Πώς να χειριστείς τις διαφωνίες στις σχέσεις σου με στυλ και αποτελεσματικότητα

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Οι διαφωνίες είναι αναπόφευκτο μέρος κάθε σχέσης, είτε πρόκειται για ρομαντικές, φιλικές, οικογενειακές ή επαγγελματικές. Ωστόσο, αυτό που καθορίζει την ποιότητα μιας σχέσης δεν είναι η απουσία διαφωνιών, αλλά ο τρόπος που τις χειριζόμαστε. Αντί να αποφεύγουμε ή να κλιμακώνουμε τις συγκρούσεις, μπορούμε να τις δούμε ως ευκαιρίες για ανάπτυξη και ενίσχυση της σχέσης μας.

Ακολουθούν μερικές συμβουλές για το πώς να χειριστείς τις διαφωνίες με στυλ και αποτελεσματικότητα.

Μείνε ήρεμος και συγκεντρωμένος

Η πρώτη και πιο σημαντική αρχή είναι να διατηρήσεις την ψυχραιμία σου. Όταν η ένταση ανεβαίνει, το να παραμείνεις ήρεμος σου δίνει τη δυνατότητα να σκεφτείς καθαρά και να μην πεις ή κάνεις πράγματα που θα μετανιώσεις αργότερα. Αν νιώσεις ότι ο θυμός σου ξεφεύγει από τον έλεγχο, πάρε μερικές βαθιές ανάσες ή κάνε ένα διάλειμμα πριν συνεχίσεις τη συζήτηση.

Άκουσε ενεργά τον άλλο

Συχνά, στις διαφωνίες επικεντρωνόμαστε τόσο πολύ στο να εκφράσουμε τη δική μας άποψη που ξεχνάμε να ακούσουμε τον άλλο. Άκου με προσοχή, χωρίς να διακόπτεις, και προσπάθησε να κατανοήσεις τα συναισθήματα και τις ανάγκες του άλλου. Αυτό δείχνει σεβασμό και δημιουργεί ένα περιβάλλον εμπιστοσύνης.

Εκφράσου με “Εγώ” και Όχι με “Εσύ”

Οι φράσεις που ξεκινούν με “εσύ πάντα” ή “εσύ ποτέ” τείνουν να κατηγορούν τον άλλο και να αυξάνουν την ένταση. Αντίθετα, χρησιμοποιώντας φράσεις που ξεκινούν με “εγώ”, όπως “νιώθω” ή “σκέφτομαι”, εκφράζεις τα συναισθήματά σου χωρίς να κατηγορείς. Για παράδειγμα: “Νιώθω παραμελημένος όταν δεν επικοινωνούμε για μέρες” αντί για “Εσύ δεν ενδιαφέρεσαι ποτέ για μένα”.

Εστίασε στη λύση, όχι στο πρόβλημα

Μην χάνεσαι σε έναν φαύλο κύκλο αλληλοκατηγοριών. Αντί να ανακυκλώνετε τα προβλήματα, προσπάθησε να στρέψεις τη συζήτηση στη λύση. Ρώτησε: “Τι μπορούμε να κάνουμε για να το λύσουμε αυτό;” και αναζήτησε από κοινού λύσεις που θα είναι αποδεκτές και για τους δύο.

Μάθε να συγχωρείς και να ζητάς συγγνώμη

Η συγγνώμη δεν είναι σημάδι αδυναμίας, αλλά ένδειξη δύναμης και σεβασμού. Αν έκανες λάθος, παραδέξου το και ζήτησε ειλικρινά συγγνώμη. Παράλληλα, μάθε να συγχωρείς τον άλλο όταν κάνει λάθη. Η συγχώρεση είναι απαραίτητη για να προχωρήσετε μαζί και να αφήσετε πίσω σας τα αρνητικά συναισθήματα.

Απόφυγε τη χρήση “τοξικών” φράσεων

Οι φράσεις που προσβάλλουν ή μειώνουν τον άλλο, όπως “Δεν έχεις ιδέα”, “Πάντα κάνεις λάθος”, ή “Δεν μπορώ να σε αντέξω άλλο”, πληγώνουν και καταστρέφουν τη σχέση. Χρησιμοποίησε λέξεις που ενθαρρύνουν και δείχνουν κατανόηση, ακόμη και αν διαφωνείς.

Δώσε χώρο αν χρειάζεται

Μερικές φορές, το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να δώσεις λίγο χρόνο και χώρο στον άλλο. Ένα διάλειμμα μπορεί να βοηθήσει και τους δύο να ηρεμήσετε, να σκεφτείτε καθαρά και να επιστρέψετε στη συζήτηση με πιο θετική διάθεση.

Διατήρησε το χιούμορ σου

Το χιούμορ μπορεί να λειτουργήσει ως “μαξιλάρι” στις δύσκολες συζητήσεις. Αν νιώσεις ότι η κατάσταση αρχίζει να γίνεται υπερβολικά τεταμένη, μια μικρή δόση χιούμορ μπορεί να ελαφρύνει την ατμόσφαιρα και να σας βοηθήσει να δείτε την κατάσταση πιο χαλαρά.

Μην προσπαθείς να κερδίσεις

Σε μια διαφωνία, το ζητούμενο δεν είναι να “κερδίσεις” τον άλλο, αλλά να βρείτε κοινό έδαφος. Αν εστιάσεις στο ποιος έχει δίκιο, πιθανότατα θα χάσετε και οι δύο. Θυμήσου ότι είστε στην ίδια ομάδα και ο στόχος είναι να επιλύσετε το πρόβλημα, όχι να αποδείξετε την υπεροχή σας.

Αναλογίσου τη μεγαλύτερη εικόνα

Πριν κλιμακώσεις μια διαφωνία, σκέψου: “Αξίζει αυτό το θέμα να χαλάσει τη σχέση μας;” Συχνά, τα μικρά προβλήματα δεν αξίζουν τη φθορά που προκαλούν. Μάθε να αφήνεις πίσω σου ό,τι δεν είναι ουσιώδες και να επικεντρώνεσαι σε αυτά που πραγματικά έχουν σημασία.


Διαβάστε επίσης: Δισεκατομμυριούχοι που ξεκίνησαν από το μηδέν: Ιστορίες επιμονής και επιτυχίας

Share.

Comments are closed.