Η Κίνα είναι γνωστή για την λογοκρισία ταινιών, δεδομένου ότι η αρμόδια αρχή (CFA) έχει απαγορεύσει εντελώς την προβολή ορισμένων φιλμ,  έχει αλλάξει το φινάλε τους ή έχει ζητήσει να αφαιρεθούν ορισμένες σκηνές που θεωρούνται «ακατάλληλες».

Πιο πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η δημοφιλής ταινία κινουμένων σχεδίων “Minions: The Rise of Gru”, το φινάλε της οποία άλλαξε εντελώς για την εγχώρια κυκλοφορία της.

Σύμφωνα με δημοσιεύσεις και στιγμιότυπα της ταινίας που κοινοποιήθηκαν στο Weibo, μια πλατφόρμα παρόμοια με το Twitter, υπάρχει μία προσθήκη από την αρμόδια αρχή λογοκρισίας που δείχνει ότι ο βασικός “κακός” της ταινίας, Wild Knuckles, συνελήφθη από την αστυνομία και μπαίνει 20 χρόνια στη φυλακή, ενώ ο Gru “επέστρεψε στην οικογένειά του” και “το μεγαλύτερο επίτευγμά του ήταν ότι έγινε πατέρας τριών κοριτσιών”.

Στη διεθνή έκδοση, η ταινία τελειώνει με τον Gru και τον Wild Knuckles να ξεφεύγουν μαζί, αφού ο τελευταίος προσποιήθηκε τον θάνατό του για να αποφύγει τη σύλληψη.

Πολλοί Κινέζοι θεατές χλεύασαν τις αλλαγές, λέγοντας ότι μοιάζουν με παρουσίαση PowerPoint. Ο DuSir, ένας κριτικών ταινιών με 14,4 εκατομμύρια οπαδούς στο Weibo, σημείωσε ότι η κινεζική εκδοχή είχε ένα λεπτό περισσότερο από τη διεθνή, και διερωτήθηκε γιατί χρειαζόταν ο επιπλέον χρόνος. “Μόνο εμείς χρειαζόμαστε ειδική καθοδήγηση και φροντίδα, επειδή φοβούνται ότι ‘θα μας διαφθείρει’ ένα καρτούν”, σχολίασε.

Η Huaxia Film Distribution και η China Film Co, οι διανομείς της ταινίας στην Κίνα, δεν έχουν κάνει μέχρι στιγμής κάποιο σχόλιο.

Να θυμίσουμε ότι φέτος, οι Κινέζοι θεατές του “Fight Club” παρατήρησαν ότι το αρχικό τέλος της εμβληματικής ταινίας του 1999 είχε αλλαχθεί, για να μπορέσει το φιλμ να προβληθεί στην streaming πλατφόρμα Τencent Videos. Η αλλαγή αυτή προκάλεσε την οργή του σκηνοθέτη της ταινίας και του συγγραφέα του μυθιστορήματος στο οποίο βασίστηκε, αλλά και των Κινέζων. Η Tencent αποκατέστησε αργότερα το αρχικό τέλος.

Με πληροφορίες από The Guardian


Διαβάστε επίσης: Η Κίνα “πετσόκοψε” το εμβληματικό φινάλε του Fight Club! – Ασέβεια προς την τέχνη