Η απορία που έχουν οι περισσότεροι “σκυλογονείς”

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Το People’s Dispensary for Sick Animals (PDSA) είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, o οποίος έχει 48 νοσοκομεία για κατοικίδια στο δίκτυο του. Σύμφωνα με το PDSA, η πανδημία επηρέασε έντονα την συμπεριφορά πολλών σκύλων, ειδικά όταν έπρεπε να μείνουν μόνοι στο σπίτι.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του οργανισμού για το 2021, το 27% των σκύλων που υιοθετήθηκαν από την έναρξη της πανδημίας τον Μάρτιο του 2020, επιδεικνύουν συμπεριφορά που μπορεί να συνδεθεί με έλλειψη κοινωνικοποίησης, ενώ οι σκύλοι που ήταν ήδη μέλη μιας οικογένειας πριν από την πανδημία, ενεργούσαν διαφορετικά και ήταν απρόθυμα να μείνουν μόνα τους.

Αν λοιπόν είστε έμπειρος ιδιοκτήτης σκύλου ή μόλις αποκτήσατε έναν, μπορεί να αντιμετωπίσετε αυτό το πρόβλημα, κάτι που είναι απολύτως λογικό, καθώς τα σκυλιά χρειάζονται μια ρουτίνα, και όταν διαταράσσεται αυτή μπορεί να τα μπερδέψει.

Ενώ όλα αυτά είναι κατανοητά, αυτό που πολλοί συνήθως έχουν ως απορία είναι πόση ώρα μπορούν να αφήσουν τον σκύλο τους μόνο.

Το PDSA λέει ότι οι σκύλοι δεν πρέπει να μένουν μόνοι τους σε τακτική βάση για περισσότερο από τέσσερις ώρες. Το περιοδικό Modern Dog Magazine λέει ότι οι σκύλοι σε κλουβιά δεν πρέπει να μένουν μόνοι τους στο σπίτι για περισσότερο από τρεις ή τέσσερις ώρες, ενώ το PAWS Chicago, ένα μη κερδοσκοπικό καταφύγιο, λέει ότι πέντε έως έξι ώρες είναι η μέγιστη χρονική διάρκεια που μπορείς να αφήσεις μόνο του έναν ενήλικο σκύλο. Όπως μπορείτε να δείτε, δεν υπάρχει συγκεκριμένη χρονική διάρκεια που να συμφωνούν οι ειδικοί, καθώς οι ανάγκες κάθε σκύλου είναι διαφορετικές.

Είναι επιτακτική ανάγκη να λάβετε υπόψη τη φυλή, την ηλικία, το μέγεθος, τη ρουτίνα, τα καθιερωμένα πρότυπα συμπεριφοράς και την υγεία του σκύλου σας όταν αποφασίζετε πόση ώρα θα τον αφήσετε μόνο του στο σπίτι. Ορισμένες ράτσες σκύλων χρειάζονται πολλή άσκηση και μπορούν να γίνουν απίστευτα καταστροφικοί εάν βαρεθούν ή αφεθούν σε εσωτερικούς χώρους, ενώ υπάρχουν και ράτσες που δεν έχουν τόση πολύ ενέργεια.

Δεν πρέπει βέβαια να ξεχνάμε και τα κουτάβια, τα οποία χρειάζονται πολύ φροντίδα και προσοχή. Ποτέ μην αφήνετε ένα κουτάβι κάτω των δέκα εβδομάδων μόνο του για περισσότερο από μία ώρα. Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι δεν ξέρει ακόμη πώς να συγκρατεί τα ούρα του, και επειδή σε αυτή την ηλικία μπορείτε πιο εύκολα να θέσετε όρια και κανόνες. Το American Kennel Club λέει ότι όταν το κουτάβι σας είναι μεταξύ δέκα και 12 εβδομάδων, μπορείτε να το αφήσετε μόνο μέχρι και δύο ώρες. Μέχρι την ηλικία των έξι μηνών, τα περισσότερα σκυλιά μπορούν να κρατήσουν τα ούρα τους για περίπου έξι ώρες. Τα ηλικιωμένα σκυλιά από την άλλη, μπορούν να περάσουν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα χωρίς “διάλειμμα για τουαλέτα”.

Σύμφωνα με την Dr. Katie Pagan, oποιοσδήποτε σκύλος, ανεξαρτήτως ράτσας ή ηλικίας, μπορεί να αναπτύξει άγχος αποχωρισμού. Σημείωσε επίσης ότι οι ιδιοκτήτες σκύλων που φεύγουν για παρατεταμένες χρονικές περιόδους μπορεί, είτε να προκαλέσουν άγχος αποχωρισμού για πρώτη φορά στο κατοικίδιο τους ή να επιδεινώσουν το υπάρχον γενικευμένο άγχος. Επιπλέον, όπως διαπίστωσαν τα PDSA και Dogs Trust, τα περισσότερα σκυλιά αντιμετωπίζουν συμπτώματα άγχους αποχωρισμού από την πανδημία. Εάν αυτό συμβαίνει με το κατοικίδιο ζώο σας, θα πρέπει να προσαρμόσετε τον χρόνο που μένει μόνος του ο σκύλος σας, για να απαλύνετε σταδιακά την αγωνία του. Σοβαρές περιπτώσεις άγχους αποχωρισμού μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα έντονο γάβγισμα, καταστοφή του χώρου, ούρηση μέσα στο σπίτι, ακόμα και αυτοτραυματισμό.

Το American Kennel Club – και κάθε καλός εκπαιδευτής σκύλων – λέει ότι είναι σημαντικό να διδάξετε τον σκύλο σας μένει μόνος, καθώς θα χτίσει την αυτοπεποίθηση του και θα βελτιώσει την ψυχική του ευημερία, ενώ θα κάνει κάνει τις εξόδους σας λιγότερο αγχωτικές. Ξεκινήστε να λείπετε για μικρά χρονικά διαστήματα (ας πούμε, δέκα λεπτά) και συνεχίστε για περισσότερο χρόνο.  Αν δεν τα καταφένετε, καλό θα είναι να συζητήσετε το πρόβλημα με κάποιον κτηνιάτρο ή με έναν πιστοποιημένο εκπαιδευτή σκύλων, ο οποίος θα σας βοηθήσει να το αντιμετωπίσετε πολύ πιο εύκολα.


Διαβάστε επίσης: Αποφάσισες να πάρεις κατοικίδιο; Δες ποιο ταιράζει στο ζώδιο σου!

Share.

Comments are closed.