Η εταιρεία Diamond Foundry, στην οποία συμμετέχει ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο, είναι λιγότερη πεντακάθαρη όσον αφορά το μάρκετινγ της.
Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου, η μάρκα χρησιμοποιεί σκόπιμα παραπλανητική γλώσσα για να διαφημίσει τα προϊόντα της στο διαδίκτυο, οδηγώντας τους πελάτες να πιστεύουν ότι τα διαμάντια που αγοράζουν είναι πραγματικά και όχι εργαστηριακά.
Με επιστολή προς την εταιρεία διαμαντιών, η κυβερνητική υπηρεσία εξέφρασε “ανησυχίες ότι μερικές από τις διαφημίσεις κοσμημάτων [της Diamond Foundry] που κατασκευάζονται με εργαστηριακά δημιουργημένα διαμάντια υποδηλώνουν ψευδώς ότι το κόσμημα έχει διαμάντια που έχουν εξορύχθει”, παραβιάζοντας το άρθρο 5 του νόμου της FTC, ο οποίος απαγορεύει “αθέμιτες ή παραπλανητικές πράξεις ή πρακτικές που επηρεάζουν το εμπόριο”.
Η FTC σημειώνει ότι “αρκετές διαφημίσεις στο Instagram και το Twitter εμφανίζουν ή αναφέρουν κοσμήματα με διαμάντια, χωρίς να αποκαλύπτουν σαφώς και εμφανώς ότι τα διαμάντια είναι εργαστηριακά δημιουργημένα”. Ο ιστότοπος αναφέρεται επίσης επανειλημμένα τις πέτρες του Diamond Foundry ως “υπογείως εξορυγμένες” και “πραγματικά διαμάντια που δημιουργήθηκαν στην Αμερική”, κρύβοντας περαιτέρω την πραγματική τους προέλευση.
Σύμφωνα με τους ενημερωμένους οδηγούς κοσμημάτων της FTC, είναι “άδικο ή παραπλανητικό να χρησιμοποιείται… το όνομα οποιασδήποτε άλλης πολύτιμης ή ημιπολύτιμης πέτρας για να περιγράφεί μια εργαστηριακά δημιουργημένη, συνθετική, ή προσομοίωση πέτρας, εκτός εάν η λέξη ή το όνομα προηγείται αμέσως της ευδιάκριτης έννοιας με την λέξη «εργαστηριακά αναπτυγμένη», «εργαστηριακά δημιουργημένη», «κατασκευασμένη απο…(όνομα κατασκευαστή)» ή κάποια άλλη λέξη ή φράση ομοειδούς σημασίας ή με τη λέξη «απομίμηση» ή «προσομοίωση», ώστε να αποκαλύπτεται με σαφήνεια η φύση του προϊόντος και το γεγονός ότι δεν προέρχεται απο εξόρυξη.”
Η επιστολή επεσήμανε επίσης ότι η διαδικτυακή διαφήμιση της μάρκας “αναδεικνύει τα περιβαλλοντικά οφέλη του κοσμήματός σας σε σύγκριση με τα εξορυσσόμενα διαμάντια. Σημειώνουμε ότι οι έμποροι πρέπει να έχουν μια εύλογη βάση για οποιεσδήποτε περιβαλλοντικές ωφέλειες που κάνουν για τα προϊόντα τους και να πληρούν τις προϋποθέσεις για να αποφύγουν την εξαπάτηση”- κάτι που η εταιρεία δεν έχει κάνει, σύμφωνα με τις δηλώσεις της FTC.
“Νομίζω ότι η εμπορία των εργαστηριακών αναπτυσσόμενων διαμαντιών έχει προκαλέσει σκόπιμη σύγχυση στους καταναλωτές”, εξήγησε η κοσμηματοποιός με έδρα την Νέα Υόρκη, Stephanie Gottlieb στο Page Six Style. “Οι καταναλωτές θα μπορούσαν εύκολα να παραπλανηθούν πιστεύοντας ότι αγοράζουν ένα προϊόν “φιλικό προς το περιβάλλον”, “χωρίς σκληρότητα” και “ταυτόσημο” με τα φυσικά διαμάντια. Αυτό όμως δεν ισχύει καθόλου. Μερικοί από αυτούς χρησιμοποιούν παραπλανητικές φράσεις όπως “καλλιεργημένα διαμάντια” και τα χαρακτηρίζουν ως αυθεντικά και πολύτιμα – οδηγώντας μερικούς να πιστέψουν ότι αγοράζουν ένα φυσικό διαμάντι.”
Ο 44χρονος DiCaprio ανακοίνωσε τη συμμετοχή του στην εταιρία μέσω tweet το Νοέμβριο του 2015, γράφοντας: “Είμαι υπερήφανος για την επένδυση στην Diamond Foundry – αυτό ευνοεί τους καταναλωτές και το περιβάλλον μέσω της αειφόρου καλλιέργειας διαμαντιών.”
Η εταιρεία έχει προθεσμία μέχρι τις 8 Απριλίου για να ενημερώσει την FTC για τα βήματα που σχεδιάζει να κανει και στις αναθεωρήσεις της όσον αφορά το μάρκετινγκ των προϊόντων της που θα πρέπει να συμμορφώνονται με το άρθρο 5 του νόμου της FTC.