Σίγουρα είναι υπέροχο να είσαι έξυπνος, καθώς μπορείς να βγάλεις περισσότερα χρήματα, να κάνεις μεγάλη περιουσία και φυσικά να ζήσεις περισσότερο. Το να είσαι έξυπνος σημαίνει ότι η ζωή σου είναι ευκολότερη, ωστόσο υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος.
Οι έξυπνοι άνθρωποι έχουν τη φήμη ότι κάνουν χαζά λάθη, ειδικά σε καταστάσεις που απαιτούν κοινή λογική, όπως λέει και ο Βολταίρος: “Η κοινή λογική δεν είναι και τόσο κοινή.”
Μετά από δεκαετίες έρευνας, οι επιστήμονες αρχίζουν τελικά να κατανοούν γιατί συμβαίνει αυτό. Ο Σέιν Φρένετρικ του Πανεπιστημίου Γέιλ, ήταν από τους πρώτους που πραγματοποίησαν μια έρευνα εξηγώντας γιατί η λογική σκέψη και η νοημοσύνη συνήθως δεν συμβαδίζουν.
Κατά την διάρκεια της έρευνας του, ο Φρένετρικ έδωσε σε αρκετές ομάδες ανθρώπων να λύσουν προβλήματα όπως αυτό: “Ένα ρόπαλο και μια μπάλα κοστίζουν ένα δολάριο και δέκα σεντς. Το ρόπαλο κοστίζει ένα δολάριο περισσότερο από την μπάλα. Πόσο κοστίζει η μπάλα;”
Ο Φρέντερικ ανακάλυψε ότι μερικοί άνθρωποι έχουν την τάση να δίνουν με βεβαιότητα την λάθος απάντηση, λέγοντας πως η μπάλα κοστίζει 10 σεντς. Φυσικά σωστή απάντηση ήταν 5 σεντς, και οι περισσότεροι από εμάς θα περίμεναν ότι οι λιγότερο έξυπνοι άνθρωποι θα έδιναν την λάθος απάντηση.
Οι έξυπνοι άνθρωποι τείνουν να είναι πιο επιρρεπείς σε ανόητα λάθη λόγω της υπερβολικής αυτοπεποίθησης που έχουν όσον αφορά τις ικανότητες τους. Δηλαδή, είναι τόσο συνηθισμένοι να έχουν δίκιο και δίνουν γρήγορες απαντήσεις χωρίς να σκέφτονται πολύ τα πράγματα.
Όταν ο Φρέντερικ έθεσε το ερώτημα με την μπάλα και το ρόπαλο σε σπουδαστές του Χάρβαρντ, του Πρίνστον και του Μ.Ι.Τ., περισσότεροι από τους μισούς έδωσαν λάθος απάντηση. Ακόμη και οι φοιτητές από τα πιο αναγνωρισμένα πανεπιστήμια του κόσμου κάνουν λάθη.
Το χειρότερο πράγμα που κάνουν όμως οι άκρως ευφυείς άνθρωποι, είναι ότι δεν αναγνωρίζουν τα λάθη τους και τείνουν να τα αγνοούν. Δηλαδή, τους είναι εύκολο να εντοπίζουν τα λάθη των άλλων ανθρώπων, όταν πρόκειται όμως για τα δικά τους, τους είναι πολύ δύσκολο να τα παραδεχτούν.
Παρόλο που δεν περνάμε την ημέρα μας επιλύοντας προβλήματα όπως αυτό του Φρέντερικ, οι λειτουργίες του εγκεφάλου που εμπλέκονται στην επίλυση αυτού τους είδους προβλημάτων είναι οι ίδιες που χρησιμοποιούμε στην καθημερινή μας σκέψη. Έτσι, βλέπουμε αρκετούς έξυπνους ανθρώπους να κάνουν χαζά λάθη, και παρακάτω σας αναφέρουμε 7 τρόπους με τους οποίους τα κάνουν.
