Δείτε τι έκανε ένας καλλιτέχνης στους τοίχους ενός ιστορικού κτιρίου της Φλωρεντίας

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Επειδή η μισή Ιταλία οδεύει προς το lockdown, ο Γάλλος καλλιτέχνης JR αποκάλυψε μια πολύ ιδιαίτερη εικαστική δημιουργία στην πρόσοψη του Palazzo Strozzi στη Φλωρεντία, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να τονίσει την σημασία της πρόσβασης των ανθρώπων στον πολιτισμό κατά τη διάρκεια της κρίσης στη δημόσια υγεία.

Αρκετές ιταλικές πόλεις, όπως η Ρώμη, το Μιλάνο και η Βενετία, είναι σε lockdown από τις 15 Μαρτίου, το οποίο θα διαρκέσει μέχρι τις 6 Απριλίου. H Φλωρεντία από την άλλη, υπόκειται σε ελαφρώς λιγότερο αυστηρούς περιορισμούς από κάποιες άλλες περιοχές, τα μουσεία και τα άλλα πολιτιστικά ιδρύματα της ωστόσο είναι κλειστά.

Ο JR χρησιμοποίησε μια ιδιαίτερη μέθοδο φωτοκολάζ, προκειμένου να δώσει στον θεατή την δυνατότητα να μπορέσει να δει μέσα στο εσωτερικό του μουσείου. Το έργο του με τίτλο “La Ferita”, δημιουργεί την οπτική ψευδαίσθηση ενός μεγάλου χάσματος στους τοίχους του κτιρίου, μέσα από το οποίο οι κάτοικοι της Φλωρεντίας  μπορούν να θαυμάσουν σε ασπρόμαυρο φόντο μερικά από τα διάσημα έργα τέχνης που υπάρχουν πίσω από τις κλειστές πόρτες του Palazzo Strozzi.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by JR (@jr)

Ο διευθυντής του μουσείου, Arturo Galansino, είπε πως “Αυτό που μας έχουν διδάξει όλα αυτά τα lockdowns είναι ότι οι άνθρωποι ‘πεινούν’ για πολιτισμό. Θέλουν να έχουν πρόσβαση σε εκθέσεις, μουσεία, βιβλιοθήκες, θέατρα, κινηματογράφους, καθώς ο πολιτισμός είναι θεμελιώδες μέρος της ζωής τους”, ενώ πρόσθεσε “Θέλουμε αυτό το έργο να θεωρηθεί ως πρόσκληση για να ανακαλύψουμε νέους τρόπους να συνδεθούμε με την τέχνη και τον πολιτισμό.”

 

View this post on Instagram

 

A post shared by JR (@jr)

Στην ανάρτηση του στο Instagram ο καλλιτέχνης έγραψε: “Λένε ότι τα μουσεία είναι κλειστά. Αλλά είναι στο χέρι μας να τα ανοίξουμε. Στην Φλωρεντία, την πόλη του Boticelli, του Donatello, του Machiaveli και του Dante, ανοίξαμε το Palazzo Strozzi. Τους τελευταίους μήνες δεν είχαμε την δυνατότητα να είμαστε μαζί… αλλά εξακολουθούμε να έχουμε την ελευθερία να ονειρευόμαστε, να δημιουργούμε και να οραματιζόμαστε το μέλλον. Ίσως να μην αρκεί, αλλά την έχουμε.”


Διαβάστε επίσης: Σαλβαντόρ Νταλί: 15 “σουρεάλ” ατάκες που ξεστόμισε ο εκκεντρικός καλλιτέχνης

Share.

Comments are closed.