Το “Ναπολέων” του Ρίντλεϊ Σκοτ κατακτά το γαλλικό box office παρά τις βιτριολικές κριτικές

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Παρά τις σκληρές κριτικές από τα Γαλλικά μέσα και τους Γάλλους κριτικούς, η ταινία “Ναπολέων” του Ρίντλεϊ Σκοτ είχε ένα δυνατό άνοιγμα στη Γαλλία την Τετάρτη, κερδίζοντας περίπου 868.000 ευρώ.

Το νούμερο αυτό, το οποίο αποκαλύφθηκε από την Comscore France, προέρχεται από περίπου 8.000 εισιτήρια που πωλήθηκαν σε όλη τη Γαλλία, ιδίως στο Παρίσι, όπου η Sony Pictures πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα του ιστορικού έπους στις 14 Νοεμβρίου, λίγες μέρες μετά το τέλος της απεργίας του SAG-AFTRA.

Το ιστορικό έπος του Σκοτ, στην οποία πρωταγωνιστεί ο Χόακιν Φίνιξ στον ρόλο του Γάλλου αυτοκράτορα, επικρίθηκε για τις υποτιθέμενες ιστορικές ανακρίβειες και την αντιγαλλική στάση του. Επιπλέον, η ερμηνεία του Φίνιξ προκάλεσε κάποια χλεύη, με τον ραδιοφωνικό σταθμό France Culture να συγκρίνει την εμφάνιση του Ναπολέοντα του ηθοποιού με ένα “σκονισμένο κέρινο ομοίωμα”.

Η πιο σκληρή κριτική ήρθε από την εφημερίδα Le Figaro, η οποία έγραψε ότι η ταινία θα μπορούσε να μετονομαστεί σε “Οι Barbie και Ken υπό την Αυτοκτατορία”. Στην τηλεόραση, εν τω μεταξύ, η πολωτική ταινία έχει συζητηθεί έντονα σε talk shows, καθώς και σε ειδησεογραφικά κανάλια όπως το BFMTV.

Σε αυτά τα σχόλια απάντησε ο σκηνοθέτης της ταινίας, ο οποίος είπε στο BBC, ότι “Οι Γάλλοι δεν συμπαθούν τους ίδιους τους τους εαυτούς. Την έδειξα σε κοινό στο Παρίσι και τους άρεσε”. Και αυτή δεν ήταν η μόνη δήλωση του Σκοτ, καθώς μίλησε για τις κατηγορίες περί ιστορικής ανακρίβειας στους The Times, λέγοντας: “Όπως όλη η ιστορία, έχει αναφερθεί. Ο Ναπολέων πεθαίνει, και μετά, 10 χρόνια αργότερα, κάποιος γράφει ένα βιβλίο. Μετά κάποιος παίρνει αυτό το βιβλίο και γράφει ένα άλλο βιβλίο και έτσι, 400 χρόνια αργότερα υπάρχει πολλή φαντασία [στα βιβλία ιστορίας]. Όταν έχω προβλήματα με ιστορικούς, ρωτάω: ‘Συγγνώμη, φίλε, ήσουν εκεί; Όχι; Τότε σκάσε'”. Σε μια σκηνή που κάποιοι αμφισβήτησαν για την ιστορική της ακρίβεια, ο Ναπολέων ρίχνει κανονιές στις μεγάλες πυραμίδες της Αιγύπτου. “Δεν ξέρω αν το έκανε αυτό, αλλά ήταν ένας γρήγορος τρόπος να πω ότι πήρε την Αίγυπτο”, είπε ο Σκοτ στους Sunday Times.


Διαβάστε επίσης: Ρίντλεϊ Σκοτ για “Ναπολέων”: “Αυτό το είδος ταινιών είναι σαν να σκαρφαλώνεις σε βουνό”

Share.

Comments are closed.