Η πιο αποτελεσματική μέθοδος για να αποκοιμηθείς γρήγορα

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Μετά από μια ιδιαίτερα απαιτητική και κουραστική μέρα ξαπλώσατε στο κρεβάτι σας, το μυαλό σας ωστόσο είναι ακόμα σε επαγρύπνηση, καθώς έχετε ένα σωρό αποφάσεις που πρέπει να λάβετε, προθεσμίες που πρέπει να προλάβετε, και ένα σωρό άλλα πράγματα που δυστυχώς προκαλούν διαταραχές στον ύπνο σας. Έτσι, η χαλάρωση πριν τον ύπνο αποδεικνύεται μια τεράστια πρόκληση, που μπορεί ωστόσο να επιλυθεί με την ανάγνωση ενός βιβλίου.

Σύμφωνα με το Science Focus του BBC, η ανάγνωση ενός βιβλίου είναι μια άκρως αποτελεσματική μέθοδος για όσους δυσκολεύονται να κοιμηθούν, καθώς οι άνθρωποι συνήθως προσπαθούν να διαβάσουν σε συνθήκες που τυχαίνει να είναι ιδανικές για ύπνο. Η ανάγνωση επίσης μπορεί να σας βοηθήσει να ξεχαστείτε και να μην σκέφτεστε αυτά που έχετε να κάνετε αύριο ή όσα άλλα έχετε στο μυαλό σας, τα οποία σας κρατούν συνήθως ξύπνιους.

“Για πολλούς ανθρώπους η ανάγνωση είναι μια χαλαρωτική και ευχάριστη διαδικάσία, η οποία ξεκουράζει το μυαλό και το σώμα, και σας προδιαθέτει να κοιμηθείτε”, δήλωσε ο Dr. Raman Malhotra, νευρολόγος και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Αμερικανικής Ακαδημίας Ύπνου, και πρόσθεσε: “Ο κύριος λόγος που η ανάγνωση ενός βιβλίου μπορεί να βοηθήσει κάποιους να κοιμηθούν, είναι ότι δίνει στο μυαλό τους λίγο χρόνο να ξεκουραστεί και να χαλαρώσει πριν σβήσουν τα φώτα.”

Πολλοί από εμάς έχουμε αισθανθεί αυτή τη γλυκιά θολούρα όταν διαβάζουμε. Είναι απόλυτα φυσιολογική όταν είμαστε σε στατική θέση, άνετοι και ζεστοί. Αν δε το βιβλίο που διαβάζουμε είναι λίγο “βαρύ” ή τελείως βαρετό, μπορεί να μας βοηθήσει να αποκοιμηθούμε ακόμα πιο γρήγορα.

Όπως καταλαβαίνετε οι παραπάνω παράγοντες καθιστούν την ανάγνωση μια εξαιρετική δραστηριότητα που αξίζει να προσθέσετε στη ρουτίνα πριν τον ύπνο, ή εάν ψάχνετε τρόπους να κοιμηθείτε πιο γρήγορα.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι πολλά πλεονεκτήματα προκύπτουν από την ανάγνωση ενός βιβλίου, εκτός από την επίδραση στον ύπνο σας, όπως:

– Όταν διαβάζετε ένα βιβλίο, χρειάζεται να εστιάσετε σε μια συγκεκριμένη πλοκή για μερικά λεπτά. Έτσι, αυτό έχει ως αποτέλεσμα να εστιάζετε καλύτερα και να οξύνετε την προσοχή σας.

– Με το να διαβάζετε ένα βιβλίο βλέπετε τον κόσμο από την οπτική γωνία ενός τρίτου: Αισθάνεστε θλίψη, χαρά, απογοήτευση κ.ο.κ. παράλληλα με τον κύριο χαρακτήρα και στη διάρκεια αυτής της διαδικασίας ακονίζετε την ενσυναίσθησή σας.

– Το διάβασμα σας παρέχει πληροφορίες, σας βοηθά να εμπλουτίσετε το λεξιλόγιο σας, ενώ είναι μια πολύ καλή άσκηση για τον εγκέφαλο.


Διαβάστε επίσης: 5 λύσεις για να μην δείχνεις κουρασμένος όλη μέρα

Share.

Comments are closed.