Συχνά θεωρούμε ότι “είναι καλύτερο να δίνουμε παρά να παίρνουμε.” Εδώ είναι μερικά παραδείγματα όπου το να παίρνουμε μπορεί να ακουστεί εξίσου καλό. Από τα γιγαντιαία πετράδια, στα έργα τέχνης και τα super-yachts, πάμε να δούμε τα 10 ακριβότερα δώρα όλων των εποχών.

1. Το κόσμημα στο Στέμμα

Ο μαχαραγιάς Duleep Singh της Αυτοκρατορίας των Σιχ, έδωσε στη Βασίλισσα Βικτώρια το 186 καρατίων διαμάντι Koh-i-noor το 1849. Θεωρώντας το τεράστιο διαμάντι λίγο άχαρο, ο σύζυγος της Βικτώριας, Πρίγκιπας Αλβέρτος, το έκοψε σε ένα πιο λαμπρό διαμάντι 105,6 καρατίων τρία χρόνια αργότερα. Σήμερα βρίσκεται στο στέμμα της Βασίλισσας και είναι το επίκεντρο των βασιλικών στεμμάτων. Είναι το μεγαλύτερο διαμάντι που έχει βρεθεί μέχρι σήμερα, με την αξία του να είναι ανεκτίμητη. (Για να καταλάβετε, ένα Hope Diamond 45 καρατίων λέγεται ότι αξίζει 250- 350 εκατ. δολάρια).

2. Η ελευθερία δεν είναι δωρεάν

Αμέσως, μετά τον επταετή πόλεμο, το 1770, η Γαλλία χρηματοδότησε τον αμερικανικό πόλεμο της ανεξαρτησίας με 20 δισεκατομμύρια δολάρια (σε σημερινά χρήματα), οδηγώντας άμεσα σε μια μεγάλη οικονομική κρίση και στη Γαλλική Επανάσταση. Αυτό το «δώρο» της αμερικανικής απελευθέρωσης από τη βρετανική κυριαρχία, μπορεί να θεωρηθεί ότι κόστισε στον βασιλιά Λουδοβίκου XVI όχι μόνο το στέμμα του αλλά και το κεφάλι του. (Αργότερα, οι Γάλλοι έδωσαν στις ΗΠΑ το μη αμελητέο « Άγαλμα της Ελευθερίας» ως αναμνηστικό δώρο.)

3. Μια ατυχής ανταλλαγή

Το 1917, ο τραπεζίτης της Νέας Υόρκης Morton Plank, αντάλλαξε το αρχοντικό του στην Fifth Avenue με ένα μαργαριταρένιο κολιέ από την Cartier αξίας 1 εκατομμυρίου δολαρίων (20 εκατομμύρια δολάρια σε σημερινά χρήματα), το οποίο έκανε δώρο στην νεαρή γυναίκα του. Λίγα χρόνια αργότερα, τα καλλιεργημένα μαργαριτάρια Μικιμότο προκάλεσαν σύγκρουση τιμών και το κολιέ πουλήθηκε για μόλις 150 χιλιάδες δολάρια μετά το θάνατο της κυρίας Plank το 1956. Το πρώην αρχοντικό Plank, το οποίο χρησίμευσε ως ναυαρχίδα της Cartier στη Νέα Υόρκη για σχεδόν έναν αιώνα, θα άξιζε σήμερα εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια, καθιστώντας την ανταλλαγή του τραπεζίτη μια από τις πιο ατυχείς στην ιστορία, και το κολιέ ένα από τα πιο ακριβά δώρα που έγιναν ποτέ.

4. Η μεγαλύτερη δωρεά τέχνης

Το 2003, ο κοσμηματοπώλης δισεκατομμυριούχος Leonard Lauder, έδωσε την συλλογή του με κυβιστικά έργα τέχνης αξίας 1,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων (συμπεριλαμβανομένων έργων του Pablo Picasso, του Georges Braque, του Juan Gris και του Fernand Legér) στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης, τη μεγαλύτερη δωρεά τέχνης όλων των εποχών.

5. Οι λάτρεις της τέχνης

Ο Ρώσος Ολιγάρχης Roman Abramovich αγόρασε στην γυναίκα του Dasha Zhukova (ιδιοκτήτρια γκαλερί και λάτρη της τέχνης), έργα τέχνης εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων κατά τη διάρκεια της δεκαετούς σχέσης τους, συμπεριλαμβανομένου ενός γλυπτού Giacometti αξίας 14 εκατομμυρίων δολαρίων, 40 πίνακες ζωγραφικής του ρώσου καλλιτέχνη Ilya Kabakov (αξίας 30 – 60 εκατ. δολαρίων), και έργα του Francis Bacon (αξίας 86 εκατ. δολαρίων) και του Lucian Freud (αξίας  33 ​​εκατ. δολαρίων).

