Κύριοι, ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για το Fight Club.
Στις 15 Οκτωβρίου του 1999 κυκλοφόρησε το Fight Club, το οποίο, δεν τα πήγε καλά στο box office, και έλαβε ανάμεικτες κριτικές, καθώς πολλοί ήταν αυτοί που διαφώνησαν σχετικά με τη βία και την ηθική ασάφεια, αλλά επαίνεσαν τις ερμηνείες, τη σκηνοθεσία, τη μουσική και τα μηνύματα που πέρασε. Θεωρήθηκε από τις πιο αμφιλεγόμενες και πολυσυζητημένες ταινίες του 1999 και έγινε σύμβολο της “αντι-συμβατικής” γενιάς των 90’s.
Η αναγνώριση ήρθε μετά την κυκλοφορία του DVD, με το Fight Club να αποκτά χιλιάδες φανατικούς θαυμαστές και να καθιερώνεται ως καλτ ταινία.
Τώρα, 25 χρόνια μετά, η ταινία του Ντέιβιντ Φίντσερ παραμένει μια από τις αγαπημένες μας. Με αφορμή λοιπόν τα γενέθλια του σκηνοθέτη, σας παρουσιάζουμε 10 άγνωστες πτυχές της εμβληματικής ταινίας.
Η ιδέα για το Fight Club ξεκίνησε από έναν πραγματικό καυγά
Ο Τσακ Πόλανικ εμπνεύστηκε να γράψει το βιβλίο “Fight Club” μετά από ένα περιστατικό σε ένα κάμπινγκ, στο οποίο είχε πάει με τους φίλους του. Όταν ο Πόλανικ παραπονέθηκε σε κάποιους άλλους κατασκηνωτές ότι η μουσική του ραδιοφώνου τους ήταν πολύ δυνατά, ξέσπασε ένας καυγάς. Παρά το γεγονός ότι το πρόσωπο του Πόλανικ ήταν τραυματισμένο και μελανιασμένο, κανένας από τους συναδέλφους του δεν το πρόσεξε όταν γύρισε τη Δευτέρα στην δουλειά.
Ο Έντουαρντ Νόρτον και ο Ντέιβιντ Φίντσερ σύγκριναν το “Fight Club” με το “Επαναστάτης Χωρίς Αιτία”
Όταν ο Νόρτον διάβασε για πρώτη φορά το βιβλίο του Πόλανικ, παρατήρησε ότι είχε αρκετές ομοιότητες με το “Επαναστάτης Χωρίς Αιτία”, καθώς και στις δύο ιστορίες ο πρωταγωνιστής αγωνίζεται να βρει απαντήσεις σχετικά με το πως θα είναι ευτυχισμένος. Ο σκηνοθέτης Ντέιβιντ Φίντσερ βρήκε επίσης κάποιες ομοιότητες, αλλά θεώρησε ότι ενώ και οι δύο ιστορίες περιλαμβάνουν έναν ήρωα που προσπαθεί να βρει τον δρόμο του, στο “Fight Club” ο ήρωας δεν είχε καμία δυνατότητα μπροστά του και δεν μπορεί να φανταστεί έναν τρόπο για να αλλάξει τη ζωή του.
Η αμοιβή του Μπραντ Πιτ ήταν 7 φορές μεγαλύτερη από αυτή του Νόρτον
Για τον ρόλο του μυστηριώδη Τάιλερ Ντέρτεν, στην αρχή είχε επιλεχθεί ο Ράσελ Κρόου, ωστόσο ο Μπραντ Πιτ κέρδισε τον ρόλο και πρόσθεσε 17,5 εκατομμύρια δολάρια στον τραπεζικό του λογαριασμό. Ο Έντουαρντ Νόρτον κέρδισε τον Φίντσερ λόγω των επιδόσεων του στο “The People Vs. Larry Flynt”, και έπαιξε τον ρόλο του “ανώνυμου” πρωταγωνιστή για 2,5 εκατομμύρια δολάρια.
Υπήρχαν πολλές υποψήφιες για τον ρόλο της Μάρλα
Η 20th Century Fox ήθελε την Γουινόνα Ράιντερ για τον ρόλο της Μάρλα, αλλά τελικά δεν τα βρήκαν. Ο Φίντσερ ήθελε την Τζανίν Γκαροφάλο, αλλά το σενάριο την έκανε να νιώσει “άβολα”. Η Κόρτνει Λοβ ήθελε τον ρόλο, άλλα τα πράγματα θα περιπλέκονταν λόγω της σχέσης που είχε με τον Νόρτον. Ο Φίντσερ πλησίασε την Τζούλια Λούις Ντρέιφους, και παρόλο που είχε σκηνοθετήσει το “Se7en” και το “The Game” μέχρι τότε, εκείνη δεν τον αναγνώρισε και ο ίδιος αισθάνθηκε, όπως είπε, “αποτυχημένος”. Ο ρόλος τελικά κατέληξε στην Έλενα Μπόναμ Κάρτερ, χάρη στην ερμηνεία της στο “The Wings Of The Dove”.
