Κάθε οικογένεια έχει έναν. Ξέρετε σε ποιον αναφερόμαστε: στον συγγενή-κατάσκοπο, που πάντα γνωρίζει τα πάντα για όλους, πριν καν συμβούν. Εκείνος που έχει περισσότερες πληροφορίες και από το FBI, και η αποστολή του είναι μία: να κρατά το κουτσομπολιό ζωντανό, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί να σκαρφαλώσει στην κληματαριά της αυλής για να μάθει τι συζητάς με τον γείτονα.
Πρόκειται για ένα καθόλου σπάνιο φαινόμενο, που εμφανίζεται κυρίως σε οικογενειακές συναθροίσεις, γάμους, βαφτίσεις, και κηδείες. Ο συγγενής-κατάσκοπος, όπως κάθε καλός ερευνητής, εμφανίζεται πάντα διακριτικά, με το αυτί κολλημένο στα παρασκήνια, και με μια έμφυτη ικανότητα να συλλέγει πληροφορίες.
Ο πρωταγωνιστής του κουτσομπολιού
Ας μιλήσουμε λοιπόν για το προφίλ αυτού του “υπερήρωα”. Συνήθως πρόκειται για τη θεία, την ξαδέρφη ή ακόμα και εκείνο τον “μακρινό θείο” που κανείς δεν θυμάται ακριβώς πώς είναι συγγενής, αλλά εμφανίζεται σε κάθε οικογενειακό τραπέζι.
Ο συγγενής αυτός έχει μια απίστευτη ικανότητα να εμφανίζεται την κατάλληλη στιγμή. Μόλις ειπωθεί η λέξη “διαζύγιο” ή “αρραβώνας” στο τραπέζι, εκείνος πετάγεται από το πουθενά. “Α, για πες, ποιος περνάει δύσκολα με τον γάμο του;” θα ρωτήσει με το πιο αθώο ύφος του κόσμου, ενώ τα μάτια του λάμπουν σαν φάρος σε καταιγίδα.
Ποιος χρειάζεται το Google όταν έχεις τον κουτσομπόλη σου
Ο συγγενής-κατάσκοπος δεν έχει ανάγκη από social media ή Google. Η δική του πηγή πληροφοριών είναι απευθείας και αλάνθαστη. Τηλεφωνεί στη θεία της ξαδέρφης της γειτόνισσας και μέσα σε πέντε λεπτά μαθαίνει τι φόρεσε η πρώην σου στον γάμο της καλύτερής της φίλης. Μπορεί να σου πει ποιος αγόρασε καινούριο αυτοκίνητο, ποιος άλλαξε δουλειά και ποιος σκέφτεται να μετακομίσει. Και αν δεν το ξέρει ήδη, σε διαβεβαιώ ότι θα το μάθει σύντομα.
Είναι ο τύπος που πριν κάποιος συγγενής ανοίξει το στόμα του να κάνει μία ανακοίνωση, εκείνος έχει ήδη έτοιμες τις ερωτήσεις: “Αλήθεια, άλλαξες δουλειά; Μας το είπαν στη γειτονιά. Έλα, πες, πόσα παίρνεις;”
Η τεχνική του “αθώου σχολίου”
Ένα από τα πιο θανατηφόρα όπλα στο οπλοστάσιο του συγγενή-κατάσκοπου είναι η τεχνική του “αθώου σχολίου”. Πάντα ξεκινά με κάτι αθώο, κάτι αβλαβές, σαν την ερώτηση: “Πως είναι η υγεία σου; Είσαι καλά;” Εσύ, ανυποψίαστος, θα πεις “ναι, όλα καλά” και τότε αρχίζει το πανηγύρι. “Εντάξει, γιατί άκουσα πως τελευταία δεν είσαι και πολύ καλά…” Και ξαφνικά βρίσκεσαι να προσπαθείς να εξηγήσεις γιατί δεν πήγες στο γάμο της ξαδέρφης σου, παρόλο που απλά είχες μια ελαφριά γρίπη.
Τηλεφωνικός κατάλογος
Ο συγγενής αυτός έχει άμεση σύνδεση με ολόκληρο το οικογενειακό δίκτυο. Έχει τον αριθμό τηλεφώνου όλων (ακόμη και ανθρώπων που δεν έχεις δει ποτέ στη ζωή σου) και δεν φοβάται να το χρησιμοποιήσει. Το τηλέφωνό του χτυπάει με τόσο ρυθμό που θα νόμιζες πως διαχειρίζεται μια πολυεθνική. Αλλά όχι, όλη αυτή η ενέργεια διοχετεύεται σε ένα σκοπό: τη διανομή κουτσομπολιών στην οικογένεια, ώστε να μην μένει κανείς παραπονεμένος.
Μόλις μάθει κάτι, το μοιράζεται με όλους. Ο θείος στο χωριό μαθαίνει τα νέα σου πριν καν επιστρέψεις από το ραντεβού με το γιατρό. “Τι έγινε, παιδί μου, όλα καλά;” θα σε ρωτήσει στο τηλέφωνο, την ώρα που εσύ ακόμα είσαι στην αίθουσα αναμονής.
Ο μυστικός κώδικας του “Δεν θα το πω σε κανέναν”
Το αγαπημένο του μότο είναι το περίφημο “Μην ανησυχείς, δεν θα το πω σε κανέναν”. Όλοι ξέρουμε ότι αυτό είναι ένας μύθος. Μέσα σε μισή ώρα, το “μυστικό” σου έχει ταξιδέψει σε ολόκληρη την οικογένεια, και πλέον αποτελεί θέμα συζήτησης για το τραπέζι της Κυριακής. Και το καλύτερο; Ο ίδιος ο συγγενής-κατάσκοπος θα σου πει: “Δεν ξέρω πώς το έμαθαν όλοι, εγώ πάντως το κράτησα”.
Ο ρόλος του στις οικογενειακές συγκεντρώσεις
Στις μεγάλες οικογενειακές συγκεντρώσεις, ο συγκεκριμένος συγγενής είναι σαν τον μαέστρο που συντονίζει την ορχήστρα. Γνωρίζει τα πάντα για όλους και το ξέρει καλά. Κατά τη διάρκεια του τραπεζιού, θα φροντίσει να πετάξει τη “βόμβα” του την κατάλληλη στιγμή, όταν όλοι είναι χαλαροί. “Α, Μαρία, πότε είπαμε πως έφυγε ο Γιώργος από τη δουλειά;” θα πει, κοιτάζοντας την ξαδέρφη σου, αφήνοντας τους πάντες να κοκκινίζουν.
Πώς να αντιμετωπίσεις τον κουτσομπόλη
Το να αντιμετωπίσεις τον συγγενή-κατάσκοπο είναι μια δύσκολη αποστολή, που απαιτεί λεπτούς χειρισμούς. Μπορείς να προσπαθήσεις να του δώσεις λίγες και ασαφείς πληροφορίες, ή να αποσυρθείς στρατηγικά όταν αρχίσουν οι ερωτήσεις. Αλλά πρόσεξε: ό,τι και να κάνεις, πάντα θα βρει τρόπο να μάθει αυτό που θέλει.
Ίσως το πιο σοφό που μπορείς να κάνεις είναι να το αποδεχτείς. Ο συγγενής-κατάσκοπος δεν θα αλλάξει ποτέ. Είναι μέρος της οικογενειακής “οικολογίας” και – ας είμαστε ειλικρινείς – χωρίς αυτόν οι οικογενειακές συγκεντρώσεις θα ήταν πολύ πιο βαρετές.
Τελικές σκέψεις
Αν η οικογένεια ήταν μια σειρά κατασκοπείας, ο συγγενής-κουτσομπόλης θα ήταν ο κεντρικός πρωταγωνιστής. Είναι εκείνος που, με έναν μαγικό τρόπο, πάντα γνωρίζει τα πάντα για όλους, και αν δεν το ξέρει ακόμα, θα το μάθει σε χρόνο ρεκόρ. Στην τελική, μπορεί να είναι λίγο κουραστικός, αλλά φέρνει και την αναγκαία δόση δράματος και γέλιου στο οικογενειακό τραπέζι.
Αν αναγνωρίζεις κάποιον από την περιγραφή, μην ανησυχείς. Δεν είσαι μόνος. Όλοι έχουμε το “FBI” της οικογένειας, και με έναν περίεργο τρόπο, κάπως τον αγαπάμε γι’ αυτό που είναι.
Διαβάστε επίσης: Γιατί ο Βίτο Κορλεόνε θα γελούσε με τους σημερινούς μαφιόζους