“Όλα ειπώθηκαν από τη σκοπιά του Οπενχάιμερ – κυριολεκτικά κοιτάς μέσα από τα μάτια του”, είπε ο Κρίστοφερ Νόλαν για τη διαδικασία συγγραφής του σεναρίου της ομώνυμης ταινίας.

Σύμφωνα με τον υποψήφιο για Όσκαρ σκηνοθέτη, το τρίωρο έπος του για τον “Πατέρα της Ατομικής Βόμβας” προσφέρει κάτι που δεν προσφέρουν οι άλλες ταινίες: ένα σενάριο γραμμένο εξ ολοκλήρου σε πρώτο πρόσωπο.

Μιλώντας στο περιοδικό Empire, ο Νόλαν αποκάλυψε ότι έγραψε το σενάριο εξ ολοκλήρου από τη σκοπιά του θεωρητικού φυσικού Ρόμπερτ Οπενχάιμερ (Κίλιαν Μέρφι), ηγετική φυσιογνωμία του άκρως απόρρητου “Manhattan Project” και “πατέρα” της ατομικής βόμβας κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

“Στην πραγματικότητα το έγραψα σε πρώτο πρόσωπο, κάτι που δεν έχω ξανακάνει” είπε ο Nolan για την επερχόμενη ταινία του. “Δεν ξέρω αν το έχει ξανακάνει κανείς. Αλλά το θέμα είναι ότι με τις χρωματικές αλληλουχίες, που υπάρχουν στο μεγαλύτερο μέρος της ταινίας, τα πάντα λέγονται από τη σκοπιά του Οπενχάιμερ – κυριολεκτικά κοιτάς μέσα από τα μάτια του”.

Ο Νόλαν είπε ότι αυτή η στρατηγική γεννήθηκε από “την ιδέα του πώς μπαίνουμε στο μυαλό κάποιου και βλέπουμε πώς οραματιζόταν αυτή τη ριζική επανεφεύρεση της φυσικής. Ένα από τα πράγματα με τα οποία έχει παλέψει ο κινηματογράφος ιστορικά είναι η αναπαράσταση της ευφυΐας ή της ιδιοφυΐας. Πολύ συχνά αποτυγχάνει να προσελκύσει τους ανθρώπους”.

Ο Νόλαν έδωσε το τελικό σενάριο στον επόπτη οπτικών εφέ Άντριου Τζάκσον, ο οποίος τον βοήθησε να αναδημιουργήσει μια έκρηξη ατομικής βόμβας χωρίς CGI.

“Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να μπούμε στο κεφάλι αυτού του άντρα. Πρέπει να δούμε τον κόσμο όπως τον βλέπει, πρέπει να δούμε τα άτομα να κινούνται, πρέπει να δούμε τον τρόπο που φαντάζεται τα κύματα ενέργειας, τον κβαντικό κόσμο”, είπε στον Τζάκσον. “Και μετά πρέπει να δούμε πώς αυτό μεταφράζεται στο τεστ Trinity. Και πρέπει να νιώσουμε τον κίνδυνο, να νιώσουμε την απειλή όλων αυτών με κάποιο τρόπο”.

Ο σκηνοθέτης έθεσε στον Τζάκσον την απόλυτη πρόκληση: “Ας κάνουμε όλα αυτά τα πράγματα, αλλά χωρίς γραφικά στον υπολογιστή”.

Ο Νόλαν της παραδέχτηκε ότι το να γράψεις ένα σενάριο σε πρώτο πρόσωπο είναι περίεργο πράγμα, αλλά ήταν μια υπενθύμιση για το πώς να γυρίσει την ταινία. Ήταν μια υπενθύμιση σε όλους όσους συμμετείχαν στο φιλμ.

“Ήθελα πραγματικά εμβαθύνω σε αυτή την ιστορία με τον Oppenheimer. Δεν ήθελα να κάτσω δίπλα του και να τον κρίνω. Φαινόταν μια άσκοπη άσκηση. Αυτό ανήκει περισσότερο στο ντοκιμαντέρ, την πολιτική θεωρία ή την ιστορία της επιστήμης. Αυτή είναι μια ιστορία που βιώνεις μαζί του – δεν τον κρίνεις. Είσαι αντιμέτωπος με αυτά τα ασυμβίβαστα ηθικά διλήμματα μαζί του.”

Με πληροφορίες από Indiewire


Διαβάστε επίσης: Η ταινία “Oppenheimer” του Κρίστοφερ Νόλαν κρίθηκε ακατάλληλη για ανηλίκους κάτω των 17