Ο Πιτ και ο Νόρτον έκαναν μαθήματα πυγμαχίας
Ο Πιτ και ο Νόρτον έκαναν μαθήματα πυγμαχίας και tae kwon do για να προετοιμαστούν για τις σκηνές των αγώνων πυγμαχίας, ενώ έμαθαν πώς να φτιάχνουν σαπούνι, για την σκηνή όπου έφτιαχναν σαπούνι με απορριφθέν λίπος που κλαπεί από τα γραφεία πλαστικών χειρουργών. Για να φαίνονται οι μυς του, ο Μπραντ Πιτ έπρεπε να χάσει βάρος, ενώ αντίθετα ο Νόρτον έπρεπε να πάρει βάρος καθώς ήταν ένας υπάλληλος που καθόταν όλη μέρα και χάζευε καταλόγους του ΙΚΕΑ.
Η πρώτη μπουνιά ήταν αληθινή
Την πρώτη φορά που παλεύουν ο Νόρτον με τον Πιτ, ο Πιτ ζητάει από τον Νόρτον να τον χτυπήσει. Τα λόγια ήταν γραμμένα στο σενάριο, όπως και η μπουνιά που θα του έδινε ο Νόρτον, η οποία φυσικά δεν ήταν αληθινή. Λίγο πριν γυριστεί η σκηνή, ο σκηνοθέτης είπε στον Νόρτον να χτυπήσει πραγματικά τον Πιτ για να είναι πιο ρεαλιστική η αντίδραση του. Ο Νόρτον υπάκουσε και χτύπησε τον Πιτ με δύναμη στο αυτί. Η αντίδραση του Πιτ στην ταινία είναι απόλυτα φυσική, καθώς και η έκπληξη του όταν φωνάζει: “Με χτύπησες στο αυτί!”
Σε κάθε σκηνή υπάρχει ένα κύπελλο Starbucks
Ο Ντέιβιντ Φίντσερ είχε πει ότι θα υπάρχει τουλάχιστον ένα κύπελλο Starbucks σε κάθε σκηνή. Το ίδιο είχε κάνει και με την ταινία “The Game”, όπου κατάφερε να τοποθετήσει μια κονσέρβα haggis σε κάθε σκηνή, ώς φόρο τιμής στον κινηματογραφιστή Harris “Haggis” Savides. Τα Starbucks δεν είχαν κανένα πρόβλημα με την ιδέα, αλλά δεν θεώρησαν αστείο το γεγονός να ανατινάζεται ένα κατάστημα τους στο τέλος της ταινίας, και έτσι η υποτιθέμενη καφετέρια που ανατινάζεται, ονομάζεται “Gratifico Coffee”.
Η σκηνή του γκολφ δεν ήταν στο σενάριο
Η σκηνή που ο Νόρτον και ο Πιτ παίζουν γκολφ, σημαδεύοντας σπίτια και αυτοκίνητα στη γειτονιά, δεν υπήρχε στο σενάριο. Ο Νόρτον και ο Πιτ είχαν αρχίσει να πίνουν σε ένα βραδινό γύρισμα και κατέληξαν να παίζουν γκολφ, πετώντας τις μπάλες στο βαν του κέτερινγκ. Ο Φίντσερ τους είδε και θεώρησε ότι το παιχνίδι τους ταίριαζε απόλυτα στο ύφος της ταινίας, έτσι τους τράβηξε την ώρα που έπαιζαν βάζοντας τους να πουν τον διάλογο της ταινίας.
Ο Πιτ εμφανίζεται αρκετές φορές πριν την επίσημη εισαγωγή του στην ταινία
Πριν εμφανιστεί επίσημα στην ταινία και συστηθεί στον Νόρτον ως Τάιλερ Ντέρτεν, ο χαρακτήρας βγαίνει στην οθόνη για μερικά δευτερόλεπτα, σαν «υποσυνείδητη» σκέψη του πρωταγωνιστή. Εμφανίζεται κοντά στο φωτοτυπικό στην εταιρεία του Νόρτον, σε μια συνεδρίαση της ομάδας υποστήριξης για τον καρκίνο των όρχεων, και είναι επίσης στη διαφήμιση που παρακολουθεί ο πρωταγωνιστής στο δωμάτιο του ξενοδοχείου του, με τον Ντέρτεν να είναι ένας από τους σερβιτόρους.
Ο Έντουαρντ Νόρτον είχε έντονες διαφορές με τον Φίντσερ στα γυρίσματα της ταινίας
Έντουαρντ Νόρτον είχε έντονες διαφωνίες με τον σκηνοθέτη όσον αφορά τον τόνο της ταινίας, την οποία αντιλαμβανόταν όχι ακριβώς ως σκοτεινή σάτιρα, αλλά σχεδόν καθαρή κωμωδία. Οι τριβές μεταξύ τους υπήρξαν διαρκείς με αποτέλεσμα να προκύπτουν συνεχώς διακοπές στο γύρισμα, με το υπόλοιπο καστ να κάθεται και να περιμένει ασκόπως την επίλυση της διαφωνίας μεταξύ σκηνοθέτη και πρωταγωνιστή.
Διαβάστε επίσης: 13 πράγματα που δεν γνώριζες για πασίγνωστες ταινίες