Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από ένα κοπλιμέντο, ειδικά όταν προέρχεται από έναν σκηνοθέτη του βεληνεκούς του Κουέντιν Ταραντίνο, ο οποίος πρόσφατα επάινεσε την ταινία “Joker” του Τοντ Φίλιπς, που χάρισε το χρυσό αγαλματίδιο στον Χοακίν Φοίνιξ.

Ο διάσημος σκηνοθέτης φιλοξενήθηκε μαζί με τον Άγγλο σκηνοθέτη, σεναριογράφο και παραγωγό, Έντγκαρ Ράιτ, σε ένα podcast του περιοδικού Empire, για να συζητήσουν μεταξύ άλλων τις αγαπημένες τους στιγμές στον κινηματογράφο, και τις σκηνές που τους έμειναν αξέχαστες ως θεατές.

Ο Κουέντιν Ταραντίνο αναφέρθηκε στην τελευταία σκηνή του “Joker”, όπου ο Άρθουρ Φλεκ εμφανίζεται ως καλεσμένος την εκπομπή του Ρόμπερτ Ντε Νίρο, λέγοντας πως ήταν ένα αξιοσημείωτο παράδειγμα χειραγώγησης του κοινού. Το διατύπωσε ως εξής:

“Η ανατροπή σε τεράστιο επίπεδο, η ανταπόκριση του κοινού, το αίτιο και το αιτιατό στην οθόνη, η αίσθηση ότι η ατμόσφαιρα στην αίθουσα έχει αλλάξει – έχουμε μιλήσει για όλα αυτά τα πράγματα. [Ωστόσο] το talk show στο Joker περιλαμβάνει όλα αυτά τα πράγματα σε ριζικό επίπεδο, ένα επίπεδο που, για να σας πω την αλήθεια, νομίζω ότι είναι δύσκολο να αντιληφθούν οι περισσότεροι θεατές.[Όταν] φτάσετε στη σκηνή του talk show, αλλάζει ολόκληρη η ατμόσφαιρα. Δεν είναι αγωνία, είναι πέρα ​​από αγωνία. Δεν είναι μόνο συναρπαστικό και καθηλωτικό.”

Στη συνέντευξη ο Ταραντίνο συνέχισε να επαινώντας την σκηνοθεσία του Τοντ Φίλιπς και την ικανότητα του να ανατρέψει τις προσδοκίες του κοινού, λέγοντας:

“Ο σκηνοθέτης υπονομεύει το κοινό γιατί ο Joker είναι ένας γ@μ#μένος ψυχοπαθής. Ο τύπος είναι τρελός. Ο χαρακτήρας του Ρόμπερτ Ντε Νίρο δεν είναι ο κακός της ταινίας. Μοιάζει με μ@λ@κα, αλλά δεν είναι περισσότερο μ@λ@κας από τον Ντέιβιντ Λέτερμαν. Είναι απλώς ένας μ@λάκ@ς, κωμικός με talk show. Δεν είναι o κακός ταινίας. Δεν αξίζει να πεθάνει. Είναι απλώς μ@λ@κας και στους ανθρώπους αρέσουν οι μαλ@κες κωμικοί. Το κοινό ωστόσο θέλει ο Joker να σκοτώσει τον Ρόμπερτ Ντε Νίρο. Θέλουν να πάρει εκείνο το όπλο, να του το χώσει στο μάτι και να του τινάξει το γ@μ#μένο του κεφάλι. Αν δεν τον σκότωνε ο Joker; Τότε θα τσαντιζόσουν. Μιλάμε για ανατροπή στο υψηλότερο επίπεδο! Έκαναν το κοινό να σκεφτεί σαν γ@μ#μένος τρελός και να θέλει κάτι [που υπό κανονικές συνθήκες δεν θα ήθελε]. Και θα πουν ψέματα γι’ αυτό! [Το κοινό] θα πει όχι, δεν ήθελα να τον σκοτώσει ο Joker, και θα λέει ψέμματα.”

Αυτός είναι ένας πολύ μεγάλος έπαινος από έναν σκηνοθέτη όπως ο Κουέντιν Ταραντίνο. Ο σκηνοθέτης του “Once Upon a Time in Hollywood” υποδηλώνει ότι η ικανότητα του Joker να κάνει το κοινό να σκέφτεται σαν τον Άρθρουρ Φλεκ είναι ακριβώς αυτό που κάνει τη σκηνή του talk show τόσο μαγευτική. Μέχρι το τέλος, οι θεατές σκέφτονται σαν τον ίδιο τον Joker, είτε θέλουν να το παραδεχτούν, είτε όχι.

Υπάρχουν πιθανώς πολλοί άνθρωποι εκεί έξω που είχαν την ίδια εμπειρία με τον Κουέντιν Ταραντίνο, δεδομένου ότι ο Joker είναι τώρα η ταινία με την υψηλότερη βαθμολογία R όλων των εποχών (από τη λέξη restricted) και δεν μπορούν να την παρακολουθήσουν ανήλικοι κάτω των 17 χωρίς συνοδεία γονέα ή κηδεμόνα.


Διαβάστε επίσης: Οι 11 ταινίες που ο Κουέντιν Ταραντίνο θεωρεί τις καλύτερες όλων των εποχών