Οι ταινίες, και πιο πρόσφατα οι σειρές που βασίζονται σε αληθινά εγκλήματα, είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς στο κοινό, αποδεικνύοντας ότι ο κόσμος εξακολουθεί να παρέχει ένα “υλικό” – βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα – που πολλοί σεναριογράφοι θα ήταν αδύνατο να εφεύρουν.

Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί η δημοφιλής σειρά “Inventing Anna”, που δημιουργήθηκε από την Σόντα Ράιμς στο πλαίσιο της επιτυχημένης συμφωνίας της με το Netflix (το “Bridgerton”, παραγωγής της εταιρείας της Shondaland, δημιουργήθηκε από τον προστατευόμενο της Ράιμς, Κρις Βαν Ντούσεν), και ξαναφέρνει στο φως της δημοσιότητας την υπόθεση της Άννα Ντέλβι, μιας γυναίκας που κατηγορήθηκε ότι έκλεψε εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια από τράπεζες, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και από τους φίλους της μεταξύ του 2013 και 2017, υποδυόμενη την Γερμανίδα κληρονόμο.

Η σειρά των εννέα επεισοδίων κατάφερε αμέσως να “κερδίσει” τους συνδρομητές της πλατφόρμας και να φτασει στο Νο.1 του Top 10 στις περισσότερες χώρες – και στην Ελλάδα -, αν και για πολλούς “εξαπατά” το κοινό προσπαθώντας να εκλογεικεύσει την απάτη της Ντέλβι, η οποία στην πραγματικότητα γεννήθηκε στη Ρωσία ως Άννα Σορόκιν, μεγάλωσε στη Γερμανία και κατάφερε να ξεγελάσει εξαιρετικά πλούσιους και ισχυρούς ανθρώπους της Νέας Υόρκης να της δώσουν ένα χρηματικό ποσό πάνω από 275.000 δολάρια.

Το γεγονός ότι κάθε επεισόδιο της μίνι σειράς ξεκινά με μια παραλλαγή της ίδιας αποποίησης ευθύνης: “Η ιστορία είναι απολύτως αληθινή. Εκτός από όλα τα μέρη που είναι πλήρως κατασκευασμένα”, έχει οδηγήσει πολλούς τηλεθεατές να αναζητήσουν στο Google την πραγματική ιστορία της Σόροκιν, δεδομένου ότι έλαβε 320.000 δολάρια από το Netflix ως αμοιβή και σε συνεντεύξεις της, φαινόταν να νοιάζεται πραγματικά για το αν οι άλλοι την εκλαμβάνουν ως ένα έντιμο άτομο.

Το “Inventing Anna”, το οποίο είναι εμπνευσμένο από το εκτενές ρεπορτάζ της δημοσιογράφου Τζέσικα Πρέσλερ που δημοσιεύτηκε στο “New York Magazine” το 2018, δείχνει με επιδέξιο τρόπο, πως η ιδιοφυής οραματίστρια με ταλέντο στις επιχειρήσεις, Άννα Ντελβί, κατόρθωσε να τους γοητεύσει τους πάντες γύρω της, σύμφωνα ωστόσο με την πρώην φίλη της, Ρέιτσελ Ουίλιαμς, πρόκειται για μία “επικίνδυνη διαστρέβλωση”.

Η Ουίλιαμς, η πρώην υπάλληλος του Vanity Fair από την οποία η Άννα Σόροκιν απέσπασε 62.000 δολάρια, δεν θέλησε ποτέ να ξανασυζητήσει την υποτιθέμενη φίλη της. “Καθάρισε” τις αναμνήσεις της από την τραυματική φιλία γράφοντας ένα άρθρο στο Vanity Fair και, αργότερα, ένα βιβλίο με τίτλο”My Friend Anna”. Αλλά όταν το Netflix φέρεται να πλήρωσε στη Σορόκιν 320.000 δολάρια για τα δικαιώματα της σειράς – επιτρέποντας της να επωφεληθεί από τα εγκλήματα της αφού αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει μέρος του ποσού για να πληρώσει αποζημίωση και πρόστιμα – η  Ουίλιαμς εξοργίστηκε.

Στην πρώτη της συνέντευξη για την σειρά η Ουίλιαμς αναφέρει: “Νομίζω ότι το να προωθείς μία ολόκληρη αφήγηση και να γιορτάζεις έναν ψυχοπαθή, ναρκισσιστή και αποδεδειγμένα εγκληματία είναι λάθος. Έχοντας πρώτη θέση στο τσίρκο της Άννας για αρκετό καιρό, μελέτησα τον τρόπο με τον οποίο λειρουργεί ένας απατεώνας περισσότερο απ’ ότι χρειάζεται. Παρακολουθείτε το θέαμα, αλλά δεν δίνετε σημασία σε αυτό που διατίθεται στην αγορά.”

Όπως το βλέπει η Ουίλιαμς, το Netflix και η Σόντα Ράιμς παρασύρθηκαν και πίστεψαν ότι η Σορόκιν ήταν ένα ξεχωριστό και μάλιστα εμπνευσμένο άτομο, θολώνοντας απερίσκεπτα τα αληθινά γεγονότα με την μυθοπλασία. Η Ουίλιαμς πρόσθεσε πως ο τρόπος με τον οποίο η σειρά παρουσιάζει τους χαρακτήρες, οδηγεί το κοινό να συμπαθήσει έναν χαρισματικό άνθρωπο και όχι έναν που προσπάθησε να υπεξαιρέσει εκατομμύρια δολάρια.

H ίδια στη συνέντευξή της υπογράμμισε πολλές φορές πως η σειρά δεν ακολουθεί την πραγματική εξέλιξη των πραγμάτων, δηλώνοντας πως η μισή αλήθεια είναι επικίνδυνη, καθώς εσφαλμένα το κοινό θεωρεί πως τα γεγονότα είναι τσεκαρισμένα.

Όσον αφορά την Σόροκιν, σε συνέντευξη που παραχώρησε πρόσφατα στους New York Times, μίλησε για το “Inventing Anna” και τη ζωή μετά τη φυλάκιση στο Ράικερς Αϊλαντ.

“Λυπάμαι για τον τρόπο που έγινε αντιληπτή η περίπτωσή μου. Και λυπάμαι που κατέφυγα σε αυτές τις ενέργειες για τις οποίες πολλοί πιστεύουν ότι είμαι περήφανη. Λυπάμαι για τις επιλογές που έκανα. Σίγουρα, δεν αισθάνομαι ότι ο κόσμος θα ήταν καλύτερος αν οι άνθρωποι προσπαθούσαν να μου μοιάσουν”, ανέφερε μεταξύ άλλων. “Αισθάνομαι ότι άλλαξα πάρα πολύ και μόνο από το γεγονός ότι έχω εκτεθεί σε τόσους πολλούς ανθρώπους.”

“Παρόλο που ταξίδεψα και έζησα τόσο καλά στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ και σε διαφορετικές χώρες, βρισκόμουν κάτω από ένα πέπλο ‘προστασίας’. Έχοντας μπει στη φυλακή και περνώντας από το σύστημα ποινικής δικαιοσύνης, είδα τον εαυτό μου με τελείως διαφορετικό πρίσμα και τα προηγούμενα προβλήματά μου, φαντάζουν πλέον γελοία.”

Mε πληροφορίες από Guardian, New York Times, Vanity Fair


Διαβάστε επίσης: Netflix: 10 συγκλονιστικά ντοκιμαντέρ για αληθινά εγκληματα που αξίζει να δεις