Αν και δεν κέρδισε κανένα Όσκαρ, η ημι-αυτοβιογραφική ταινία “The Fabelmans” του Στίβεν Σπίλμπεργκ ήταν ο μεγάλος νικητών των φετινών Χρυσών Σφαιρών, αποσπώντας τα βραβεία καλύτερης δραματικής ταινίας και σκηνοθεσίας.
Πρόκειται για την 34η ταινία του εμβληματικού σκηνοθέτη, η οποία συστήθηκε και ως η πιο προσωπική της πλούσιας καριέρας του. Κατά την διάρκεια της απονομής ο Σπίλμπεργκ αποκάλυψε τους λόγους που τον οδήγησαν να δημιουργήσει το “The Fabelmans”, λέγοντας: “Έπρεπε να βρω συγχώρεση για εμένα, την οικογένεια και τους γονείς. Ήθελα να ανοίξω ένα διάλογο με τον εαυτό μου. Χαίρομαι που το μοιράστηκα με όσους δεν ήξεραν προσωπικά. Είναι μια ταινία που μιλάει για το παρελθόν μου. Συνειδητά ξεπέρασα την προσωπική μου ιστορία αλλά και εμπνεύστηκα από αυτή.”
Για όσους δεν γνωρίζουν, η ταινία αποτελεί το αφοπλιστικό δράμα μιας δυσλειτουργικής οικογένειας και ξεκινά το 1952, όταν το ζευγάρι των Εβραίων Μπαρτ και Μίτζι πηγαίνει τον 5χρονο γιο του Σάμι να δει το “The Greatest Show On Earth»”του Σεσίλ Ντε Μιλ και τρομοκρατείται/συγκλονίζεται από την σύγκρουση ενός τρένου. Μετά από αυτό, θα προσπαθήσει εμμονικά να αναπαραγάγει και να γυρίσει την σκηνή στο σπίτι με δικά του μέσα.
Στην ουσία η ταινία αποτίνει φόρο τιμής στην ομορφιά του σινεμά και αποτελεί πρωτίστως μία επιστολή αγάπης του Σπίλμπεργκ προς τους ανθρώπους που τον μεγάλωσαν. Αυτό που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι ότι ο σκηνοθέτης επέλεξε να χρησιμοποιήσει πραγματικά γεγονότα στην αφήγηση του, όπως για παράδειγμα ότι η μητέρα του υιοθέτησε μία μαϊμού ως κατοικίδιο.
Δείτε παρακάτω τα πραγματικά γεγονότα της παιδικής και εφηβικής ηλικίας του σκηνοθέτη που υπάρχουν στην ταινία.
Η μητέρα του Σπίλμπεργκ ερωτεύτηκε τον καλύτερο φίλο του πατέρα του;
Ναί. Στην ταινία, η Μίτζι (Μισέλ Γουίλιαμς) ερωτεύεται τον καλύτερο φίλο του συζύγου της, Μπένι. Στην πραγματικότητα, η Λία Άντλερ άφησε τον σύζυγό της, Άρνολντ Σπίλμπεργκ, για έναν από τους καλύτερους φίλους του, έναν άντρα που ονομάζεται Μπέρνι Άντλερ. Οι Σπίλμπεργκ χώρισαν το 1966.
Για χρόνια, ο σκηνοθέτης πίστευε ότι ο πατέρας του είχε αφήσει τη μητέρα του. “Σκέφτηκα ότι θα μπορούσα να πληγωθώ λιγότερο από εκείνη”, είπε ο Άρνολντ Σπίλμπεργκ στο ντοκιμαντέρ του HBO του 2017 “Spielberg”, εξηγώντας γιατί αυτός και η Λία αποφάσισαν ότι θα αναλάμβανε αυτός την ευθύνη. “Ακόμα την αγαπούσα”. Η Λία και ο Μπέρνι Άντλερ παντρεύτηκαν το 1967.
Έμαθε ο Σπίλμπεργκ για τη σχέση παρακολουθώντας πλάνα που τράβηξε σε ένα ταξίδι κάμπινγκ;
Ναί. Ο Σπίλμπεργκ είπε στον επικεφαλής κριτικό κινηματογράφου των New York Times Α.Ο. Σκοτ σε μια πρόσφατη συνέντευξη, ότι η δραματική στιγμή της αποκάλυψης που απεικονίζεται στην οθόνη συνέβη πραγματικά.
