9 σπουδαίοι άνδρες και οι χώροι έμπνευσης τους

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Σίγουρα πολλοί απο εμάς διαβάζοντας έργα διασήμων συγγραφέων ή κοιτώντας τα έργα σπουδαίων καλλιτεχνών, έχουμε αναρωτηθεί ποιο ήταν το μέρος στο οποίο μπορούσαν να συγκεντρωθούν και να μεγαλουργήσουν. Πολλοί αντλούσαν έμπνευση στο γραφείο του σπιτιού τους, άλλοι είχαν διαμορφωμένους χώρους που χρησιμοποιούσαν αποκλειστικά για αυτό τον σκοπό, ενώ άλλοι πειραματίζονταν σε διάφορα μέρη όπως το γκαράζ ή την αποθήκη του σπιτιού τους.

Αυτό που σίγουρα μετράει είναι το έργο που άφησαν πίσω τους, ωστόσο είναι ενδιαφέρον να μάθουμε μερικά πράγματα παραπάνω για τους ανθρώπους που άφησαν το στίγμα τους στην παγκόσμια ιστορία.

Ernest Hemingway

Ο διάσημος συγγραφέας έζησε για πάνω από 10 χρόνια στο σπίτι στο Key West της Φλόριντα, όπου έγραψε τα έργα “Για Ποιόν Χτυπά η Καμπάνα” και “Θάνατος το Απομεσήμερο”. Ο Hemingway μετέτρεψε το σπίτι αυτό στο προσωπικό του ησυχαστήριο, όπου μπορούσε ανενόχλητος να πίνει το ουίσκι του, να καπνίζει και φυσικά να γράφει τα διηγήματά του. Το κύριο χαρακτηριστικό του δωματίου είναι η γραφομηχανή του, ενώ είναι διακοσμημένο με αναμνηστικά από τα περιπετειώδη ταξίδια του στην Αφρική και την Κούβα.

Theodore Roosevelt

Αφού η επιχείρησή του με βοοειδή στην Ντακότα απέτυχε, ο Roosevelt επέστρεψε στη Νέα Υόρκη και έχτισε ένα σπίτι στην περιοχή Oyster Bay. Στην έπαυλή του έδωσε το όνομα Sagamore Hill και έζησε εκεί μέχρι το θάνατό του (εκτός από τη θητεία του ως Προέδρου της Αμερικής, όπου διέμεινε φυσικά στον Λευκό Οίκο. Στο σπίτι αυτό, ο Theodore Roosevelt ηρεμούσε, τριγυρνούσε στο δάσος και αναπτέρωνε το ηθικό του. Το “στολίδι” του σπιτιού αυτού ήταν το δωμάτιο όπου διαφύλασσε τα θηράματα που είχε κυνηγήσει στην Αφρική και στην Αμερικανική Δύση. Το δωμάτιο αυτό είναι ψηλοτάβανο και επενδυμένο με πλούσια και σκοτεινή φιλιππινέζικη camagon ξυλογλυπτική.

Thomas Jefferson

Ο κύριος συντάκτης της “Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας” ήταν επίσης ένας κορυφαίος αρχιτέκτονας. Ο ίδιος ο Jefferson σχεδίασε το σπίτι που στέγασε το όμορφο κτήμα Monticello. Ο αγαπημένος του χώρος ήταν το γραφείο του, όπου απομονωμένος, διάβαζε και έγραφε για την ελευθερία του πνεύματος. Οι προτομές των σπουδαίων ανδρών που κοσμούσαν το δωμάτιο αυτό, λειτουργούσαν ως “μούσες” για τον Jefferson. Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο στο γραφείο του Jefferson, είναι ο τρόπος με τον οποίο επικοινωνούσε με την κρεβατοκάμαρά του. Είχε τοποθετήσει το κρεβάτι του σε μια εσοχή στον τοίχο που διαχώριζε το γραφείο με την κρεβατοκάμαρα, ούτως ώστε να ξεκινά τη μελέτη και τη συγγραφή αμέσως μόλις ξυπνούσε και ομοίως, να μπορεί να ξεκουραστεί άμεσα μετά από μια μέρα σκληρής πνευματικής άσκησης.

Thomas Edison

Πολλοί άνθρωποι συμφωνούν ότι η μέγιστη συνεισφορά του Thomas Edison στον τομέα της επιστήμης και της τεχνολογίας, ήταν το “Invention Factory” στο Menlo Park του New Jersey. Η σειρά των κτιρίων από τούβλα, ήταν το πρώτο εργαστήριο βιομηχανικής έρευνας και ανάπτυξης και αποτελεί πρότυπο για τα σημερινά εταιρικά και κρατικά εργαστήρια έρευνας και ανάπτυξης. Μέσα στο συγκρότημα αυτό βρισκόταν η προσωπική βιβλιοθήκη του Edison, όμως το σημείο που εστίαζε την προσοχή περισσότερο από τα υπόλοιπα, ήταν το γραφείο του, όπου σχεδίαζε τις ανακαλύψεις του, όπως τον φωνόγραφο και το κινητοσκόπιο. Ο Edison συχνά δούλευε έως και 24 συνεχόμενες ώρες και ξεκουραζόταν σε μια κούνια που είχε στήσει στη βιβλιοθήκη του, για να ανακτά τις δυνάμεις του και να δουλεύει ακόμα περισσότερο.

