο New Yorker έχει έναν πολύ περίπλοκο τόνο, με δοκιμές φαρμάκων που μπορούν να κάνουν τα άτομα που τα λαμβάνουν να ερωτευτούν αμέσως, ή να δολοφονήσουν, ανάλογα με τη χημική ουσία που εισέρχεται στον οργανισμό τους. Ήταν λάθος η επιλογή του Κοζίνσκι να δώσει στον Κρις Χέμσγουορθ τον ρόλο του τρελού επιστήμονα και να αφηγηθεί αυτό που θα έπρεπε να ήταν ένα χαμηλών τόνων indie σε ένα σκηνικό που μοιάζει με το κρησφύγετο κακού από ταινία του Τζέιμς Μποντ.”
5. The 355
“Ένα ονειρεμένο καστ κορυφαίων γυναικών ηθοποιών -μεταξύ των οποίων η Πενέλοπε Κρουζ, η Λουπίτα Νιόνγκο και η Τζέσικα Τσαστέιν- συνεργάστηκε για να αποδείξει ότι οι ταινίες κατασκοπείας δεν είναι αποκλειστικά ανδρική υπόθεση. Δεν ήταν οι πρώτες που το δοκίμασαν (ο σκηνοθέτης του “La Femme Nikita” Λικ Μπεσόν έχει αφιερώσει ολόκληρη την καριέρα του κάνοντας το ίδιο), αλλά είχαν την κακή τύχη να εμπιστευτούν τη σκηνοθεσία στον Σάιμον Κίνμπεργκ. Είναι ο τύπος που χάλασε την τελευταία ταινία “X-Men” και εδώ, παίρνει ένα καστ γυναικών που βραβεύονται με Όσκαρ και τις κάνει να φαίνονται ανόητες.”
Διαβάστε επίσης: 15 ταινίες για εσένα που θα είσαι μόνος σου αυτά τα Χριστούγεννα