Σίγουρα πολλοί απο εμάς διαβάζοντας έργα διάσημων συγγραφέων ή κοιτώντας τα έργα σπουδαίων καλλιτεχνών, έχουμε αναρωτηθεί ποιο ήταν το μέρος στο οποίο μπορούσαν να συγκεντρωθούν και να μεγαλουργήσουν. Πολλοί αντλούσαν έμπνευση στο γραφείο του σπιτιού τους, άλλοι είχαν διαμορφωμένους χώρους που χρησιμοποιούσαν αποκλειστικά για αυτό τον σκοπό, ενώ άλλοι πειραματίζονταν σε διάφορα μέρη όπως το γκαράζ ή την αποθήκη του σπιτιού τους.
Αυτό που σίγουρα μετράει είναι το έργο που άφησαν πίσω τους, ωστόσο, έχει ενδιαφέρον να μάθουμε μερικά πράγματα παραπάνω για τους ανθρώπους που άφησαν το στίγμα τους στην παγκόσμια ιστορία.
Έρνεστ Χέμινγουεϊ
Ο διάσημος συγγραφέας έζησε για πάνω από 10 χρόνια στο σπίτι στο Key West της Φλόριντα, όπου έγραψε τα έργα “Για Ποιόν Χτυπά η Καμπάνα” και “Θάνατος το Απομεσήμερο”. Ο Χέμινγουεϊ μετέτρεψε το σπίτι αυτό στο προσωπικό του ησυχαστήριο, όπου μπορούσε ανενόχλητος να πίνει το ουίσκι του, να καπνίζει τα πούρα του και φυσικά να γράφει τα διηγήματα του. Το κύριο χαρακτηριστικό του δωματίου είναι η γραφομηχανή του, ενώ είναι διακοσμημένο με αναμνηστικά από τα περιπετειώδη ταξίδια του στην Αφρική και την Κούβα.
Θίοντορ Ρούζβελτ
Αφού η επιχείρηση του με βοοειδή στην Ντακότα απέτυχε, ο Ρούσβελτ επέστρεψε στη Νέα Υόρκη και έχτισε ένα σπίτι στην περιοχή Oyster Bay. Στην έπαυλη του έδωσε το όνομα Sagamore Hill και έζησε εκεί μέχρι τον θάνατο του (εκτός από τη θητεία του ως Προέδρου της Αμερικής, όπου διέμεινε φυσικά στον Λευκό Οίκο). Στο σπίτι αυτό, ο Θίοντορ Ρούσβελτ ηρεμούσε, τριγυρνούσε στο δάσος και αναπτέρωνε το ηθικό του. Το “στολίδι” του σπιτιού αυτού ήταν το δωμάτιο όπου διαφύλασσε τα θηράματα που είχε κυνηγήσει στην Αφρική και στην Αμερικανική Δύση.
Τόμας Τζέφερσον
Ο κύριος συντάκτης της “Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας” ήταν επίσης ένας κορυφαίος αρχιτέκτονας. Ο ίδιος ο Τζέφερσον σχεδίασε το σπίτι που βρίσκεται στο όμορφο κτήμα Monticello. Ο αγαπημένος του χώρος ήταν το γραφείο του, όπου απομονωμένος, διάβαζε και έγραφε για την ελευθερία του πνεύματος. Οι προτομές των σπουδαίων ανδρών που κοσμούσαν το δωμάτιο αυτό, λειτουργούσαν ως “μούσες” για τον Τζέφερσον. Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο στο γραφείο του Τζέφερσον, είναι ο τρόπος με τον οποίο επικοινωνούσε με την κρεβατοκάμαρα του. Είχε τοποθετήσει το κρεβάτι του σε μια εσοχή στον τοίχο που διαχώριζε το γραφείο με την κρεβατοκάμαρα, ούτως ώστε να ξεκινά τη μελέτη και τη συγγραφή αμέσως μόλις ξυπνούσε και ομοίως, να μπορεί να ξεκουραστεί άμεσα μετά από μια μέρα σκληρής πνευματικής άσκησης.
Τόμας Έντισον
Πολλοί άνθρωποι συμφωνούν ότι η μέγιστη συνεισφορά του Τόμας Έντισον στον τομέα της επιστήμης και της τεχνολογίας, ήταν το “Invention Factory” στο Νιου Τζέρσεϊ. Η σειρά των κτιρίων από τούβλα, ήταν το πρώτο εργαστήριο βιομηχανικής έρευνας και ανάπτυξης, και αποτελεί πρότυπο για τα σημερινά εταιρικά και κρατικά εργαστήρια έρευνας και ανάπτυξης. Μέσα στο συγκρότημα αυτό βρισκόταν η προσωπική βιβλιοθήκη του Έντισον, όμως το σημείο που εστίαζε περισσότερο την προσοχή του ήταν το γραφείο του, όπου σχεδίαζε τις ανακαλύψεις του, όπως τον φωνόγραφο και το κινητοσκόπιο. Ο Έντισον συχνά δούλευε έως και 24 συνεχόμενες ώρες και ξεκουραζόταν σε μια κούνια που είχε στήσει στη βιβλιοθήκη του, για να ανακτά τις δυνάμεις του και να δουλεύει ακόμα περισσότερο.
