Τελικά πόσο αστεία είναι τα αμερικανικά sitcoms;

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 άρχισαν να χρησιμοποιούνται τα “αυθόρμητα” γέλια ή γέλια “κονσέρβα” στις κωμικές τηλεοπτικές σειρές, τα οποία εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται  σε πολλά αμερικανικά sitcoms μέχρι και σήμερα.

Δεν ξέρουμε αν το γέλιο είναι μεταδοτικό, ωστόσο, σύμφωνα με μια μελέτη της Live Science, όταν βλέπετε ή ακούτε κάποιον άλλο να γελάει, ο εγκέφαλος σας ανταποκρίνεται αυτόματα και σας κάνει να χαμογελάτε ή/και να γελάτε.

Αυτό γεννά το εξής ερώτημα: είναι πραγματικά αστείες οι σκηνές που συνοδεύονται από γέλια “κονσέρβες” στις αγαπημένες μας κωμικές σειρές ή απλώς γελάμε αυτόματα με το που ακούμε τα “στημένα” γέλια;

Ας πάρουμε για παράδειγμα το “Seinfeld”, ένα από τα πιο δημοφιλή sitcoms όλων των εποχών, το οποίο προβλήθηκε για εννέα σεζόν από το 1989 έως το 1998 και εδραίωσε τον Τζέρι Σάινφελντ – ο οποίος πριν από την σειρά ήταν επιτυχημένος stand-up κωμικός – ως θρύλο της κωμωδίας.

Οι περισσότερες σκηνές της σειράς μαγνητοσκοπήθηκαν μπροστά σε ζωντανό κοινό, όπου τα γέλια και οι αντιδράσεις του δεν εκβιάστηκαν και χρησιμοποιήθηκαν κανονικά στην σειρά – κάτι που αποδεικνύει ότι πολλές σκηνές του Seinfeld ήταν πραγματικά αστείες επειδή το κοινό γέλασε χωρίς να του ζητηθεί.

Ωστόσο, ο Τζέρι Σάινφελντ επιβεβαίωσε σε ένα AMA (Ask Me Anything) στο Reddit ότι ορισμένες σκηνές δεν γυρίστηκαν μπροστά σε κοινό και σε αυτές είχαν προστεθεί γέλια κονσέρβες, κάτι το οποίο τον δυσκόλεψε αρκετά.

“Αυτό ήταν κάτι με το οποίο παλεύαμε αρκετά συχνά στο Seinfeld, δεδομένου ότι είχαμε πραγματικά γέλια στις σκηνές που γυρίζονταν μπροστά σε κοινό, αλλά μετά γυρίζαμε σκηνές που δεν ήταν μπροστά στο κοινό (δεν υπήρχαν γέλια) και υπήρχε μία αναντιστοιχία. Έτσι προσπαθήσαμε να συμβιβαστούμε και να τις συνοδεύσουμε από στημένα γέλια.”

Προφανώς, αν βάλεις στο mute ορισμένες σειρές θα καταλάβεις αν όντως τα αστεία είναι πολύ αστεία ή αν τα γέλια εκβιάζονται, στην περίπτωση ωστόσο του Seinfeld, έχουμε να κάνουμε με έναν κωμικό που μπορεί να προκαλέσει το γέλιο αυθόρμητα. Αν δείτε το επεισόδιο “The Soup Nazi”, θα καταλάβετε ακριβώς για ποιο λόγο ο Σάινφελντ αντέχει, ακόμη και χωρίς γέλιο “κονσέρβα”.


Διαβάστε επίσης: Φιλαράκια: Τα 25 πιο επικά επεισόδια της εμβληματικής σειράς

Share.

Comments are closed.