6. Τα διαμάντια δεν είναι για πάντα

Ανταγωνιζόμενος τον Σουλτάνο του Μπρούνει και τον Αριστοτέλη Ωνάση, μεταξύ άλλων, ο Richard Burton έχασε ένα διαμάντι 68 καρατίων σε δημοπρασία, το αγόρασε όμως από τον νικητή (Cartier) την επόμενη ημέρα για 1 εκατομμύριο δολάρια – η υψηλότερη τιμή που πληρώθηκε ποτέ για ένα δημοφιλές κόσμημα και ισοδυναμεί με περίπου 6,6 εκατομμύρια δολάρια σήμερα – και το έδωσε στη σύζυγό του, Elizabeth Taylor. Μετά το δεύτερο διαζύγιο της από τον Burton το 1978, η Taylor πούλησε το διαμάντι και έδωσε τα έσοδα για να χρηματοδοτήσει την κατασκευή ενός νοσοκομείου στην Μποτσουάνα.

7. Το στολίδι της Ινδίας

Το 1632, ο αυτοκράτορας της Μογγολίας Σαχ Γιαχάν Α’ ξόδεψε το ισοδύναμο ποσό των 827 εκατομμυρίων δολαρίων σε σημερινά χρήματα, χτίζοντας για πάνω από 22 χρόνια, το Ταζ Μαχάλ ως δώρο για την αγαπημένη του σύζυγο. Περισσότεροι από 20.000 τεχνίτες συμμετείχαν στη δημιουργία αυτού που είναι πλέον το κορυφαίο τουριστικό αξιοθέατο της Ινδίας. Ο μύθος λέει ότι ο Σαχ εκτέλεσε πολλούς από τους αρχιτέκτονες και τους τεχνίτες που εμπλέκονταν στην κατασκευή του Ταζ Μαχάλ, για να εξασφαλίσει ότι δεν θα ξανακτίσουν τίποτα τόσο λαμπρό, καθιστώντας αυτό το δώρο εξαιρετικά ακριβό όσον αφορά το χρόνο, τα χρήματα και την θνησιμότητα.

8. Ένα super-yacht αξίας 80 εκατ. δολαρίων

Μετά από το Airbus A319 αξίας 60 εκ. δολαρίων που έκανε δώρο ο αδελφός του Mukesh στη σύζυγό του Nina, ο Ινδός δισεκατομμυριούχος Anil Ambani δίνει το 2008, στη σύζυγό του Tina (πρώην ηθοποιό του Bollywood) ένα superyacht 34 μέτρων, το οποίο ονομάστηκε Tian, ​​δαπανώντας περίπου 80 εκατομμύρια δολάρια. Το ποσό αυτό αντιπροσωπεύει περισσότερο από το διπλάσιο του βασικού κόστους εκατομμυρίων ανά μέτρο των περισσότερων super yacht.

9. Junkies των κοσμημάτων

Το 1908 ο εκατομμυριούχος χρυσωρύχος Thomas Walsh, αγόρασε ως γαμήλιο δώρο για την κόρη του Evalyn το 94 καρατίων διαμάντι “Star of the East” δαπό την Cartier Paris έναντι του ποσού των 120.000 δολαρίων. Τρία χρόνια αργότερα, ξαναψωνίζοντας απο τον οίκο Cartier, ο σύζυγος της Evalyn της αγόρασε το Hope Diamond για 300.000 δολαρίων ( περίπου 7,6 εκατομμύρια δολάρια σήμερα). Συχνά φόραγε και τα δύο μαζί, μερικές φορές έβαζε το Hope Diamond στο κολάρο του σκύλου της κατά τη διάρκεια των πάρτι. Ο κοσμηματοπώλης Harry Winston απέκτησε και τα δύο πολύτιμα διαμάντια μετά το θάνατο της κ. McLean και δώρισε το Hope εννέα χρόνια αργότερα, το 1958, στο Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Smithsonian, όπου και παραμένει εκεί. (Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι ασφαλισμένο για 250 εκατομμύρια δολάρια.) Ο σημερινός ιδιοκτήτης του Star of the East είναι άγνωστος.

10. Γαμήλιο δώρο

Το 2016, ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος Mikhail Gutseriev ξόδεψε περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια για τον γάμο του γιου του Said, όπου τραγούδησε η Jennifer Lopez, ο Sting και ο Enrique Iglesias και η νύφη φορούσε ένα νυφικό υψηλής ραπτικής από τον Elie Saab αξίας 1 εκατομμυρίου δολαρίων.

Διαβάστε επίσης: 7 διαμαντένια ρολόγια που θα έβλεπες στον καρπό ενός ράπερ