Η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου την Δευτέρα ανακοίνωσε τις φετινές υποψηφιότητες των Όσκαρ, τα οποία θα απονεμηθούν στις 9 Φεβρουαρίου, με το “Joker” του Τοντ Φίλιπς να ηγείται της φετινής κούρσας με 11 υποψηφιότητες, ενώ ακολουθούν “Ο Ιρλανδός” του Μάρτιν Σκορσέζε, το “Κάποτε στο… Χόλιγουντ” του Κουέντιν Ταραντίνο και το “1917” του Σαμ Μέντες, οι οποίες συγκέντρωσαν 10 υποψηφιότητες.
Σύμφωνα με τα προγνωστικά, επικρατέστερη για το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας εμφανίζεται η ταινία του Κουέντιν Ταραντίνο “Κάποτε στο… Χόλιγουντ”, με τα “Παράσιτα” του Μπονγκ Τζουν Χο να ακολουθούν σε απόσταση αναπνοής, και φυσικά το “1917” του Σαμ Μέντες, το οποίο έκανε πρεμιέρα πρόσφατα στις ελληνικές αίθουσες.
Αυτό που έχει ενδιαφέρον ωστόσο, είναι ότι μερικές ταινίες που είναι υποψήφιες, έλαβαν αρνητικές ή μεικτές κριτικές από τους κριτικούς κινηματογράφου και σημείωσαν χαμηλό σκορ στο Rotten Tomatoes.
Joker
Το Joker προηγείται με 11 υποψηφιότητες, μεταξύ των οποίων και αυτές Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Α΄ Ανδρικού Ρόλου και Κοστουμιών, που είναι ένας μεγάλος αριθμός για μια ταινία που έλαβε ανάμεικτες κριτικές. Σε σύγκρισή με τις υπόλοιπες ταινίες που είναι υποψήφιες για Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας, η ταινία του Τοντ Φίλιπς προς το παρόν έχει το χαμηλότερο σκορ στο Rotten Tomatoes (69%).
Σε γενικές γραμμές οι κριτικοί ενθουσιάστηκαν από την εμβληματική προσέγγιση του Φοίνιξ στο ρόλο, ωστόσο άλλοι υποστήριξαν ότι η ταινία μιμείται θρίλερ του παρελθόντος χωρίς να είναι μια αξέχαστη ή ισχυρή ταινία από μόνη της.
Bombshell
Το Bombshell είναι μια ταινία για το γυναικείο φύλο, την πολιτική και την βιομηχανία της ψυχαγωγίας, και επικεντρώνεται στα πρόσφατα σκάνδαλα σεξουαλικής παρενόχλησης στο Fox News. Αν και έλαβε τρεις υποψηφιότητες, μεταξύ των οποίων Α’ Γυναικείο Ρόλου για την Σαρλίζ Θερόν, δεν εντυπωσίασε τους κριτικούς και αυτή την στιγμή έχει βαθμολογία 67% στο Rotten Tomatoes.
Ορισμένοι κριτικοί επαίνεσαν την υποκριτική ικανότητα του κεντρικού cast και τον τρόπο με τον οποίο η ταινία χειρίστηκε αυτό το ευαίσθητο θέμα, ενώ άλλοι απογοητεύτηκαν και μίλησαν για ένα “βρώμικο” σενάριο αλλά και ασυμβίβαστους χαρακτήρες.
Maleficent: Mistress of Evil
Το “Maleficent: Mistress of Evil” προτάθηκε για Όσκαρ Καλύτερου Μακιγιάζ, ωστόσο δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τις κακές κριτικές που έλαβε. Πρόκειται για ένα σίκουελ της ταινίας του 2014, “Maleficent”, στο οποίο πρωταγωνιστεί ξανά η Αντζελίνα Τζολί, με τους κριτικούς να λένε ότι δεν υπήρχε αναγκαιότητα να υπάρξει και δεύτερη ταινία. Αυτή την στιγμή συγκεντρώνει βαθμολογία 40% στο Rotten Tomatoes.
Star Wars: The Rise of the Skywalker
Το Star Wars: The Rise of the Skywalker κέρδισε τρεις υποψηφιότητες για Όσκαρ (Ηχητικής επιμέλειας, Οπτικών εφέ και Μουσικής), παρά την κακή υποδοχή που έλαβε από τους κριτικούς. Πρόκειται για την τελευταία ταινία της τρίτης τριλογίας, και σε σύγκριση με το “The Force Awakens” (2015) και το “The Last Jedi” (2017), έχει την χαμηλότερη βαθμολογία, κερδίζοντας μόλις 53% στο Rotten Tomatoes.
Οι κριτικές για την ταινία γενικά ήταν άσχημες, με έναν μάλιστα να γράφει: “Είμαι κάπως ανακουφισμένος που αυτή ήταν η τελευταία ταινία, γιατί το Star Wras έχει σταματήσει να είναι διασκεδαστικό.”
Richard Jewell
Η δραματική ταινία Richard Jewell κέρδισε μια υποψηφιότητα για Όσκαρ, αυτή του Β’ Γυναικείου Ρόλου για την Κάθι Μπέιτς, ωστόσο δεν κέρδισε τους κριτικούς. Πρόκειται για ένα δράμα που ξετυλίγει την αληθινή ιστορία πίσω από την βόμβα στους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1996 στην Ατλάντα, και το “τσίρκο” που ακολούθησε από τα ΜΜΕ.
Αυτή την στιγμή έχει 74% στο Rotten Tomatoes, και παρόλο που έχει ένα σχετικά καλό ποσοστό, δεν κατάφερε να κερδίσει τους κριτικούς και μάλιστα είχε και επικριτές.
The Lion King
Το remake της Disney, The Lion King, προτάθηκε για Όσκαρ Οπτικών Εφέ, ωστόσο η ταινία δεν έλαβε και τόσο καλές κριτικές, με την βαθμολογία του στο Rotten Tomatoes να είναι 53%. Αρκετοί κριτικοί υπερασπίστηκαν την ταινία και έδωσαν θετικά σχόλια, ωστόσο ένας συντριπτικός αριθμός κριτικών είπαν ότι η ταινία δεν είχε να προσφέρει τίποτα παραπάνω από την αρχική έκδοση.
Διαβάστε επίσης: 15 ταινίες που έχασαν άδικα το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας