Αρκετοί σκηνοθέτες και ηθοποιοί έχουν πάρει θέση όσον αφορά το κινηματογραφικό σύμπαν της Marvel και της DC. Σίγουρα οι φανατικοί αυτών των ταινιών δεν έμειναν και πολύ ευχαριστημένοι όταν τους άκουσαν να εκφράζουν τόσο άσχημη άποψη για αυτού του είδους τις ταινίες, ωστόσο αυτή είναι η γνώμη τους και όλοι οφείλουμε να την σεβαστούμε.
Ενώ υπάρχουν αρκετοί διάσημοι άνθρωποι που έχουν επαινέσει σχεδόν κάθε ταινία με υπερήρωες, ορισμένοι έχουν μιλήσει με άσχημα λόγια για αυτές καθώς θεωρούν ότι δεν έχουν θέση στον κινηματογράφο. Παρακάτω σας παρουσιάζουμε 7 διασημότητες που ισχυρίζονται ότι πραγματικά μισούν τις ταινίες και τους λόγους που το κάνουν.
Μάρτιν Σκορτσέζε
Ο Σκορσέζε είναι ίσως ο πρώτος που εναντιώθηκε σε αυτού του είδους τις ταινίες. Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του: “Ειλικρινά, έχω προσπαθήσει να τις δω, αλλά δεν μπορώ. Το πιο κοντινό που μπορώ να σκεφτώ, όσο καλοφτιαγμένες κι αν είναι, με ηθοποιούς που κάνουν το καλύτερο που μπορούν κάτω από τις περιστάσεις, είναι θεματικά πάρκα. Δεν είναι το σινεμά των ανθρώπων που προσπαθεί να μεταδώσει συναισθηματικές, ψυχολογικές εμπειρίες στους άλλους ανθρώπους.”
Στην ουσία ο Μάρτι μας λέει ότι οι ταινίες με υπερήρωες δεν είναι πραγματικές ταινίες, αλλά άσκοπη και ρηχή διασκέδαση.
Φράνσις Φορντ Κόπολα
Ο Κόπολα είναι ένας άλλος διάσημος σκηνοθέτης που πήρε θέση όσον αφορά τις ταινίες με υπερήρωες και υποστήριξε τον σκηνοθέτη και φίλο του Μάρτιν Σκορτσέζε λέγοντας: “Οταν ο Μάρτιν Σκορσέζε λέει ότι οι ταινίες της Marvel δεν είναι σινεμά, έχει δίκιο γιατί περιμένει κανείς να μάθει κάτι από τις ταινίες, να κερδίσει κάτι, κάποια επιφώτηση, κάποια γνώση, κάποια έμπνευση… Δεν ξέρω αν κάποιος αποκομίζει κάτι από το να βλέπει την ίδια ταινία ξανά και ξανά. Ο Μάρτιν ήταν ευγενικός όταν είπε ότι οι ταινίες αυτές δεν είναι σινεμά. Δεν είπε ότι είναι άθλιες, πράγμα που το λέω εγώ τώρα.”
Μπορεί να μην ήταν τόσο ευγενικός όσο ο Σκορτσέζε, αλλά τουλάχιστον ήταν ειλικρινής.
Τιμ Μπάρτον
Μπορεί ο Τιμ Μπάρτον να σκηνοθέτησε τις κινηματογραφικές υπερπαραγωγές “Μπάτμαν” και “Ο Μπάτμαν Επιστρέφει”, ωστόσο ισχυρίστηκε ότι δεν πρόκειται να ξανακάνει άλλη ταινία με υπερήρωες. Στην πραγματικότητα ενοχλήθηκε αρκετά όταν του έθεσαν αυτή την ερώτηση, λέγοντας: “Ειλικρινά πόσες φορές μπορείς να κάνεις μια ταινία με κάποιον που φοράει κολάν και τα συναφή;”. Επιπλέον, ο Μπάρτον θα ήθελε να δει για μια φορά έναν χαρούμενο υπερήρωα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά το τέλος των ταινιών “Σούπερμαν” με τον Κρίστοφερ Ριβς καθώς και το “Μπάτμαν” του Τιμ Μπάρτον, που είχαν καθορίσει το είδος στα 80’s, η επόμενη δεκαετία ήταν η περίοδος που συνοδεύεται με την παρακμή του είδους.
