Το νέο φιλμ του Όλιβερ Στόουν παίρνει και πάλι προκλητική θέση σε ένα καυτό θέμα, αυτή τη φορά αντιμετωπίζει την κλιματική αλλαγή.
Το επερχόμενο ντοκιμαντέρ με τίτλο “Nuclear Now” του Στόουν, το οποίο έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας πέρυσι, υποστηρίζει ότι η πυρηνική ενέργεια είναι η καλύτερη λύση για την κάλυψη των παγκόσμιων ενεργειακών αναγκών. Οι κριτικοί το έχουν επαινέσει, αν και από κάποιους η εκτέλεση του έχει επικριθεί ότι “είναι βαρετή”– κάτι σπάνιο για έργο του Στόουν.
“Δεν μας έχει μείνει άλλος χρόνος για να φοβόμαστε”, λέει ο σκηνοθέτης στο τρέιλερ. “Έχουμε εκπαιδευτεί από την αρχή να φοβόμαστε την πυρηνική ενέργεια. Αυτό ακριβώς που φοβόμαστε είναι αυτό που μπορεί να μας σώσει”.
Η ταινία – το σενάριο της οποίας υπογράφει ο διάσημος Αμερικανός σκηνοθέτης και ο επιστήμονας Τζόσουα Σ. Γκόλντσταϊν – έχει χαρακτηριστεί ως συνέχεια ή αντίβαρο της βραβευμένου με Όσκαρ Ντοκιμαντέρ για την κλιματική αλλαγή, “An Inconvenient Truth“ (Μια άβολη αλήθεια), του Άλ Γκορ.
Ακολουθεί η επίσημη περιγραφή του ντοκιμαντέρ:
“Καθώς τα ορυκτά καύσιμα συνεχίζουν να επιβαρύνουν το περιβάλλον, ο κόσμος αναγκάζεται επιτέλους να αντιμετωπίσει την επιρροή των μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών και τις τακτικές που έχουν πλουτίσει μια μικρή ομάδα εταιρειών και προσώπων εδώ και μερικές γενιές. Κάτω από τα πόδια μας, τα άτομα του Ουρανίου στο φλοιό της Γης κατέχουν απίστευτα συγκεντρωμένη ενέργεια – η επιστήμη ξεκλείδωσε αυτή την ενέργεια στα μέσα του 20ου αιώνα, πρώτα για βόμβες και στη συνέχεια για την τροφοδοσία υποβρυχίων και οι Ηνωμένες Πολιτείες ηγήθηκαν της προσπάθειας για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από αυτή τη νέα πηγή.
Ωστόσο, στα μέσα του 20ού αιώνα, καθώς οι κοινωνίες άρχισαν να μεταβαίνουν στην πυρηνική ενέργεια και να απομακρύνονται από τα ορυκτά καύσιμα, ξεκίνησε μια μακροχρόνια εκστρατεία δημοσίων σχέσεων για την τρομοκράτηση του κοινού, η οποία χρηματοδοτήθηκε εν μέρει από τα συμφέροντα του άνθρακα και του πετρελαίου. Η εκστρατεία αυτή θα έσπερνε τον φόβο για την αβλαβή ακτινοβολία χαμηλού επιπέδου και θα δημιουργούσε σύγχυση μεταξύ πυρηνικών όπλων και πυρηνικής ενέργειας. Με πρωτοφανή πρόσβαση στην πυρηνική βιομηχανία στη Γαλλία, τη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο εμβληματικός σκηνοθέτης Oliver Stone διερευνά τη δυνατότητα της παγκόσμιας κοινότητας να ξεπεράσει προκλήσεις όπως η κλιματική αλλαγή και να φτάσει σε ένα φωτεινότερο μέλλον μέσω της δύναμης της πυρηνικής ενέργειας – μια επιλογή που μπορεί να γίνει ένας ζωτικός τρόπος για να διασφαλιστεί η συνεχής επιβίωσή μας νωρίτερα απ’ ό,τι νομίζουμε.”
Με πληροφορίες από The Hollywood Reporter
Διαβάστε επίσης: Οι 100 καλύτερες ταινίες όλων των εποχών σύμφωνα με το Variety