Σε ένα οικοπεδο μόλις 300 τετραγωνικών μέτρων, συμπεριλαμβανομένης της οροφής, το σπίτι στην πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης, τη Μπανγκόκ, μπορεί να φιλοξενήσει επτά άτομα και 120 δέντρα. Για να επιτευχθεί αυτό, το σπίτι χωρίζεται σε τρεις λευκούς όγκους που παρατάσσονται σαν ντόμινο για να δημιουργήσουν χώρο για δύο αυλές ανάμεσα, και πολλές πράσινες στέγες στην κορυφή.
«Η αρχιτεκτονική διάταξη του σπιτιού σχεδιάστηκε έτσι ώστε να μεγιστοποιεί τον φυσικό αερισμό και την εισροή του φωτός του ήλιου,” δήλωσε ο διευθυντής της Shma Company, Prapan Napawongdee. “Η αλληλεπίδραση μεταξύ των στερεών και κενών χώρων, η οποία υπάρχει στους τρεις ορόφους, δίνει την δυνατότητα σε όλα τα δωμάτια του σπιτιού να έχουν επαφή με το πράσινο.”
Αντί να επιλέξει φυτά απλώς για αισθητικούς λόγους, η Shma Company αξιοποίησε την τεχνογνωσία της στον σχεδιασμό τοπίου και δημιούργησε ένα μικροσκοπικό οικοσύστημα που μπορεί να προσφέρει καταφύγιο στην τοπική άγρια φύση, και περιλαμβάνει όχι μόνο ανθισμένα δέντρα, αλλά και αειθαλή, που θα περιβάλλουν το σπίτι όλο τον χρόνο.
Η οροφή της κατοικίας, η οποία δέχεται το μεγαλύτερο μέρος του ηλιακού φωτός, είναι ιδανική για την καλλιέργεια φρούτων, λαχανικών και βοτάνων της Ταϊλάνδης, ώστε η οικογένεια να έχει πάντα διαθέσιμα τρόφιμα.
Αυτό το οικοσύστημα διατηρείται μέσω ενός συστήματος άρδευσης που αποτελείται από ένα δίκτυο διάτρητων σωλήνων ενσωματωμένων στο ανώτερο στρώμα του εδάφους, που ποτίζει απευθείας τις ρίζες και απαιτεί λιγότερο νερό σε σχέση με τους ψεκαστήρες.
Αντί να τοποθετήσουν πλήρως αναπτυγμένα δέντρα, επέλεξαν δέντρα ηλικίας ενός έως δύο ετών, καθώς οι νέες ρίζες τους θα τους επέτρεπαν να προσαρμοστούν στις περιορισμένες εδαφικές συνθήκες. Με αυτόν τον τρόπο, ελπίζουν να έχουν μακροπρόθεσμα ένα ανθεκτικό οικοσύστημα, αντί να δημιουργήσουν αμέσως έναν πλούσιο θόλο που μπορεί να μην διαρκέσει πολύ.
Λευκές χαλύβδινες περσίδες καλύπτουν την πλευρά του σπιτιού που βλέπει στο δρόμο ώστε να παρέχεται ιδιωτικότητα, επιτρέποντας στους ιδιοκτήτες να διατηρούν ανοιχτά τα παράθυρα και τα γυάλινα χωρίσματα τη νύχτα και να μειώνουν την ανάγκη για κλιματισμό.
Το Forest House δημιουργεί σε μια μέρα αρκετό οξυγόνο για να τροφοδοτήσει 240 άτομα. Αν αυτός ο τύπος αρχιτεκτονικής υιοθετούνταν σε μεγαλύτερη κλίμακα, θα μπορούσε να βοηθήσει να διατηρήσουμε τις πόλεις κατοικήσιμες στο μέλλον. “Εάν καταφέρναμε να ζήσουμε σε μια πόλη όπου η φύση ευδοκιμεί παράλληλα με τις αστικές εξελίξεις, θα ήταν ένα πολύ καλό μέρος για να ζήσουμε. Το πράσινο μπορεί να βελτιώσει την ευημερία μας με πολλούς τρόπους και επίσης να προστατεύσει μακροπρόθεσμα τη βιοποικιλότητα του πλανήτη μας”, αναφέρει ο Napawongdee, ο οποίος πιστεύει ότι τα κτίρια που καλύπτονται από φυτά μπορούν να βοηθήσουν στην άμβλυνση πολλών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.
Photos: Jinnawat Borihankijanan / Prapan Napawongdee
Διαβάστε επίσης: Δείτε πως μεταμορφώθηκε ένα σπίτι του 1960 με την προσθήκη κοντέινερ