Η Κίνα “πετσόκοψε” το εμβληματικό φινάλε του Fight Club! – Ασέβεια προς την τέχνη

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Όλοι γνωρίζουμε ότι ο πρώτος κανόνας του Fight Club είναι να μην μιλάμε για το Fight Club, αλλά συγχωρέστε μας, πρέπει να μιλήσουμε για το Fight Club. Πιο συγκεκριμένα πρέπει να μιλήσουμε για το φινάλε της εμβληματικής ταινία του Ντέιβιντ Φίντσερ, το οποίο άλλαξε εντελώς ύστερα από παρέμβαση της αρμόδιας αρχής λογοκρισίας της Κίνας, για να μπορέσει να προβληθεί στην streaming πλατφόρμα Τencent Videos.

Στο αρχικό τέλος της ταινίας του 1999, το οποίο θεωρείται μια από τις καλύτερες ανατροπές στην ιστορία του κινηματογράφου, ο Αφηγητής του Έντουαρντ Νόρτον σκοτώνει το φανταστικό alter ego του (τον Τάιλερ Ντέρτεν του Μπραντ Πιτ) και βλέπει από τον ουρανοξύστη το σχέδιο του “Project Mayhem” να υλοποιείται, με τα κτίρια που περιέχουν τα αρχεία των τραπεζών να καταρρέουν από τις εκρήξεις. Το Fight Club τελειώνει με τον Αφηγητή να κρατά το χέρι της Έλενα Μπόναμ Κάρτερ, και οι δυο τους να παρακολουθούν τους απέναντι ουρανοξύστες να εκρήγνυνται και να καταρρέουν.

Πρόκειται για ένα φινάλε που δεν θα σοκάρει ποτέ το κινεζικό κοινό, δεδομένου ότι την στιγμή που Αφηγητής αυτοπυροβολείται, το φιλμ κόβεται και πέφτει μια καρτέλα που λέει το εξής: “Μέσα από τα στοιχεία που κατέθεσε ο Τάιλερ, η αστυνομία ανακάλυψε γρήγορα το σχέδιο των εγκληματιών και τους συνέλαβε όλους, αποτρέποντας την πυροδότηση των εκρηκτικών μηχανισμών. Μετά τη δίκη, ο Τάιλερ εστάλη σε ένα ψυχιατρικό άσυλο όπου έλαβε βοήθεια. Απελευθερώθηκε από το άσυλο το 2012.”

Να σημειώσουμε ότι η Κίνα είναι γνωστή για την ύπαρξη αυστηρών κανόνων λογοκρισίας ταινιών, πράγμα που σημαίνει ότι η αρμόδια αρχή (CFA) μπορεί είτε να απαγορεύσει εντελώς την προβολή ορισμένων ταινιών, είτε να αφαιρέσει ορισμένες σκηνές που θεωρούνται «ακατάλληλες», στην συγκεκριμένη περίπτωση ωστόσο, ολόκληρο το τέλος μιας ταινίας έχει αλλοιώθηκε και οι άνθρωποι δεν είναι καθόλου ευχαριστημένοι.

Όπως είπε σωστά και ένας χρήστης στη κινεζική υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης Douban: “Αυτό είναι ασέβεια προς την τέχνη.”

Η ειρωνεία είναι ότι ο χαρακτήρας του Τάιλερ Ντέρτεν ενσαρκώνει εξ ολοκλήρου την παραβίαση των κανόνων, οπότε αναρωτιόμαστε πόσοι Κινέζοι θεατές θα επηρεαστούν από αυτόν για να παραβιάσουν τους κανόνες του CFA και να παρακολουθήσουν το αρχικό τέλος…

Δείτε παρακάτω το κλασικό φινάλε και στην συνέχεια αυτό που “πλάσαραν” στους Κινέζους.


Διαβάστε επίσης: Οι 20 καλύτερες ταινίες των ’90s

Share.

Comments are closed.