Οι Pink Floyd, το εμβληματικό βρετανικό μουσικό συγκρότημα που έχει γράψει ιστορία στον χώρο της ροκ μουσικής, συμφώνησε να πουλήσει τα δικαιώματα που αφορούν την ηχογραφημένη μουσική και το brand name τους στη Sony Music έναντι περίπου 400 εκατομμυρίων δολαρίων, όπως επιβεβαιώνουν πηγές στο Variety.

Η συμφωνία, η οποία είναι μία από τις μεγαλύτερες των τελευταίων ετών, φαίνεται πως ολοκληρώθηκε, παρά τις συνεχιζόμενες εσωτερικές συγκρούσεις μεταξύ των μελών του συγκροτήματος, κυρίως μεταξύ των Ρότζερ Γουότερς και Ντέιβιντ Γκίλμορ. Η συμφωνία περιλαμβάνει τα δικαιώματα της ηχογραφημένης μουσικής αλλά όχι τη σύνθεση τραγουδιών, τα οποία κατέχουν μεμονωμένοι μουσικοί.

Ενώ οι εκπρόσωποι των μελών του συγκροτήματος και της Sony αρνήθηκαν ή δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχόλια, οι Financial Times, που έγραψαν πρώτοι για την πώληση, επιβεβαίωσαν τη συμφωνία στο Variety.

Σε καθαρά επιχειρηματικό επίπεδο, ο κατάλογος της ηχογραφημένης μουσικής των Pink Floyd, για να μην αναφέρουμε τα δικαιώματά εμπορικής χρήσης, είναι ένας από τους πιο πολύτιμους στη σύγχρονη μουσική, με κλασικά άλμπουμ όπως τα “Dark Side of the Moon”, “The Wall”, “Wish You Were Here”, “Animals”, “Meddle”, “Piper at the Gates of Dawn”, “More” και άλλα.

Ο μουσικός κατάλογος ήταν στην αγορά για αρκετά χρόνια με αναφερόμενη τιμή ζήτησης ύψους 500 εκατομμυρίων δολαρίων, και το συγκρότημα ήταν κοντά σε συμφωνία το 2022, αλλά η σφοδρή διαμάχη μεταξύ των μελών του συγκροτήματος — κυρίως για τις αμφιλεγόμενες πολιτικές δηλώσεις του Ρότζερ Γουότερς κατά του Ισραήλ και της Ουκρανίας, και υπέρ της Ρωσίας — περιέπλεξαν πάρα πολύ τη συμφωνία και είχαν τρομάξει αρκετούς “μνηστήρες”. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα εμπρηστικά σχόλια του Γουότερς, που τον έκαναν παρία και του κόστισαν τη σόλο δισκογραφική δουλειά του, απαξίωσαν τον κατάλογο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Sony έχει δεχτεί θύελλα επικρίσεων για το μεγάλο ποσό που πλήρωσε στον Γουότερς, ο οποίος αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι είναι αντισημίτης, αλλά ήταν αρκετά ξεκάθαρος σχετικά με τη σφοδρή κριτική του προς τις κυβερνήσεις του Ισραήλ, της Ουκρανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Με πληροφορίες από Variety


Διαβάστε επίσης: 1,27 δισεκατομμύρια δολάρια πουλήθηκε ο μουσικός κατάλογος των Queen