Κεν Λόουτς
Μετά τον Μάρτιν Σκορσέζε που παρομοίασε τις ταινίες της Marvel με “θεματικά πάρκα” και τον Φράνσις Φορντ Κόπολα που τις περιέγραψε ως “άθλιες”, ο Βρετανός σκηνοθέτης Κεν Λόουτς πήρε επίσης θέση κατά του κινηματογραφικού σύμπαντος της Marvel και της DC.
“Τις φτιάχνουν σαν εμπορεύματα… σαν χάμπουργκερ και δεν έχουν να κάνουν με την επικοινωνία ούτε με τη φαντασία μας”, δήλωσε ο Κεν στο Sky News. “Είναι η κατασκευή ενός εμπορεύματος που θα φέρει κέρδος σε μια μεγάλη επιχείρηση. Είναι μια άσκηση κυνισμού. Είναι μια άσκηση κεφαλαίου και δεν έχει να κάνει σε τίποτα με την τέχνη του σινεμά. Ο Γούλιαμ Μπλέικ είχε πει πως όταν συζητάμε για κέρδος, τότε δεν μιλάμε για τέχνη.”
Αλεχάντρο Ινιαρίτου
Ο δύο φορές – και μάλιστα σερί – βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης Αλεχάντρο Ινιάριτου ήταν αρκετά σαφής όταν δήλωσε ότι ποτέ δεν θα έκανε μια ταινία για υπερήρωες.
Ο ίδιος είχε δηλώσει, όταν ρωτήθηκε τη γνώμη του για τις ταινίες βασισμένες σε κόμικ: “Είναι απλές και ταιριάζουν με το ποπ-κορν. Το πρόβλημα είναι ότι μερικές φορές παριστάνουν ότι έχουν βαθιά νοήματα, ότι βασίζονται σε κάποιο αρχαιοελληνικό μύθο. Και είναι ειλικρινά πολύ “δεξιές”. Βλέπω τους ήρωες να σκοτώνουν κόσμο επειδή αυτός δεν πιστεύει σε αυτό που πιστεύουν αυτοί και επειδή δεν είναι αυτό που θα ήθελαν αυτοί. To σιχαίνομαι αυτό και δεν ταυτίζομαι με αυτούς τους χαρακτήρες. Εχουν ρίξει δηλητήριο, αυτή η πολιτιστική γενοκτονία, γιατί το κοινό έχει εκτεθεί τόσο πολύ στην υπόθεση, στις εκρήξεις και τις μαλακίες που δεν λένε τίποτα σημαντικό για την εμπειρία του να είσαι ανθρώπινο ον. Υπερήρωες… και η λέξη ήρωας με ενοχλεί. Τι σκατά σημαίνει;”.
Μελ Γκίμπσον
Ο διάσημος ηθοποιός και σκηνοθέτης Μελ Γκίμπσον έχει δηλώσει ότι θεωρεί τα στούντιο ξοδεύουν τεράστια χρηματικά ποσά σε ταινίες που, ειλικρινά, δεν είναι τόσο καλές. Οταν ξοδεύεις απίστευτα ποσά, δεν ξέρω πώς καταφέρνεις να έχεις και κέρδος, όταν τα μισά τα παίρνει ο έφορος και τ’ άλλα μισά οι αιθουσάρχες. Στγκεκριμένα για την ταινία “Batman vs. Superman” δήλωσε ότι ήταν μια μ@λ$κι@, παρά τον γελοίο προϋπολογισμό που χρησιμοποιήθηκε για την παραγωγή της.
Τζέισον Στέιθαμ
Ο διάσημος ηθοποιός ταινιών δράσης δεν “μάσησε” τα λόγια του όσον αφορά τις ταινίες με υπερήρωες αναφέροντας πως: “Μπορώ να πάρω την γιαγιά μου, να της φορέσω μια κάπα και ένας σταντμαν να κάνει όλες τις σκηνές δράσης. Όλοι μπορούν να το κάνουν αυτό. Αυτές οι ταινίες βασίζοντα σε μια πράσινη οθόνη και σε έναν προϋπολογισμό 200 εκατομμυρίων δολαρίων. Για μένα αυτό δεν είναι αυθεντικό. Με εμπνέουν οι παλιοί αστέρες – τύποι που μπορούσαν πραγματικά να κάνουν ότι έπρεπε.”
Διαβάστε επίσης: Ο Σκορτσέζε ήθελε 50 χρόνια να παίξει ο Αλ Πατσίνο σε ταινία του