Wimbledon: 9 πράγματα που ίσως δεν γνωρίζατε για το θρυλικό τουρνουά τένις

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Το 1877 ήταν η χρονιά που έλαβε χώρα το παλαιότερο και πιο θρυλικό τουρνουά τένις, το Wimbledon. Για πολλούς είναι το αγαπημένο αθλητικό γεγονός της χρονιάς και το περιμένουν με αγωνία, ιδίως στην Μεγάλη Βρετανία που άλλωστε το φιλοξενεί.

Η ποιότητα του τένις, το χρηματικό έπαθλο, αλλά και η παγκόσμια κάλυψη, κάνουν το Wimbledon όχι μόνο το πιο διάσημο γεγονός στο τένις, αλλά ένα από τα πιο διάσημα αθλητικά γεγονότα στον κόσμο. Βέβαια, αυτό που ξεχωρίζει το Wimbledon από τα άλλα αθλητικά γεγονότα, αλλά και από τα υπόλοιπα Grand Slams, είναι οι παραδόσεις που το συνοδεύουν για περισσότερο από έναν αιώνα. Παραδόσεις που έμειναν αμετάβλητες όλα αυτά τα χρόνια, και που προσφέρουν αυτό το ιδιαίτερο class στην διοργάνωση.

Με αφορμή λοιπόν την έναρξη του φετινού Wimbledon στις 3 Ιουλίου, σας παρουσιάζουμε εννέα από αυτές τις παραδόσεις.

Επιφάνεια

Το Wimbledon είναι το παλαιότερο διεθνές τουρνουά τένις στον κόσμο. Ξεκίνησε το 1877 και φέτος θα είναι η 133η χρονιά που πραγματοποιείται. Είναι το μοναδικό Grand Slam που εξακολουθεί να παίζεται στην αρχική του επιφάνεια, δηλαδή το χόρτο. Στην αρχή, και τα 4 Grand Slam παίζονταν σε επιφάνειες από χόρτο, ωστόσο το Australian Open και το US Open παίζονται πλέον σε γήπεδα με σκληρή επιφάνεια ενώ το Γαλλικό Όπεν σε χωμάτινα.

Ladies and Gentlemen

Ακόμη και μετά απ’ όλα αυτά τα χρόνια και σε αντίθεση με τα υπόλοιπα τουρνουά τένις, στο Γουίμπλεντον οι διοργανώσεις των ανδρών και γυναικών εξακολουθούν να αναφέρονται ως ‘gentlemen’s’ και ‘ladies’ αντίστοιχα. Οι γυναίκες αναφέρονται ως ‘Miss’ or ‘Mrs.’ ανάλογα με την οικογενειακή τους κατάσταση, ωστόσο δεν υπάρχει καμία αναφορά σε οποιονδήποτε άνδρα παίκτη ως ‘Mr.’

Κώδικας Ενδυμασίας

Το Wimbledon έχει αυστηρό κώδικα ενδυμασίας, δεδομένου ότι όλοι οι αθλητές πρέπει να φορούν λευκά. Το All England Club λαμβάνει αυτόν τον κανόνα πολύ σοβαρά, ο οποίος έχει γίνει ακόμα πιο αυστηρός με το πέρασμα των ετών. Το 2014, ο σύλλογος εξέδωσε ένα “διάταγμα” με τους κανόνες που όλοι οι παίκτες πρέπει να ακολουθήσουν. Το “διάταγμα” περιελάμβανε νέους κανόνες σχετικά με τη χρήση του λευκού, συμπεριλαμβανομένων όρων όπως:

  • Στο λευκό δεν συμπεριλαμβάνεται το υπόλευκο ή το κρεμ.
  • Μπορεί να υπάρχει μόνο ένα ενιαίο περίγραμμα με χρώμα, όχι μεγαλύτερο από 1 cm.
  • Οποιοδήποτε (έγχρωμο) εσώρουχο που είτε είναι ή μπορεί να γίνει ορατό κατά τη διαρκεια του παιχνιδιού (συμπεριλαμβανομένης και της εφίδρωσης), δεν επιτρέπεται.

Αυτός ο κανόνας για τις λευκές στολές των παικτών, υπάρχει από την αρχή του τουρνουά το 1877.

Όλοι οι υπάλληλοι (συμπεριλαμβανομένων των διαιτητών, των εποπτών γραμμών και των ball boys και girls) ήταν ντυμένοι με ρούχα σε πράσινο χρώμα μέχρι το 2006. Μετά ο κώδικας ενδυμασίας άλλαξε για πρώτη φορά, όταν το Club ζήτησε από τον αμερικανικό σχεδιαστή Ralph Lauren τον σχεδιασμό όλων των ενδυμάτων σε μπλε και κρεμ.