“Αυτό ήταν ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα που έπρεπε να καθίσω και να αποφασίσω αν θα το αποκαλύψω, γιατί ήταν το πιο ισχυρό μυστικό που μοιραστήκαμε με τη μαμά μου από τότε που το ανακάλυψα όταν ήμουν 16 ετών,” είπε ο Σπίλμπεργκ.
Έφερε η μητέρα του στο σπίτι μια μαϊμού;
Όσο δύσκολο κι αν είναι να το πιστέψει κανείς, ναι. Πριν πεθάνει σε ηλικία 97 ετών το 2017, η Λία Άντλερ είπε στο ντοκιμαντέρ του HBO ότι επισκέφτηκε ένα κατάστημα κατοικίδιων στο Φοίνιξ και είδε μία μαϊμού που είχε πάθει κατάθλιψη επειδή είχε αποχωριστεί την μητέρα της. Την έφερε στο σπίτι σε ένα κλουβί και —όπως ακριβώς και η Μίτζι στην ταινία— την υιοθέτησε ως κατοικίδιο για τα τέσσερα παιδιά της.
Ήταν η μητέρα του Σπίλμπεργκ πιανίστρια;
Ναί. Έμαθε να παίζει πιάνο σε ηλικία 5 ετών και αργότερα σπούδασε στο Μουσικό Ωδείο του Σινσινάτι. Όπως η Μίτζι, θυσίασε την όποια πορεία της στη μουσική, ώστε να προσηλωθεί στην οικογενειακή φροντίδα.
Ήταν ο Σπίλμπεργκ ο μόνος Εβραίος μαθητής στο σχολείο;
Αν και μπορεί να μην ήταν ο μόνος, ήταν σίγουρα ένας από τους ελάχιστους. “Ένιωθα σαν να ήμουν ο μόνος Εβραίος στο σχολείο”, είχε δηλώσει σε συνέντευξη. “Ήθελα απλώς να αρνηθώ ότι είμαι Εβραίος. Ντρεπόμουν γιατί ζούσα σε έναν δρόμο όπου τα Χριστούγεννα ήμασταν το μόνο σπίτι που δεν είχε τίποτα άλλο παρά ένα φως στη βεράντα αναμμένο. Ήθελα τόσο πολύ να αφομοιωθώ.”
Όπως και στο “The Fabelmans”, δέχθηκε bullying από δύο συμμαθητές του αφού μετακόμισε στην Καλιφόρνια. “Με χτύπησαν και με κλώτσησαν. Είχα ματωμένη μύτη. Ήταν φρικτό”, είπε στους New York Times το 1993.
Ως έφηβος συνάντησε τον σκηνοθέτη Τζον Φορντ στο γραφείο του; Είχε ο Φορντ σημάδια από κόκκινο κραγιόν στο πρόσωπο του;
Ο Σπίλμπεργκ είπε στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο ότι η συνάντηση του με τον Φορντ όταν ήταν 15 ετών έγινε ακριβώς όπως φαίνεται στην ταινία, “λέξη προς λέξη, τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο” — συμπεριλαμβανομένων των σημαδιών κραγιόν που κάλυπταν το πρόσωπο του Φορντ.
Κόντεψε να εγκαταλείψει τον κινηματογράφο στην αρχή της καριέρας του;
Ναι, αλλά όχι εξαιτίας αυτού που συνέβη με τους γονείς του: ο 16χρονος Σπίλμπεργκ το αποφάσισε όταν είδε το έπος του Ντέιβιντ Λιν, “Ο Λόρενς της Αραβίας”.
“Όταν τελείωσε η ταινία, ήθελα να μην είμαι πια σκηνοθέτης”, είπε στο ντοκιμαντέρ του HBO, “επειδή ο πήχης ήταν πολύ ψηλά”, πρόσθεσε.
Διαβάστε επίσης: Τα 8 καλύτερα ρολόγια που είδαμε στις φετινές Χρυσές Σφαίρες