Ο διάσημος κωμικός Ντέιβ Σαπέλ είναι ένας άνθρωπος που πιστεύει ακράδαντα στην καλλιτεχνική έκφραση, και παρά το γεγονός ότι τα λεγόμενα του έχουν προκαλέσει μία πληθώρα αντιδράσεων, ο ίδιος συνεχίζει να σατιρίζει την αμερικανική κοινωνία με τον δικό του μοναδικό τρόπο χωρίς να “μασάει” τα λόγια του.

Πρόσφατα ο Σαπέλ υπηρέτησε ως οικοδεσπότης του Saturday Night Live – για τρίτη φορά στην καριέρα του – και κατά τον εναρκτήριο 15λεπτο μονόλογό του μίλησε για τον Κάνιε Γουέστ, ο οποίος έχει καταδικαστεί ευρέως για μια σειρά αντισημιτικών σχολίων.

Ο Σαπελ ξεκίνησε τον μονόλογό του ξεδιπλώνοντας ένα κομμάτι χαρτί και διαβάζοντας δυνατά: “Καταδικάζω τον αντισημιτισμό σε όλες του τις μορφές και στέκομαι στο πλευρό των φίλων μου στην εβραϊκή κοινότητα – και έτσι, Κάνιε, κερδίζεις λίγο χρόνο”, κάτι που προκάλεσε γέλια στο κοινό.

Και πρόσθεσε: “Το κάνω αυτό 30 χρόνια και στην αρχή της καριέρας μου έμαθα ότι υπάρχουν δύο λέξεις στην αγγλική γλώσσα που δεν πρέπει ποτέ να λέτε με τη σειρά. Αυτές οι λέξεις είναι… «οι» και «Εβραίοι». Δεν έχω ακούσει ποτέ κάποιον να το λέει αυτό και να βγήκε κάτι καλό.”

Στη συνέχεια, ξεκίνησε έκανε μία περίληψη της πρόσφατης κατάρρευσης του Ye και της ταχείας καταστροφής της φήμης του. “Είχε σπάσει τους κανόνες της show-business, ξέρετε, τους κανόνες της αντίληψης. Αν είναι μαύροι, τότε είναι συμμορία. Αν είναι Ιταλοί, είναι όχλος. Αλλά αν είναι Εβραίοι, είναι σύμπτωση και δεν πρέπει ποτέ να μιλήσεις γι’ αυτό.”

Ο Σαπέλ χλεύασε και τον αστέρα των Brooklyn Nets Κάιρι Ίρβινγκ ο οποίος δημοσίευσε στο Twitter έναν σύνδεσμο για μια αντισημιτική ταινία. “Έχω πάει στο Χόλιγουντ και αυτό ακριβώς είδα: Είναι πολλοί Εβραίοι, σαν πολλοί”, είπε ο Σαπέλ προκαλώντας γέλιο. “Αλλά αυτό δεν σημαίνει τίποτα, καταλαβαίνετε τι εννοώ; Υπάρχουν πολλοί μαύροι στο Φέργκιουσον του Μιζούρι, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι διοικούν το μέρος,” συνέχισε.

Τα σχόλια του προκάλεσαν ανάμεικτες αντιδράσεις στο Twitter, με ορισμένους χρήστες να σχολιάζουν ότι υποβαθμίζει τα σχόλια του Ye ή ότι κινείται σε προβληματικά στερεότυπα.

Σε ένα tweet το πρωί της Κυριακής, ο επικεφαλής της Anti-Defamation League έγραψε “Δεν θα έπρεπε να περιμένουμε από τον @DaveChappelle να λειτουργεί ως ηθική πυξίδα της κοινωνίας, αλλά είναι ανησυχητικό να βλέπουμε το @nbcsnl όχι απλώς να εξομαλύνει αλλά να εκλαϊκεύει τον #αντισημιτισμό.”


Διαβάστε επίσης: Ο Τεντ Σαράντος του Netflix υπερασπίστηκε τους Ντέιβιντ Σαπέλ και Ρίκι Ζερβέ για τα αστεία κατά των τρανς