Μερικές φορές κατηγορούμε τον εαυτό μας για τον τρόπο που ζούμε την ζωή μας, καθώς θεωρούμε ότι δεν είναι τόσο τέλεια όσο θα θέλαμε να είναι. Όταν μιλάμε με τους φίλους μας ή ασχολούμαστε με τα social media, πολλές φορές καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η ζωή μας είναι αδιάφορη σε σύγκριση με την ζωή των άλλων, ενώ αισθανόμαστε ένοχοι για διάφορα πράγματα, που κανονικά δεν χρειάζεται να απολογηθούμε σε κανέναν.

Αν λοιπόν θέλουμε να είμαστε χαρούμενοι και ευτυχισμένοι στην ζωή μας, θα πρέπει αγκαλιάσουμε τον εαυτό μας και να σταματήσουμε να αισθανόμαστε ντροπή ή τύψεις για ορισμένα πράγματα. Άλλωστε ο καθένας έχει την δική του προσωπικότητα και όσοι είναι δίπλα του τον αγαπούν για αυτό που είναι.

Διαβάστε παρακάτω 10 κοινά πράγματα για τα οποία ντρεπόμαστε ή νιώθουμε ενοχές, ενώ κανονικά δεν θα έπρεπε.

Επιλογές καριέρας

Μερικοί άνθρωποι νιώθουν ντροπή αν έχουν χαμηλό εισόδημα ή η δουλειά τους είναι ασυνήθιστη, και πολλές φορές αρχίζουν αμφισβητούν τον εαυτό τους αν έχουν τα προσόντα για μια σταθερή δουλειά με μεγαλύτερες αποδοχές. Η πίεση αυτή είναι ακόμα μεγαλύτερη όταν οι φίλοι τους είναι επιτυχημένοι. Αυτό ωστόσο που έχουμε να σας πούμε είναι ότι αν είστε ευχαριστημένοι με την δουλειά που έχετε επιλέξει να κάνετε, δεν έχετε κανέναν λόγο να αισθανθείτε ντροπή και θα πρέπει να είστε περήφανοι.

Έλλειψη ικανοτήτων

Μπορεί να έχετε νιώσει ότι σας υποτιμούν επειδή δεν διαθέτετε κάποιες ικανότητες, ωστόσο αυτό είναι κάτι για το οποίο δεν πρέπει να ντρέπεστε. Ο καθένας έχει τις δικές του αδυναμίες και ικανότητες, οπότε αν δεν είστε καλοί σε κάτι αυτό δεν σας κάνει αυτομάτως άχρηστο.

Χρόνο για τον εαυτό μας

Μερικές φορές είναι δύσκολο να δικαιολογήσουμε το γεγονός ότι χρειαζόμαστε λίγο χρόνο για τον εαυτό μας. Όλοι αξίζουν λίγο χρόνο μόνοι τους, ώστε να κακομάθουν τον εαυτό τους, χωρίς να χρειάζεται να ανησυχούν μονίμως για τους άλλους. Κάντε ένα διάλλειμα και μην αισθάνεστε τύψεις.

Επιλογές συντρόφου ή φίλων

Πολλοί άνθρωποι μπορεί να πιστεύουν ότι ο σύντροφος σας ή οι φίλοι σας δεν είναι αρκετά καλοί για εσάς, ωστόσο αν σας συμπεριφέρονται καλά, δεν θα πρέπει να σας νοιάζει η γνώμη των άλλων. Θα πρέπει να χαίρεστε που υπάρχουν άνθρωποι στον κόσμο που σας αγαπούν.

Από που προέρχεστε

Αν ντρέπεστε για το παρελθόν σας, είναι απίθανο να μπορέσετε να εκτιμήσετε το παρόν και να κοιτάξετε μπροστά στο μέλλον. Η αποδοχή του παρελθόντος σας, είναι ένας από τους τρόπους για να αρχίσετε να αγαπάτε τον εαυτό σας. Εάν προέρχεστε από ένα μέρος που δεν σας αρέσει, ας είναι μια υπενθύμιση ότι είστε καλύτερα τώρα ή ότι μπορείτε να είστε καλύτερα.

Το φαγητό

Οι φίλοι σας μπορεί να σας γεμίζουν με ενοχές όταν απολαμβάνετε κάποιο λαχταριστό φαγητό, το οποίο δεν είναι καλό για την υγεία σας. Ωστόσο, δεν πρέπει να ντρέπεστε για τις “αμαρτωλές” επιλογές σας στο φαγητό, όσο φροντίζετε την υγεία σας. Μην ξεχνάτε ότι το φαγητό είναι μια από τις μεγαλύτερες απολαύσεις της ζωής.

Είστε single

Ακόμα και αν οι άλλοι γύρω σας διαφωνούν, δεν υπάρχει κανένας λόγος να αισθάνεστε ντροπή αν επιλέξατε να είστε single ή να χωρίσετε. Σίγουρα μια σχέση ή ακόμα και ένας γάμος μπορεί να ακούγονται εξαιρετικά, αν ωστόσο αποφασίσατε να είστε ελεύθεροι, δεν πρέπει να νιώθετε ένοχοι γι’ αυτό. Αυτό που έχει σημασία είναι να είστε εσείς καλά.

Διαφορετικότητα

Είναι ήδη δύσκολο να είσαι μέλος μιας μειοψηφίας, οπότε δεν βοηθάει να νιώθετε άσχημα επειδή είστε διαφορετικοί. Αντί να προσπαθήσετε να προσαρμοστείτε ώστε να γίνετε μέλος της πλειοψηφίας, θα πρέπει να αγκαλιάσετε τη μοναδικότητα σας και να την αξιοποιήσετε.

Τα πράγματα που δεν μπορείτε να αντέξετε οικονομικά

Στον υλιστικό κόσμο που ζούμε, δεν είναι ασυνήθιστο να αισθάνεστε ντροπή αν δεν μπορείτε να αντέξετε οικονομικά την αγορά επώνυμων και μοντέρνων πραγμάτων. Ωστόσο, θα πρέπει να θυμάστε ότι οι ετικέτες δεν καθορίζουν αυτό που είστε. Μάθετε να αγαπάτε τον αυτό σας, αποκτήστε αυτοπεποίθηση και να είστε ευχαριστημένοι με αυτά που έχετε.

Το σωματικό σας βάρος ή ο σωματότυπος

Ορισμένα σωματικά βάρη ή σωματότυποι, μπορεί να είναι προτιμότεροι από τα μέσα ενημέρωσης, αλλά αυτό δεν είναι λόγος για να αισθάνεστε ντροπή για το σώμα σας. Η υγεία σας είναι πιο σημαντική από το πως δείχνει το σώμα σας, έτσι αν λάβετε αυτό υπόψιν δεν θα έχετε κανένα πρόβλημα. Κοιτάξτε τον εαυτό σας στον καθρέφτη και πείτε ότι είστε όμορφοι, επειδή αυτή είναι η αλήθεια.


Διαβάστε επίσης: 13 πράγματα που δεν κάνουν οι ψυχικά δυνατοί άνθρωποι