Αιωρούμενο πάνω από το Αιγαίο: Το “Patio House” στην Κάρπαθο

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Οι φωτογραφίες μιας παραθαλάσσιας κατοικίας στην Κάρπαθο έχουν κάνει τον γύρο του κόσμου.

Διακριτικά σκαρφαλωμένο σε μια βραχώδη οδοντωτή πλαγιά που ρέει δραματικά στην θάλασσα της νοτιοανατολικής ακτής της Καρπάθου, βρίσκεται το “Patio House”, μια εκπληκτική εξοχική κατοικία από τους αρχιτέκτονες της OOAK που εδρεύει στη Στοκχόλμη, χτισμένο ως “ιερό” για ένα ζευγάρι Γαλλοσουηδών windsurfers.

Η τοποθεσία της κατοικίας είναι ευλογημένη με απέραντη θέα στο Αιγαίο και σε απόσταση αναπνοής από την αμμώδη παραλία του Αφιάρτη που είναι γεμάτη με windsurfers το καλοκαίρι, και το ζευγάρι την ερωτεύτηκε από την πρώτη στιγμή που επισκέφτηκαν την Κάρπαθο, το 2004. Έτσι, θέλησαν να δημιουργήσουν μια κατοικία για να έχουν τη δική τους βάση στο νησί.

Αντί να αποσπά την προσοχή από το φυσικό τοπίο, το “Patio House”στοχεύει να αναμειχθεί μαζί του. Η πρόσοψη του αναδύεται φυσικά από το έδαφος σαν ένας ακόμα τεράστιος ογκόλιθος. Για να μην διαταράξει το υπάρχον περιβάλλον, το σπίτι κάθεται ελαφρώς σε ένα φυσικό οροπέδιο στην άκρη ενός βράχου, και δημιουργεί την ψευδαίσθηση ότι αιωρείται πάνω από τη θάλασσα.

Στο εσωτερικό της κατοικίας, τα μινιμαλιστικά δωμάτια είναι τοποθετημένα γύρω από ένα κεντρικό αίθριο. Στο κέντρο του σπιτιού, υπάρχει χώρος για διαλογισμό, γιόγκα και καράτε. Ενώ τοίχοι είναι από οπλισμένο σκυρόδεμα για να προστατεύουν τον υπαίθριο χώρο από τους ισχυρούς ανέμους, τα μεγάλα ανοίγματα προσφέρουν απέραντη θέα στο Αιγαίο.


ooakarchitects.com

Share.

Comments are closed.