Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε να δημιουργούνται όλο και περισσότερες ταινίες τρόμου, καθώς πρόκειται για ένα κινηματογραφικό είδος που έχει αγαπηθεί ιδιαίτερα από το κοινό και περιλαμβάνει ταινίες που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν αριστουργήματα.
Έτσι, πριν το “Us” του Τζόρνταν Πιλ και “Μεσοκαλόκαιρο” του Άρι Άστερ, ο οποίος για πολλούς κριτικούς αξίζει να στεφθεί ο νέος “βασιλιάς” των ταινιών αυτού του είδους, υπήρξαν κλασικές ταινίες τρόμου, οι οποίες σόκαραν το κοινό και ακόμα και σήμερα θεωρούνται κορυφαίες στο είδος τους.
Eπειδή σε μερικές ημέρες από τώρα είναι το Halloween -γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 31 Οκτωβρίου-, παρακάτω σας παρουσιάζουμε μερικές από τις καλύτερες ταινίες τρόμου που θα σας βάλουν στο κλίμα της κέλτικης εορτής.
Η Λάμψη (1980)
Η Λάμψη του Στάνλεϊ Κιούμπρικ προβλήθηκε το 1980, και είναι βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Στίβεν Κινγκ. Ο Κιούμπρικ έκανε κάποιες αλλαγές στο σενάριο της ταινίας, με αποτέλεσμα ο Κινγκ να απογοητευθεί και να γράψει το σενάριο της ομώνυμης τηλεταινίας (1997). Η Λάμψη είναι η δεύτερη καλύτερη ταινία τρόμου, ακολουθώντας την ταινία “Ψυχώ”, του Άλφρεντ Χίτσκοκ. Η ιστορία ακολουθεί τον Τζακ Τόρανς (Τζακ Νίκολσον), έναν συγγραφέα τρόμου που χρειάζεται έμπνευση για το νέο του βιβλίο, και ελπίζει πως με το να γίνει ο νέος επιτηρητής ενός παλιού ξενοδοχείου στο Κολοράντο, θα του δώσει αρκετή έμπνευση για τη συγγραφή ενός καλού μυθιστορήματος τρόμου.
Ο Εφιάλτης στο Δρόμο με τις Λεύκες (1984)
Ο Εφιάλτης στο Δρόμο με τις Λεύκες είναι ταινία τρόμου αμερικανικής παραγωγής του 1984, σε σκηνοθεσία του Γουές Κρέιβεν.Το σενάριο της ταινίας αφορά μία ομάδα εφήβων, που τρομοκρατούνται και δολοφονούνται στα όνειρά τους, αλλά μυστηριωδώς και στην πραγματικότητα, από έναν άνδρα με το όνομα Φρέντυ Κρούγκερ. Οι ίδιοι δεν γνωρίζουν την αιτία αυτού του περίεργου φαινομένου, αντίθετα από τους γονείς τους, οι οποίοι κρατούν ένα σκοτεινό μυστικό. Η ταινία έλαβε παγκοσμίως θριαμβευτικές κριτικές, για την ικανότητα της να σπάει “τα όρια ανάμεσα στο φανταστικό και το πραγματικό”, παίζοντας με την αντίληψη του θεατή.
Ψυχώ (1960)
Το “Ψυχώ” του Άλφρεντ Χίτσκοκ είναι μια από τις πιο κλασικές ταινίες τρόμου και είναι βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Ρόμπερτ Μπλοχ. Η υπόθεση της ταινίας εξελίσσεται γύρω από τους φόνους που διαπράττονται σε ένα απομονωμένο μοτέλ από έναν ψυχωτικό δολοφόνο. Η ταινία γνώρισε μεγάλη επιτυχία μόλις κυκλοφόρησε, και θεωρείται μέχρι σήμερα μια από τις κορυφαίες στο είδος της. Το “Ψυχώ” ήταν επίσης η πρώτη αμερικάνικη ταινία στην οποία βλέπουμε το καζανάκι μιας τουαλέτας.
Μωρό της Ρόζμαρι (1968)
Το “Μωρό της Ρόζμαρι” του Πολωνού σκηνοθέτη Ρόμαν Πολάνσκι, γνώρισε σχεδόν την καθολική αναγνώριση από τους κριτικούς του κινηματογράφου, κέρδισε πολλές υποψηφιότητες και βραβεία και σήμερα θεωρείται μία από τις καλύτερες αμερικανικές ταινίες τρόμου που γυρίστηκαν ποτέ. Η ταινία αφηγείται την ιστορία μιας εγκύου γυναίκας που φοβάται ότι οι γείτονες της ανήκουν σε αίρεση και θέλουν να πάρουν το παιδί της σε συνεργασία με τον σύζυγο της. Η επιτυχία του Πολάνσκι έγκειται στο γεγονός ότι τοποθετεί τνο θεατή τόσο πολύ στη θέση της Ρόζμαρι, που τον κάνει να μοιράζεται τις σκέψεις της, τους φόβους και την αγωνία της.
Η Νύχτα των Ζωντανών Νεκρών (1968)
Η “Νύχτα των Ζωντανών Νεκρών” ήταν η πρώτη ταινία τρόμου με ζόμπι στη ιστορία του κινηματογράφου που καθιέρωσε ένα ολόκληρο κινηματογραφικό είδος. Είναι ένα ανυπέρβλητο αριστούργημα του Τζορτζ Α.Ρομέρο που σίγουρα πρέπει να το δουν όλοι. Η υπόθεση έχει ως εξής: Οι νεκροί ανασταίνονται και επιτίθενται στους ζωντανούς. Μία νεαρή μαζί με άλλους επιζώντες ταμπουρώνονται σε ένα απομακρυσμένο σπίτι για να γλιτώσουν τη μανία των σαρκοφάγων ζωντανών νεκρών.
Εξορκιστής (1973)
Ο “Εξορκιστής” είναι γνωστή ως μια από τις σπουδαιότερες και εμπορικότερες ταινίες τρόμου όλων των εποχών, και είναι βραβευμένη με 2 βραβεία Όσκαρ. Το σενάριο είναι εμπνευσμένο από το ομώνυμο μυθιστόρημα του Γουίλιαμ Πίτερ Μπλάτυ, και αφορά την κατάληψη ενός κοριτσιού από δαιμονικό πνεύμα και τις απεγνωσμένες προσπάθειες της μητέρας της για να τη σώσει μέσω εξορκισμών από διάφορους ιερείς. Την ταινία ακολούθησαν αρκετές συνέχειες και πρίκουελ, καμιά όμως από αυτές δεν είχε ανάλογη επιτυχία.
Carrie (1976)
“Carrie” είναι ο τίτλος της κινηματογραφικής μεταφοράς του ομότιτλου μυθιστορήματος του Στίβεν Κινγκ. Η ταινία σκηνοθετήθηκε από τον Μπράιαν Ντε Πάλμα το 1976 και έχει πολυάριθμες αναφορές στο Ψυχώ (1960) του Άλφρεντ Χίτσκοκ. Η Κάρι είναι μια έφηβη κοπέλα που η μητέρα της την καταπιέζει με την θρησκοληψία της, οι συμμαθήτριες της την κοροϊδεύουν για το ντροπαλό και αθώο χαρακτήρα της. Σύντομα αντιλαμβάνεται ότι έχει τηλεκινητικές ικανότητες.
Διαβάστε επίσης: 5+1 ταινίες που θα σε ταξιδέψουν στον κόσμο του Πέδρο Αλμοδόβαρ