Η θεωρία της σχετικότητας του Άλμπερτ Αϊνστάιν μπορεί να είναι πολύ περίπλοκη για να την κατανοήσουν ορισμένοι, αλλά η αναμενόμενη τιμή μιας επιστολής που έγραψε ο θεωρητικός φυσικός ακούγεται λογική.

Μία δισέλιδη επιστολή που έστειλε ο Αϊνστάιν στον Πρόεδρο Φρανκλίνο Ρούσβελτ το 1939 πρόκειται να δημοπρατηθεί από τον οίκο Christie’s τον Σεπτέμβριο, με εκτιμώμενη αξία μεταξύ 4 – 6 εκατομμυρίων δολαρίων. Στην επιστολή, ο επιστήμονας προειδοποιεί τον Ρούσβελτ για το ενδεχόμενο αξιοποίησης της πυρηνικής ενέργειας από τη ναζιστική Γερμανία. Σε απάντηση, ο πρόεδρος σχημάτισε μια επιτροπή που θα γινόταν ο πρόδρομος του Manhattan Project, σημειώνει η Wall Street Journal.

“Ο Ρούσβελτ δεν είχε καταλάβει την επιστήμη αμέσως, αλλά εμπιστευόταν τον αποστολέα”, είπε στην WSJ ο Γουίλιαμ Χάρις, διευθυντής της Προεδρικής Βιβλιοθήκης και του Μουσείου Φράνκλιν Ντ. Ρούσβελτ.

Το ίδρυμα του Χάρις έχει στην πραγματικότητα την πρωτότυπη επιστολή που έστειλε ο Αϊνστάιν στον Ρούσβελτ. Αυτή που διατίθεται προς πώληση από τον οίκο Christie’s είναι ένα δεύτερο, πιο σύντομο μήνυμα που ο φίλος και συνάδελφος επιστήμονας του Αϊνστάιν, Λέο Σίλαρντ, κράτησε στην κατοχή του μέχρι να πεθάνει.

Ο Σίλαρντ είχε βοηθήσει τον Αϊνστάιν να γράψει την επιστολή ενώ βρισκόντουσαν σε ένα κατάλυμα στη βόρεια ακτή του Λονγκ Άιλαντ. Σε αυτή προειδοποιούσαν τον Ρούσβλετ πως η γερμανική κυβέρνηση αξιοποιούσε την πυρηνική έρευνα και θα μπορούσε να κατασκευάσει “εξαιρετικά ισχυρές βόμβες”.

Μετά τον θάνατο του Σίλαρντ το 1964, οι κληρονόμοι του πούλησαν την επιστολή και τελικά κατέληξε στα χέρια του Μάλκομ Σ. Φορμπς. Στη συνέχεια, η επιστολή δημοπρατήθηκε το 2002 και την απέκτησε ο συνιδρυτής της Microsoft, Πωλ Άλεν, για 2,1 εκατομμύρια δολάρια.

“Αναμφίβολα [ο Άλεν] γνώριζε ότι ήταν ένα από τα πιο σημαντικά έγγραφα στην ιστορία του 20ου αιώνα, και όχι κάτι που απλώς κρεμάς στο γραφείο σου”, είπε στην WSJ ο Μαρκ Πόρτερ, πρόεδρος του οίκου Christie’s στην Αμερική. Αντίθετα, ο Πόρτερ πιστεύει ότι ο Άλεν κράτησε το γράμμα ασφαλές, κάπου όπου δεν θα επηρεαζόταν από το φως του ήλιου.

Και ενώ η επιστολή του Αϊνστάιν μπορεί να σπάσει το ρεκόρ για μια επιστολή που έγραψε ο επιστήμονας, είναι δύσκολο να ξεπεράσει το χειρόγραφο με υπολογισμούς που έκανε καθώς προσπαθούσε να διατυπώσει τη θεωρία της σχετικότητας, το οποίο πωλήθηκε σε δημοπρασία το 2021 για 13 εκατομμύρια δολάρια.


Διαβάστε επίσης: Το μυστικό της ευτυχίας σύμφωνα με τον Άλμπερτ Αϊνστάιν