Η απονομή των βραβείων BAFTA 2025 είχε τη λάμψη, το κύρος και τις εκπλήξεις που χαρακτηρίζουν κάθε μεγάλη βραδιά του κινηματογράφου. Ωστόσο, το θέμα που συζητήθηκε περισσότερο μετά την εκδήλωση δεν ήταν οι νικητές, αλλά η απόφαση του BBC να αφαιρέσει από την τηλεοπτική μετάδοση αστεία του παρουσιαστή Ντέιβιντ Τέναντ που αναφέρονταν στον Ντόναλντ Τραμπ.
Κατά τη διάρκεια της τελετής, ο Τέναντ έκανε μια σειρά από χιουμοριστικά σχόλια, συμπεριλαμβανομένου ενός που συνέκρινε τον πρώην Πρόεδρο των ΗΠΑ με τον κινηματογραφικό χαρακτήρα “Σκαθαροζούμη” (Beetlejuice). Επιπλέον, ο Τέναντ αστειεύτηκε λέγοντας ότι ανησυχεί επειδή ανέφερε το όνομα του Τραμπ τρεις φορές, υπονοώντας ότι θα εμφανιστεί όπως ο “Σκαθαροζούμης” όταν το όνομά του λέγεται τρεις φορές.
Ωστόσο, όταν η εκδήλωση μεταδόθηκε από το BBC, το συγκεκριμένο αστείο –και κάποιες ακόμα αναφορές στον Τραμπ– είχαν αφαιρεθεί.
Αυτή η ενέργεια του BBC προκάλεσε αντιδράσεις στα social media και στους κύκλους των μέσων ενημέρωσης. Πολλοί θεώρησαν ότι επρόκειτο για λογοκρισία και υπέθεσαν ότι η περικοπή έγινε για να αποφευχθούν αντιδράσεις από συντηρητικούς θεατές ή από τον ίδιο τον Τραμπ, που είναι γνωστός για την επιθετική στάση του απέναντι στα μέσα ενημέρωσης.
Το BBC, από την πλευρά του, δήλωσε ότι οι περικοπές έγιναν για λόγους διάρκειας της τελετής και όχι για πολιτικούς λόγους. Ωστόσο, το γεγονός ότι κόπηκαν συγκεκριμένα αστεία που αναφέρονταν στον Τραμπ –και όχι άλλα πολιτικά σχόλια– ενίσχυσε τις θεωρίες περί εσκεμμένης λογοκρισίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η τελετή είχε μαγνητοσκοπηθεί δύο ώρες πριν την προβολή της, με την αρχική διάρκειά της να είναι περίπου τρεις ώρες, ενώ η τελική μετάδοση διήρκεσε δύο ώρες.
Είτε πρόκειται για αθώα επεξεργασία λόγω χρονικών περιορισμών είτε για στοχευμένη λογοκρισία, το γεγονός ότι το BBC αφαίρεσε αστεία που αναφέρονταν σε έναν από τους πιο αμφιλεγόμενους πολιτικούς της εποχής μας είναι κάτι που αξίζει συζήτησης. Στον κόσμο των μέσων ενημέρωσης, κάθε κομμένο δευτερόλεπτο λέει τη δική του ιστορία – και το κοινό έχει κάθε δικαίωμα να αναρωτιέται γιατί έγινε αυτή η επιλογή.
Διαβάστε επίσης: Όταν ο Γκάρι Κασπάροφ αντιμετώπισε τον υπερυπολογιστή Deep Blue