Winston Churchill

Εκτός από πολιτικός, ο Winston Churchill ήταν και ένας πολύ ταλαντούχος καλλιτέχνης. Για όσους δε γνωρίζουν, ο Churchill λάτρευε τόσο τη ζωγραφική, που έχτισε ένα ατελιέ στον κήπο της έπαυλής του. Όποτε ένιωθε την κατάθλιψη να του χτυπάει την πόρτα, εκείνος κατέφευγε στο ατελιέ του και έδιωχνε τη θλίψη, εκφράζοντας τα συναισθήματά του στον καμβά.

Αδερφοί Wright

Για πολλούς άνδρες, το γκαράζ ή το εργαστήριο είναι ένας αγαπημένος χώρος, όπου μπορούν να χαλαρώσουν πίνοντας μπύρα και κάνοντας μαστορέματα. Έτσι και οι αδερφοί Wright περνούσαν πολλές ώρες στο ποδηλατάδικό τους, επισκευάζοντας ποδήλατα και κάνοντας σχέδια για την κατασκευή της πρώτης επιτυχημένης πτητικής μηχανής. Το μαγαζί τους άλλαξε πολλές διευθύνσεις, όμως η χρησιμότητα του δωματίου και η έμπνευση που τους οδήγησε στην κατασκευή του πρώτου επιτυχημένου αεροπλάνου στον κόσμο, έμεινε ίδια.

Henry David Thoreau

Κουρασμένος από τις επιταγές του μοντέρνου τρόπου ζωής, ο Henry David Thoreau αποφάσισε να ζήσει μια απλή ζωή στο δάσος. Δανείστηκε ένα χώρο κοντά στη λίμνη Walden από το φίλο του Ralph Waldo Emerson και έχτισε ολομόναχος μια απλή καλύβα διαστάσεων 2×3, την οποία επίπλωσε με ένα κρεβάτι, ένα τραπέζι, ένα γραφείο και τρεις καρέκλες. Το συνολικό κόστος για την επισκευή της καλύβας ήταν 28,12$, τα οποία όμως αρκούσαν για να του προσφέρουν έναν άνετο χώρο, όπου εμπνεύστηκε το σπουδαίο του έργο της υπερβατικής φιλοσοφίας, “Walden, ή η Ζωή στο Δάσος”. Η ρουστίκ καλύβα του Thoreau ενέπνευσε πολλούς άνδρες να τολμήσουν την αποκέντρωση και να ψάξουν τη γαλήνη της ψυχής τους κοντά στη φύση.

Charles Darwin

Ο διάσημος επιστήμονας και θεμελιωτής της θεωρίας της εξέλιξης έζησε και εργάστηκε για πάνω από 40 χρόνια στο σπίτι του, το οποίο βρίσκεται στην αγροτική περιοχή Kent της Αγγλίας. Μέσα στο σπίτι, ο Δαρβίνος είχε ένα ιδιωτικό γραφείο, όπου έκανε τις έρευνές του με την ησυχία του. Ήταν πρωινός τύπος και πίστευε ότι έφτανε στη μέγιστη απόδοσή του μεταξύ 8 και 9μιση πμ. Το έργο- ορόσημο για την καριέρα του, “Η καταγωγή των Ειδών”, το συνέταξε στο σπίτι αυτό. Ο Δαρβίνος γέμιζε τα ράφια της βιβλιοθήκης του όχι μόνο με βιβλία, αλλά και με δείγματα ζώων που έβρισκε στον δρόμο κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού του περιπάτου.

Mark Twain

Το δωμάτιο με το μπιλιάρδο αποτελούσε το κόσμημα του τελευταίου ορόφου του τριώροφου σπιτιού του συγγραφέα Mark Twain στο Hartford, όπου έζησε την εικοσαετία 1871-1891. Στο δωμάτιο αυτό δεν είχαν πρόσβαση η γυναίκα και τα παιδιά του Twain, καθώς λειτουργούσε ως ησυχαστήριο αποκλειστικά για τον ίδιο και για τους άνδρες καλεσμένους του. Ο Twain χρησιμοποιούσε το δωμάτιο αυτό και ως καταφύγιο, για να συγκεντρώνεται και να γράφει τα σπουδαία έργα του. Ο ίδιος εξήγησε το λόγο που είχε ανάγκη τον προσωπικό του χώρο μέσα στο σπίτι της οικογένειάς του: “Θα πρέπει να υπάρχει ένα δωμάτιο σε αυτό το σπίτι για να μπορώ να βρίζω. Είναι επικίνδυνο να καταπιέζεις συναισθήματα όπως αυτό… Υπό συγκεκριμένες συνθήκες, οι βωμολοχίες σου παρέχουν τόση ανακούφιση, που ούτε αυτός που προσεύχεται δεν μπορεί να νιώσει”.

Share.

Comments are closed.