Το πρώτο ραντεβού είναι η ευκαιρία να κάνεις μια καλή πρώτη εντύπωση και να θέσεις τις βάσεις για μια ουσιαστική σχέση. Ωστόσο, μερικές φορές, η αμηχανία ή η έλλειψη εμπειρίας μπορεί να μας κάνει να πούμε πράγματα που δεν πρέπει. Μερικές “ατάκες” είναι τόσο ατυχείς που μπορούν να χαλάσουν το κλίμα ή ακόμα και να τερματίσουν τη συζήτηση πριν καλά-καλά ξεκινήσει.
Πάμε να δούμε ποιες είναι αυτές οι φράσεις που πρέπει να αποφύγεις πάση θυσία και πώς να τις αντικαταστήσεις με καλύτερες προσεγγίσεις.
“Λοιπόν, γιατί είσαι ακόμα single;”
Αυτή η ερώτηση μπορεί να φαίνεται αθώα, αλλά συχνά δημιουργεί αμηχανία και πίεση. Υπονοεί ότι κάτι “φταίει” στον άλλο και μπορεί να τον φέρει σε δύσκολη θέση.
Τι να πεις αντί γι’ αυτό: “Τι απολαμβάνεις περισσότερο στη ζωή σου αυτή τη στιγμή;” Αυτή η ερώτηση είναι θετική και ανοίγει τη συζήτηση με έναν χαλαρό τρόπο.
“Η πρώην/ο πρώην μου…”
Το να αναφέρεις τον/την πρώην σου στο πρώτο ραντεβού είναι μεγάλο “φάουλ”. Ακόμα κι αν η πρόθεση σου δεν είναι κακή, το να μιλάς για προηγούμενες σχέσεις μπορεί να δείχνει ότι δεν έχεις ξεπεράσει το παρελθόν.
Τι να κάνεις αντί γι’ αυτό: Εστίασε στη συζήτηση στον άλλο. Ρώτα για τα ενδιαφέροντα, τα χόμπι ή τα σχέδια του/της για το μέλλον.
“Πού βλέπεις τον εαυτό σου σε 5 χρόνια;”
Αν και αυτή η ερώτηση μπορεί να δείχνει ενδιαφέρον από την μεριά σου, συχνά μοιάζει σαν να είσαι σε συνέντευξη για δουλειά. Επιπλέον, μπορεί να φέρει άγχος στον συνομιλητή σου.
Τι να πεις αντί γι’ αυτό: “Ποιο είναι το μεγαλύτερο όνειρό σου;” Είναι μια πιο ανοιχτή ερώτηση που επιτρέπει στον άλλο να μοιραστεί ό,τι τον ενθουσιάζει.
“Πόσα χρήματα βγάζεις;”
Είναι μια από τις πιο αδιάκριτες ερωτήσεις που μπορείς να κάνεις σε κάποιον που μόλις γνώρισες. Το εισόδημα είναι ένα ευαίσθητο θέμα που καλό είναι να αποφεύγεται, ειδικά στο πρώτο ραντεβού.
Τι να πεις αντί γι’ αυτό: “Ποια είναι η αγαπημένη σου πτυχή της δουλειάς σου;” ή “Τι σε εμπνέει περισσότερο στην καριέρα σου;”
“Μοιάζεις με κάποιον/κάποια που ήξερα…”
Αν και μπορεί να φαίνεται σαν κομπλιμέντο, αυτή η φράση συχνά αποτυγχάνει, καθώς βάζει τον άλλο να συγκριθεί με κάποιον άγνωστο.
Τι να πεις αντί γι’ αυτό: Αντί να κάνεις συγκρίσεις, δοκίμασε να σχολιάσεις κάτι μοναδικό για τον άλλο, όπως: “Έχεις πολύ ενδιαφέρον στυλ” ή “Μου αρέσει ο τρόπος που σκέφτεσαι”.
“Δεν πιστεύω στις σχέσεις.”
Αν δεν πιστεύεις στις σχέσεις, γιατί να βγεις ραντεβού; Αυτή η ατάκα δημιουργεί άμεσα σύγχυση και απογοήτευση.
Τι να κάνεις αντί γι’ αυτό: Εστίασε στο παρόν και στη στιγμή. Μίλα για το τι απολαμβάνεις στο ραντεβού και δείξε ενδιαφέρον για τον άλλο.
“Μου θυμίζεις τη μαμά/τον μπαμπά μου.”
Ακόμα κι αν πρόκειται για κομπλιμέντο, αυτή η ατάκα είναι περίεργη και μπορεί να κάνει τον άλλο να αισθανθεί άβολα.
Τι να πεις αντί γι’ αυτό: Αν θέλεις να εκφράσεις κάτι θετικό, πες κάτι πιο γενικό, όπως: “Μου βγάζεις μια πολύ όμορφη ενέργεια.”
“Θα πάμε σπίτι σου ή σπίτι μου;”
Αυτή η ατάκα δείχνει έλλειψη σεβασμού και συχνά δίνει την εντύπωση ότι δεν ενδιαφέρεσαι για κάτι σοβαρό.
Τι να πεις αντί γι’ αυτό: Εστίασε στη συζήτηση και άσε τις φυσικές εξελίξεις να έρθουν στην ώρα τους. Μπορείς να πεις κάτι όπως: “Περνάω πολύ ωραία μαζί σου. Θέλεις να το επαναλάβουμε;”
“Να σου πω κάτι, αλλά μην το πεις πουθενά…”
Αυτή η φράση μπορεί να φαίνεται σαν μια προσπάθεια να δημιουργήσεις οικειότητα, αλλά δίνει την εντύπωση ότι είσαι κουτσομπόλης ή ότι μοιράζεσαι ευαίσθητες πληροφορίες για άλλους.
Τι να κάνεις αντί γι’ αυτό: Επικεντρώσου σε θέματα που είναι χαλαρά και ευχάριστα, όπως κοινά ενδιαφέροντα ή πρόσφατες εμπειρίες που σε έκαναν να γελάσεις.
Διαβάστε επίσης: Επιστροφή στην καθημερινότητα μετά τις γιορτές – 8 tips