Φράουλες με κρέμα

Στους θεατές και στους παίκτες προσφέρονται φράουλες με κρέμα ως το τυπικό φαγητό του τουρνουά. Αυτή είναι μια σημαντική παράδοση του Wimbledon. Κάποιοι λένε ότι η παράδοση ξεκίνησε το 1953 όπου πρόσφερονταν μόνο φράουλες, ενώ η κρέμα προστέθηκε το 1970. Αλλά άλλοι λένε ότι οι φράουλες σερβίρονται από το 1877. Οι φράουλες και το τένις σηματοδοτούσαν την άφιξη του καλοκαιριού, και σταδιακά έγιναν ουσιαστικό μέρος του τουρνουά. Παρασκευάζονται περίπου 9.000 μερίδες ημερησίως, χρησιμοποιώντας μόνο φράουλες υψηλής ποιότητας από την κομητεία του Κεντ, οι οποίες συλλέγονται την ίδια ημέρα που θα χρησιμοποιηθούν και φθάνουν στο Wimbledon στις 5:30 π.μ., όπου επιθεωρούνται πριν τους αφαιρέσουν το κοτσάνι. Κάθε χρόνο, καταναλώνονται 28.000 κιλά φράουλες μαζί με 7.000 λίτρα κρέμας.

Ball Boys και Ball Girls

Τα ball boys και girls, γνωστά και ως BBGs, διαδραματίζουν σπουδαίο ρόλο στην ομαλή λειτουργία του τουρνουά, και πρέπει να είναι σαν να μην υπάρχουν. Πρέπει να αναμειγνύονται στο παρασκήνιο και να κάνουν την δουλειά τους ήσυχα. Τα BBGs εργάζονται σε ομάδες των 6, 2 στο δίχτυ και 4 στις γωνίες.

Κάθε χρόνο, 250 ball boys και girls απασχολούνται στο Wimbledon. Κατά μέσο όρο είναι 15 ετών και κερδίζουν περίπου 150 λίρες για τις δύο εβδομάδες που εργάζονται.

Κεντρικό Γήπεδο

Κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου, 5 βόμβες έπληξαν το κεντρικό γήπεδο, καταστρέφοντας 1200 θέσεις. Χρειάστηκαν 9 χρόνια για την πλήρη αποκατάστασή του και τώρα μπορεί να φιλοξενήσει 15.000 οπαδούς. Το κεντρικό γήπεδο διαθέτει επίσης μια αναδιπλούμενη οροφή που αποτρέπει τις καθυστερήσεις του αγώνα λόγω βροχής.

Βασιλική Οικογένεια

Αυτό είναι το μοναδικό Grand Slam που υποστηρίζεται από μια βασιλική οικογένεια. Είναι ένθερμοι υποστηρικτές του τουρνουά και έχουν εμφανιστεί πολλές φορές σε αυτό. Η βασίλισσα της Βρετανίας είναι χορηγός του All England Club και συχνά επισκεπτόταν το Wimbledon και γνώριζε τους παίκτες. Η βασιλική οικογένεια κάθεται στο Royal Box και η παράδοση ήθελε τους παίκτες να υποκλίνονται σε όλα τα μέλη της οικογένειας πριν τον αγώνα. Ωστόσο, ο δούκας του Κεντ, ο οποίος είναι πρόεδρος του All England Club, έχει διακόψει αυτή την παράδοση από το 2003. Τώρα, μόνο αν η μονάρχης ή ο Πρίγκηπας της Ουαλίας είναι παρόντες, οι παίκτες πρέπει να υποκλιθούν.

Χρηματικό έπαθλο

Αρχικά, οι νικητές της ανδρικής διοργάνωσης κέρδιζαν πολύ περισσότερα χρήματα από τις νικήτριες της αντίστοιχης γυναικείας διοργάνωσης. Αλλά το 2007, η πολιτική αυτή άλλαξε και απονεμόταν το ίδιο ποσό ανά κατηγορία γεγονότων, τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Η απόφαση αυτή αμφισβητήθηκε, καθώς πολλοί θεώρησαν ότι οι γυναίκες γενικά ξοδεύουν πολύ λιγότερο χρόνο στο γήπεδο απ’ ό, τι οι άνδρες, λόγω του ότι η νίκης τους βασίζεται στα τρία κερδισμένα σετ, ενώ στους άνδρες στα πέντε κερδισμένα σετ.

Διαφημιστικές χορηγίες

Το Wimbledon δεν έχει καμία διαφημιστική χορηγία γύρω από τα γήπεδα, γιατί το Club ανέκαθεν προσπαθούσε να διατηρήσει την μοναδική εικόνα και το χαρακτήρα του τουρνουά.


Διαβάστε επίσης: Τα 6 sneakers που δεν θα είναι ποτέ εκτός μόδας

Share.

Comments are closed.