Ουίνστον Τσόρτσιλ
Εκτός από πολιτικός, ο Ουίνστον Τσόρτσιλ ήταν και ένας πολύ ταλαντούχος καλλιτέχνης. Για όσους δε γνωρίζουν, ο Τσόρτσιλ λάτρευε τόσο πολύ την ζωγραφική, που έχτισε ένα ατελιέ στον κήπο της έπαυλης του. Όποτε ένιωθε την κατάθλιψη να του “χτυπάει την πόρτα”, εκείνος κατέφευγε στο ατελιέ του και έδιωχνε τη θλίψη, εκφράζοντας τα συναισθήματα του στον καμβά.
Αδερφοί Ράιτ
Για πολλούς άνδρες, το γκαράζ ή το εργαστήριο είναι ένας αγαπημένος χώρος, όπου μπορούν να χαλαρώσουν πίνοντας μπύρα και κάνοντας μαστορέματα. Έτσι και οι αδερφοί Ράιτ περνούσαν πολλές ώρες στο ποδηλατάδικό τους, επισκευάζοντας ποδήλατα και κάνοντας σχέδια για την κατασκευή της πρώτης επιτυχημένης πτητικής μηχανής. Το μαγαζί τους άλλαξε πολλές διευθύνσεις, όμως η χρησιμότητα του δωματίου και η έμπνευση που τους οδήγησε στην κατασκευή του πρώτου επιτυχημένου αεροπλάνου στον κόσμο, έμεινε ίδια.
Χένρι Ντέιβιντ Θόρω
Κουρασμένος από τις επιταγές του μοντέρνου τρόπου ζωής, ο Χένρι Ντέιβιντ Θόρω αποφάσισε να ζήσει μια απλή ζωή στο δάσος. Δανείστηκε ένα χώρο κοντά στη λίμνη Walden από τον φίλο του Ραλφ Γουόλντο Έμερσον και έχτισε ολομόναχος μια απλή καλύβα διαστάσεων 2×3, την οποία επίπλωσε με ένα κρεβάτι, ένα τραπέζι, ένα γραφείο και τρεις καρέκλες. Το συνολικό κόστος για την επισκευή της καλύβας ήταν 28,12 δολάρια, τα οποία όμως αρκούσαν για να του προσφέρουν έναν άνετο χώρο, όπου εμπνεύστηκε το σπουδαίο του έργο της υπερβατικής φιλοσοφίας, “Walden, ή η Ζωή στο Δάσος”. Η ρουστίκ καλύβα του Θορώ ενέπνευσε πολλούς άνδρες να τολμήσουν την αποκέντρωση και να ψάξουν τη γαλήνη της ψυχής τους κοντά στη φύση.
Κάρολος Δαρβίνος
Ο διάσημος επιστήμονας και θεμελιωτής της θεωρίας της εξέλιξης, έζησε και εργάστηκε για πάνω από 40 χρόνια στο σπίτι του, το οποίο βρίσκεται στην αγροτική περιοχή Κεντ της Αγγλίας. Μέσα στο σπίτι, ο Δαρβίνος είχε ένα ιδιωτικό γραφείο, όπου έκανε τις έρευνές του με την ησυχία του. Ήταν πρωινός τύπος και πίστευε ότι έφτανε στη μέγιστη απόδοσή του μεταξύ 8 και 9μιση πμ. Το έργο – ορόσημο για την καριέρα του, “Η καταγωγή των Ειδών”, το συνέταξε στο σπίτι αυτό. Ο Δαρβίνος γέμιζε τα ράφια της βιβλιοθήκης του όχι μόνο με βιβλία, αλλά και με δείγματα ζώων που έβρισκε στον δρόμο κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού του περιπάτου.
Μαρκ Τουέιν
Το δωμάτιο με το μπιλιάρδο αποτελούσε το κόσμημα του τελευταίου ορόφου του τριώροφου σπιτιού του συγγραφέα Μαρκ Τουέιν στο Χαρτφορντ, όπου έζησε την εικοσαετία 1871-1891. Στο δωμάτιο αυτό δεν είχαν πρόσβαση η γυναίκα και τα παιδιά του Τουέιν, καθώς λειτουργούσε ως ησυχαστήριο αποκλειστικά για τον ίδιο και για τους άνδρες καλεσμένους του. Ο Τουέιν χρησιμοποιούσε το δωμάτιο αυτό και ως καταφύγιο, για να συγκεντρώνεται και να γράφει τα σπουδαία έργα του. Ο ίδιος εξήγησε το λόγο που είχε ανάγκη τον προσωπικό του χώρο μέσα στο σπίτι της οικογένειας του: “Θα πρέπει να υπάρχει ένα δωμάτιο σε αυτό το σπίτι για να μπορώ να βρίζω. Είναι επικίνδυνο να καταπιέζεις τα συναισθήματα σου… Υπό συγκεκριμένες συνθήκες, οι βωμολοχίες σου παρέχουν τόση ανακούφιση, που ούτε αυτός που προσεύχεται δεν μπορεί να νιώσει.”
Διαβάστε επίσης: 10 διάσημοι άντρες που ήταν “γερά ποτήρια” – Δείτε τι έπιναν