“Bohemian Rhapsody”: Η ιστορία πίσω από το θρυλικό τραγούδι των Queen

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Το Bohemian Rhapsody των Queen γράφτηκε από τον ίδιο τον Φρέντι Μέρκιουρι, με τους ειδήμονες να λένε ότι δεν θα το παίξει κανένας ραδιοφωνικός σταθμός.

Είναι, χωρίς αμφιβολία, ένα από τα πιο θρυλικά κομμάτια όλων των εποχών. Ένα τραγούδι που θέλεις να βάλεις στην διαπασών και να τραγουδήσεις με όλη σου την ψυχή. Ωστόσο, είναι ένα τραγούδι αρκετά περίπλοκο, το οποίο, όπως είχε δηλώσει ο ίδιος ο Μέρκιουρι αφορά τον καθένα ξεχωριστά. “Το Bohemian Rhapsody δεν δημιουργήθηκε από τη μία μέρα στην άλλη. Έκανα έρευνα. Πιστεύω πως ο κόσμος θα πρέπει απλώς να το ακούσει, να το σκεφτεί και μετά να αποφασίσει τι αισθάνεται”.

© Paul Natkin / Getty Images / Ideal Image

Είναι ένα από τα πιο παράξενα, πιο μελωδικά και λιγότερο κατανοητά τραγούδια στην ιστορία. Ένα έργο τέχνης που καταφέρνει να μεταπηδά από το ένα είδος μουσικής στο άλλο για σχεδόν 6 λεπτά!

Ο Φρέντι είχε ένα πιάνο το οποίο χρησιμοποιούσε ως κεφαλάρι για το κρεβάτι του. Ένα βράδυ ξύπνησε μέσα στη νύχτα, σε μια στιγμή “Εύρηκα”, κάθισε στο πιάνο και άρχιζε να γράφει. Αφού το ξεκίνησε το 1968, ολοκληρώθηκε τελικά το 1975. Οι οπαδοί των Queen γνώριζαν πολύ καλά ότι η μπάντα ήταν πάντα προστατευτική για τους στίχους του τραγουδιού, αναγνωρίζοντας ότι είναι πολύ προσωπικό για τον Μέρκιουρι.

Ο Μέρκιουρι το επιμελήθηκε ολοκληρωτικά και σημείωνε μανιωδώς νότες πάνω σε χαρτάκια. Ήταν ο μόνος που γνώριζε την τελική μορφή του και, επειδή κάθε κομμάτι του ηχογραφήθηκε ξεχωριστά, τα υπόλοιπα μέλη των Queen πήγαιναν στα τυφλά. Μάλιστα, επίτηδες δεν αποκάλυψε σε κανέναν το νόημα του.

Ο Μπράιαν Μέι είπε κάποτε: “Ο Φρέντι ήταν ένα πολύ περίπλοκο άτομο: ασταμάτητο και αστείο στην επιφάνεια, αλλά απέκρυψε τις ανασφάλειες και τα προβλήματα της ζωής του και της παιδικής ηλικίας του. Δεν εξήγησε ποτέ τους στίχους, αλλά νομίζω ότι έβαλε πολύ τον εαυτό του σε αυτό το τραγούδι”.

Το άλμπουμ κυκλοφόρησε στις 31 Οκτωβρίου του 1975. Πολλοί θεώρησαν ότι με το συγκεκριμένο τραγούδι δήλωσε ανοιχτά τη σεξουαλικότητά του και πως αυτό οδήγησε στο τέλος της σχέσης του με τη Μέρι Όστιν. Άλλοι σκέφτηκαν ότι οι στίχοι αναφέρονται στη φυγή του από τη Ζανζιβάρη, όταν ήταν ακόμη 18 ετών. Υπάρχει, επίσης, η πεποίθηση ότι είναι ένα τραγούδι αφιερωμένο σε έναν άνδρα που όντως σκότωσε κάποιον, και έβλεπε εφιάλτες επειδή φοβόταν για τις συνέπειες που θα είχε αυτή η πράξη στην ψυχή του.

Αναμφίβολα, ο Φρέντι Μέρκιουρι άλλαξε τον κόσμο της μουσικής με το Bohemian Rhapsody. Μιλώντας για την πρώτη φορά που το άκουσε, ο παραγωγός Ρόι Τόμας Μπέικερ δήλωσε: “Καθόμουν στο πίσω μέρος του στούντιο, και ήξερα ότι άκουγα για πρώτη φορά κάτι που θα έμενε στην ιστορία. Κάτι μέσα μου, μου έλεγε ότι ήταν μία μέρα που θα έπρεπε να θυμόμαστε – και ήταν, πραγματικά ήταν”.

Το Bohemian Rhapsody ψηφίστηκε ως το κομμάτι της χιλιετίας, ενώ είναι πρώτο στη λίστα του βιβλίου Guinness, στα καλύτερα κομμάτια όλων των εποχών.

Έφτασε δύο φορές στην κορυφή των single charts. Μπορεί να ακούγεται περίεργο, αλλά αυτό δεν είχε ξανασυμβεί. 16 ολόκληρα χρόνια μετά την κυκλοφορία του, το Νοέμβριο του 1991, το κομμάτι ξανά-έπιασε την κορυφή στα single charts, λόγω του θανάτου του Φρέντι Μέρκιουρι από AIDS.

Ας θυμηθούμε μια από τις αγαπημένες live εκτελέσεις του τραγουδιού από τον τιτανομέγιστο Φρέντι Μέρκιουρι.


Διαβάστε επίσης: 50 χρόνια από τον θάνατο του θρύλου της ροκ, Τζίμι Χέντριξ

Share.

Comments are closed.