Έχουν υπερβολική αυτοπεποίθηση
Μεγαλώνουν με επαίνους και αναπτύσσουν μεγάλη πίστη στις ικανότητες και την νοημοσύνη τους. Θέλουν τα πράγματα να γίνονται με τον δικό τους τρόπο και συχνά δεν αναγνωρίζουν πότε χρειάζονται βοήθεια. Βέβαια, όταν νιώσουν ότι χρειαστούν βοήθεια, συνήθως πιστεύουν ότι κανένας άλλος δεν είναι ικανός να τους την παράσχει.
Πιέζουν τους άλλους ανθρώπους πολύ σκληρά
Οι έξυπνοι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν πόσο σκληρά πρέπει να δουλέψουν κάποιοι άνθρωποι για να πετύχουν τα ίδια πράγματα με αυτούς, και έτσι πιέζουν τους ανθρώπους πάρα πολύ σκληρά. Έχουν θέσει τον πήχη πολύ ψηλά, και όταν κάποιος δεν καταφέρνει κάτι, θεωρούν ότι οφείλεται σε έλλειψη προσπάθειας. Γι ‘αυτό πιέζουν ακόμα πιο σκληρά και χάνουν την ευκαιρία να βοηθήσουν τους άλλους να επιτύχουν τους στόχους που οι ίδιοι έχουν θέσει.
Έχουν πάντα δίκιο
Είναι δύσκολο για οποιονδήποτε να δεχτεί ευγενικά το γεγονός ότι έχει κάνει λάθος. Είναι ακόμη πιο δύσκολο για τους έξυπνους ανθρώπους, επειδή είναι τόσο συνηθισμένοι να έχουν δίκιο όλη την ώρα, που γίνεται μέρος της ταυτότητας τους. Για αυτούς το να έχουν δίκιο είναι μια αναγκαιότητα, ενώ αν κάποιος τους πει το αντίθετο το θεωρούν προσωπική επίθεση.
Δεν έχουν συναισθηματική νοημοσύνη
Ενώ η νοημοσύνη (IQ) και η συναισθηματική νοημοσύνη (EQ) δεν εμπλέκονται με κανέναν τρόπο, όταν ένας έξυπνος άνθρωπος στερείται EQ, είναι αρκετά προφανές. Οι άνθρωποι με υψηλό IQ και χαμηλό EQ βλέπουν τον κόσμο αξιοκρατικά. Για αυτούς τα επιτεύγματα είναι αυτά που έχουν σημασία, ενώ οι άνθρωποι και τα συναισθήματα είναι απλά εμπόδια.
Θα εγκαταλείψουν όταν αποτύχουν
Οι έξυπνοι άνθρωποι πέφτουν συχνά στην παγίδα να βλέπουν την αποτυχία ως το τέλος του κόσμου, καθώς οι άλλοι άνθρωποι έχουν μεγάλες προσδοκίες από αυτούς. Σίγουρα χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να επιτύχεις του σκοπούς σου, ωστόσο θα πρέπει να μάθουν να αγκαλιάζουν κάθε αποτυχία και να την βλέπουν ως ένα βήμα προς την επιτυχία.
Κάνουν πολλά πράγματα μαζί
Οι έξυπνοι άνθρωποι σκέφτονται πραγματικά γρήγορα, γεγονός που τους κάνει ανυπόμονους. Τους αρέσει να κάνουν πολλά πράγματα ταυτόχρονα και να μην υπάρχει καμία διακοπή. Νομίζουν ότι όσο πιο γρήγορα κάνουν κάτι τόσο καλύτερα, ωστόσο μια έρευνα του Στάνφορντ έδειξε ότι το multitasking κάνει τους ανθρώπους λιγότερο παραγωγικούς.
Τους είναι δύσκολο να δεχτούν τις απόψεις των άλλων
Οι έξυπνοι άνθρωποι τείνουν να υποτιμούν τις απόψεις των άλλων, καθώς πιστεύουν ότι κανένας δεν είναι κατάλληλος για να τους δώσει χρήσιμα σχόλια. Αυτή τους η στάση εμποδίζει την ανάπτυξη και τις επιδόσεις τους, ενώ μπορεί να οδηγήσει σε τοξικές σχέσεις, τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο.
Διαβάστε επίσης: Τα 5 λάθη που συνήθως κάνουμε στην “επικοινωνία”