Όταν ο Όρσον Γουέλς σκόρπισε τον πανικό με μια ραδιοφωνική φάρσα!

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Στις 30 Οκτωβρίου του 1938, ο Όρσον Γουέλς, ένας ανερχόμενος σκηνοθέτης και ηθοποιός, έπεισε χιλιάδες Αμερικανούς από το μικρόφωνο του CBS ότι η Γη δεχόταν εισβολή από Αρειανούς. Μέσα από τη δραματική του αφήγηση του “Πολέμου των Κόσμων” του Χ. Τζ. Γουέλς, το σενάριο των εξωγήινων μετατράπηκε σε μία από τις πιο διαβόητες στιγμές της αμερικανικής πολιτιστικής ιστορίας.

Το δραματοποιημένο αυτό γεγονός διήρκεσε σχεδόν μία ώρα και στηρίχθηκε σε μια έξυπνα σχεδιασμένη “ζωντανή” μετάδοση, που ξεκινούσε ως έκτακτη είδηση. Με τη ρεαλιστική μετάδοση καταστροφικών περιγραφών, ακούγονταν δήθεν συνεντεύξεις με δήθεν επιστήμονες και μαρτυρίες, ενώ επικρατούσε πανικός με ήχους από πυροβολισμούς και κραυγές. Ο Γουέλς εφάρμοσε όλη του την τέχνη στην παραγωγή, χρησιμοποιώντας το ραδιόφωνο για να συνδυάσει την τέχνη της μυθοπλασίας με την αμεσότητα της ενημέρωσης, που αποδείχθηκε παραπάνω από πειστική.

Το επόμενο πρωί οι New York Times με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα τους αναφέρουν ότι “ένα τεράστιο κύμα μαζικής υστερίας κατακυρίευσε χιλιάδες ακροατές του ραδιοφώνου… κάνοντάς τους να πιστέψουν ότι ξεκίνησε μία διαπλανητική διαμάχη με την εισβολή των Αρειανών να σπέρνει τον θάνατο και την καταστροφή στο Νιου Τζέρσεϊ και τη Νέα Υόρκη”.

Αν και σήμερα είναι γνωστό ότι το συμβάν αυτό δεν προκάλεσε τόσο μαζικό πανικό όσο πίστευαν πολλοί για χρόνια, οι αντιδράσεις ήταν αληθινές και είχαν σημαντικό αντίκτυπο στον δημόσιο διάλογο. Τα ΜΜΕ διόγκωσαν την ιστορία, χρησιμοποιώντας την ως παράδειγμα για τους κινδύνους της παραπληροφόρησης και της δύναμης των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Ήταν η στιγμή που οι Αμερικανοί αντιλήφθηκαν για πρώτη φορά το πόσο εύκολα μπορούν να χειραγωγηθούν από τον φόβο και το άγνωστο.

Το “σκάνδαλο” που προκάλεσε η ραδιοφωνική εκπομπή καθιέρωσε τον Όρσον Γουέλς ως λαμπρή ιδιοφυΐα της εποχής του, ενώ έγινε αντικείμενο μελέτης για τα μέσα και την επικοινωνία μέχρι σήμερα. Μέσα από αυτήν την εμπειρία, αναδείχθηκε η δύναμη της πληροφορίας, αφήνοντας ένα μνημειώδες αποτύπωμα στη σύγχρονη δημοσιογραφία και τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την αλήθεια.


Διαβάστε επίσης: John Wick: Πως έγινε αποδεκτός ο θάνατος του κουταβιού από το στούντιο

Share.

Comments are closed.