Τα 7 βήματα που θα σε βοηθήσουν να βρεις την χαμένη σου αυτοπεποίθηση

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Η αυτοπεποίθηση είναι λίγο σαν λαβύρινθος. Για κάποιους δεν βρίσκεται ποτέ η έξοδος, ενώ για άλλους είναι κάπως πιο εύκολο.

Αν σκέφτεσαι να κινηθείς μέσα σε αυτό τον λαβύρινθο και θες να φτάσεις στον προορισμό σου, εδώ είναι 7 βήματα που μπορείς να ξεκινήσεις να εφαρμόζεις και θα σε βοηθήσουν άμεσα στην διαδρομή αυτή.

1. Φρόντιζε τον εαυτό σου

Όταν μας αρέσει κάτι θέλουμε να το φροντίζουμε. Και όσο το φροντίζουμε, τόσο πιο πολύτιμο είναι για εμάς. Το να φροντίζει κανείς τον εαυτό του είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό στοιχείο πραγματικής αυτοπεποίθησης και αυτοεκτίμησης. Αυτό φυσικά δε σημαίνει πως πρέπει να βάζεις τον εαυτό σου πάντα πρώτο και να γίνεις νάρκισσος αλλά να τον φροντίζεις με σεβασμό. Το να τρως καλά, να ντύνεσαι καλά, να αθλείσαι είναι όλα θεμέλιωδες στοιχεία για να δημιουργήσεις μια πραγματική αυτοπεποίθηση. Αν δεν τρως καλά και κάνεις καθιστική ζωή επιτρέπεις στον εαυτό σου να υπονομεύσει τα θεμέλια αυτά και την αυτοπεποίθηση σου.

2. Συγκεντρώσου στις δυνάμεις σου

Ουσιαστικά η αυτοπεποίθηση πηγάζει από το να μην κρίνεις τον εαυτό σου. Θα σε βοηθήσει πολύ όμως να φέρεις στο μυαλό σου όλα αυτά στα οποία είσαι καλός. Τις δυνάμεις σου δηλαδή. Γράψε τες κάπου και όταν βρίσκεις τον εαυτό σου να είναι αρκετά αυστηρός στην αυτοκριτική του μπορείς να τις διαβάζεις για να αποσπάσεις την προσοχή σου από την αρνητική διάθεση. Να θυμάσαι όμως πως η πραγματική αυτοπεποίθηση δεν απαιτεί κανένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό από μεριά σου.

3. Εξασκήσου στην αποδοχή

Οι άνθρωποι με χαμηλή αυτοπεποίθηση ασκούν πολλές φορές αυστηρή κριτική στους άλλους. Η συνήθεια της κριτικής, προσάπτοντας καλά και κακά στους άλλους, είναι μια κακή και αρκετά αντιπαραγωγική συνήθεια. Όταν κρίνουμε τους άλλους έμμεσα αφήνουμε τον εαυτό μας έρμαιο στην ίδια κριτική. Όταν όμως αναστέλλουμε τη κριτική και αποδεχόμαστε τους άλλους, αποδεχόμαστε ευκολότερα και τον εαυτό μας.

4. Προκάλεσε τον εαυτό σου

Βγαίνοντας έξω και σπρώχνοντας τα όρια σου είναι ένας σίγουρος τρόπος να βελτιώσεις την αίσθηση της αυτοπεποίθησης και της αυτό εξάρτησης. Μόνο όταν κανείς προκαλείται από την πραγματικότητα μπορεί να δοκιμάσει ουσιαστικά τις ικανότητες και τις δεξιότητες του. Παίζοντας βιντεοπαιχνίδια, βλέποντας ταινίες και κάνοντας διαμαρτυρίες στο internet δε προσφέρεις στον εαυτό σου τις πραγματικές εμπειρίες που χρειάζεσαι για να πετύχεις την ανάπτυξη και την αυτοπεποίθηση στον πραγματικό κόσμο. Αυτή η εμπειρία μπορεί να ληφθεί μόνο αν βγεις έξω και προκαλέσεις τον εαυτό σου.

5. Καλλιέργησε τις δικές σου αξίες και ζήσε με αυτές

Οι αξίες είναι σχετικές. Αν υπάρχει κάτι που να μας έχει διδάξει η φιλοσοφία τα τελευταία 2000 χρόνια είναι πως οι καλοί, διορατικοί άνθρωποι συχνά διαφωνούν εντελώς σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με το τι είναι σωστό και τι είναι λάθος. Και με τη παρούσα ηθική σύγχυση του συγχρόνου κόσμου είναι πραγματικά αδύνατο να ζήσεις με τις αξίες των άλλων καθώς όλοι διαφωνούν. Χριστιανοί, άθεοι, άτομα από διάφορους πολιτικούς χώρους κα θρησκείες όλοι έχουν συστήματα αξιών που αντικρούουν το ένα το άλλο. Αλλά το ένα πράγμα που οι άνθρωποι σέβονται από οποιαδήποτε οπτική γωνία είναι η εντιμότητα.

Αυτό δε σημαίνει πως πρέπει να απορρίψεις όλες τις κοινωνικές νόρμες και αξίες ούτε να υιοθετήσεις ένα ναρκισσιστικό σύστημα αξιών. Σημαίνει πως οι αξίες σου πρέπει να προέρχονται από μια εσωτερική διαδικασία λογικής, αντί επιθυμίας για απόλαυση ή να φανείς ίδιος με τους υπόλοιπους. Όταν κατασταλάξεις και υιοθετήσεις αυτές τις αξίες κράτα τον εαυτό σου σταθερό σε αυτές και θα ενεργείς με εντιμότητα σε αυτά που πιστεύεις.

6. Διαλογίσου

Το να μάθεις να ησυχάζεις το μυαλό σου, σου επιτρέπει να ακούς τα συναισθήματα σου, τα άγχη σου, τις αμφιβολίες και τις βαθιές αντιλήψεις που έχεις. Αφού τα αντιληφθείς ο διαλογισμός σε βοηθάει να τα αντιμετωπίσεις, να αναγνωρίσεις τα πραγματικά προβλήματα στη ζωή σου και να κάνεις αυτά που ουσιαστικά δε μετράνε στην άκρη.

7. Μην κρίνεις τον εαυτό σου

Το τελευταίο στάδιο για πραγματική αυτοπεποίθηση είναι αυτό. Από τη στιγμή που έχεις θέσει δυνατά θεμέλια για τη συγκεκριμένη πεποίθηση απλά σταμάτα να ανησυχείς αν είσαι αρκετά καλός και άξιος και αποδέξου τον εαυτό σου όπως είναι. Το πραγματικό μυστικό στην αυτοπεποίθηση δεν είναι να κρίνεις τον εαυτό σου καλό και άξιο αλλά να μη τον κατακρίνεις καθόλου.


Διαβάστε επίσης: 7 λόγοι που είσαι ακόμα εργένης

Share.

Comments are closed.