Χάρη στα social media οι διάσημότητες μπορούν εύκολα και άμεσα να εκφράσουν τις απόψεις τους σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, όταν ο πλανήτης έρχεται αντιμέτωπος με ένα τραγικό γεγονός, όπως μια πανδημία ή έναν πόλεμο, πρέπει άραγε να μιλούν;

Η πλειονότητα των διασήμων τείνουν να μιλούν και να εκφράζουν την ευαισθητοποίηση του σε διάφορα θέματα, ωστόσο, μερικές φορές το κάνουν με έναν τρόπο που οι περισσότεροι από εμάς θεωρούμε υποκριτικό, και αν μπορούσαμε, θα τους λέγαμε να σωπάσουν. Για παράδειγμα, το περιβόητο βίντεο που ανέβασε η Γκαλ Γκαντότ στο Instagram κατά την διάρκεια της πανδημίας, όπου η ίδια και άλλοι 25 celebrities τραγουδουν το Imagine του Τζον Λένον, θεωρήθηκε αρκετά υποκριτικό.

Ενώ η ηθοποιός ήθελε να εμψυχώσει του ανθρώπους και να περάσει ένα θετικό μήνυμα με το συγκεκριμένο βίντεο, ήταν αρκετά γελοίο να ακούμε όλες αυτές τις διασημότητες να τραγουδούν “φαντάσου έναν κόσμο χωρίς ιδιοκτησία”, ενώ περνούσαν το lockdown σε τεράστιες επαύλεις και δεν χρειαζόταν να ανησυχούν για οικονομικά θέματα.

Τώρα, με τον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο να κλιμακώνεται λόγω της πρόσφατης απόφασης του Πούτιν να εξαπολύσει μια πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι διάφορες διασημότητες αποφάσισαν να εκφράσουν τις απόψεις τους και πάλι. Κάποιοι έκαναν αναρτήσεις στέλνοντας την αγάπη τους και τις προσευχές για τα αθώα θύματα του πολέμου, όπως ο υποψήφιος για Όσκαρ ηθοποιός Μαρκ Ράφαλο, ενώ κάποιοι άλλοι έγιναν πιο δημιουργικοί…

Η ηθοποιός Άννα-Λιν ΜακΚόρντ για παράδειγμα, η οποία έγινε διάσημη στις Η.Π.Α από τη συμμετοχή της στο – όχι και τόσο επιτυχημένο- σίριαλ «90210», δημοσίευσε στο Twitter ένα βίντεο διαβάζοντας ένα ποίημα που έγραψε στον πρόεδρο Πούτιν. Οι στίχοι του ποιήματος περιλαμβάνουν τους στίχους “Λυπάμαι πολύ που δεν ήμουν η μητέρα σου” και “όποια κι αν είναι η ιστορία σου κύριε Πρόεδρε Πούτιν, δεν μπορώ να φανταστώ πώς νιώθεις στην καρδιά σου”.

Η ανάρτηση της αυτή προκάλεσε αρνητικά σχόλια, με έναν χρήστη μαλιστα να γράφει πως είναι το χειρότερο tweet που έχει δει.

Ο βραβευμένος με Όσκαρ ηθοποιός, Σον Πεν, από την άλλη, ο οποίος είναι γνωστός για την ανθρωπιστική του δράση, βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην Ουκρανία για να γυρίσει ένα ντοκιμαντέρ για την εισβολή της Ρωσίας. Χθες βρέθηκε στη συνέντευξη Τύπου της ουκρανικής κυβέρνησης στο Κίεβο και παρακολούθησε από κοντά τους κυβερνητικούς αξιωματούχους να μιλούν για την κρίση.

Πιο συγκεκριμένα, φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν σε ξένα μέσα απεικονίζουν τον Σον Πεν να παρακολουθεί τις ενημερώσεις της ουκρανικής κυβέρνησης από τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι με μεγάλη προσήλωση ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως είναι διατεθειμένος να μείνει στην εμπόλεμη ζώνη.

Μάλιστα, για την παρουσία του Σον Πεν η ουκρανική προεδρία έβγαλε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει μεταξύ άλλων: “Αμερικανός ηθοποιός και κινηματογραφιστής, ο νικητής Όσκαρ Σον Πεν έφτασε στην Ουκρανία. Ο σκηνοθέτης ήρθε στο Κίεβο για να καταγράψει όλα τα γεγονότα που συμβαίνουν αυτή τη στιγμή στην Ουκρανία και να πει στον κόσμο την αλήθεια για την εισβολή της Ρωσίας στη χώρα μας. Ο Σον Πεν είναι μεταξύ εκείνων που υποστηρίζουν την Ουκρανία. Η χώρα μας του είναι ευγνώμων για την επίδειξη θάρρους και ειλικρίνειας.”

Ο Πεν πρέπει οπωσδήποτε να επικροτηθεί για τις ενέργειές του, ωστόσο είναι η μειοψηφία σε σχέση με άλλους διασήμους, οι περισσότεροι από τους οποίους δεν έχουν επαφή με τον απλό άνθρωπο και συνήθως δεν είναι επαρκώς ενημερωμένοι όταν πρόκειται για οδυνηρά γεγονότα ή κοινωνικά ζητήματα.

Γι’ αυτό τον λόγο, αν θέλουν να σχολιάσουν αυτά τα θέματα, καλό θα είναι να το κάνουν με καλαίσθητο τρόπο και γνωρίζοντας ήδη όλες τις πληροφορίες (όπως ο Ράφαλο) ή να βρεθούν στο προσκήνιο βοηθώντας όσο μπορούν (όπως ο Πεν).


Διαβάστε επίσης: Οι 5 πιο ισχυροί στρατοί στον πλανήτη το 2022