Καθώς η Γαλλία συγκλονίζεται ακόμα μια φορά από ταραχές μετά την τραγική δολοφονία ενός 17χρονου αγοριού από την αστυνομία, ακολουθούν μερικές ταινίες που θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε το κοινωνικό και πολιτικό πλαίσιο πίσω από τη βία.

La Haine – 1995

Εκτός από την έλλειψη τεχνολογίας, η ταινία του Ματιέ Κασοβίτς θα μπορούσε να είχε γυριστεί χθες- κάτι που είναι σημαντικό, γιατί δείχνει πώς κανένα από τα κοινωνικά προβλήματα που επισημαίνονται σε αυτήν δεν έχει λυθεί στα χρόνια που μεσολάβησαν.

Aφηγείται το 24ωρο τριών φίλων από τις εργατικές κατοικίες στα προάστια του Παρισιού, καθώς ένας από τους φίλους τους έχει δεχτεί τα πυρά αστυνομικού και βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο.

Ο τίτλος προέρχεται από μια γραμμή που ομιλείται από έναν από αυτούς, τον Ουμπέρτ: “La Haine attise la haine!”, “το Μίσος γεννάει μίσος.”

Les Misérables – 2019

Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Λατζ Λι, η οποία αναφέρθηκε και ως “το νέο La Haine” και κέρδισε το Βραβείο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ Καννών, χαρτογραφεί την καθημερινότητα στα υποβαθμισμένα προάστια του Παρισιού.

Ακολουθεί ένα νεαρό αγόρι (τον υποδύεται ο γιος του Λι) που έχει εμμονή να πετάει το drone του – τα πράγματα περιπλέκονται όταν το drone κινηματογραφεί την αστυνομία να επιτίθεται σε έναν έφηβο, και οι αστυνομικοί είναι φυσικά πρόθυμοι να ανακτήσουν και να κατασχέσουν το βίντεο.

Θαυμάσια ισορροπημένη και ικανή να δείξει το άγχος της αστυνόμευσης στις πιο δύσκολες περιοχές της Γαλλίας, η ταινία ζωντανεύει πραγματικά τους χαρακτήρες της γειτονιάς πριν από το εκρηκτικό φινάλε της.

Athèna – 2022

Η επαναστατική ταινία του Ρομέν Γαβρά με τίτλο “Athena”, η οποία δημιούργησε ιδιαίτερη αίσθηση στο φεστιβάλ Βενετίας, ακολουθεί τα χνάρια του “La Haine” του Κασοβίτς.

Η ταινία αναφέρεται στη βία ενός πολέμου ανάμεσα στους κατοίκους ενός προαστίου που ονομάζεται Athena και στο οποίο κατοικούν μετανάστες αραβικής καταγωγής και στην αστυνομία, που ξεκινά μετά τη δολοφονία του 13χρονου Ιντίρ, του μικρότερου γιου μιας οικογένειας που ζει στο Παρίσι. Στο ξεκίνημα της σύγκρουσης αυτής θα παίξει ρόλο και ένα βίντεο που έχει διαρρεύσει στα social media στο οποίο φαίνονται αστυνομικοί που χτυπούν το παιδί μέχρι θανάτου. Λίγες ώρες μετά τον τραγικό του θάνατο, τα τρία αδέλφια του Ιντίρ, τρεις διαφορετικοί χαρακτήρες, θα βρεθούν στο επίκεντρο της σύγκρουσης.

Police (Night shift) – 2020

Είναι πολύ εύκολο να κατηγορείς απλώς την αστυνομία για όλα τα προβλήματα στα γαλλικά προάστια, και αυτή η ταινία προσφέρει μια ματιά στο πώς είναι πραγματικά να είσαι αστυνομικός σε μια σύγχρονη γαλλική πόλη.

Από την έλλειψη εξοπλισμού και τις δύσκολες συνθήκες εργασίας, αυτή η ταινία αποκαλύπτει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν μεμονωμένοι αξιωματικοί της αστυνομίας χωρίς να προσπαθεί να καλύψει τα ευρύτερα συστημικά προβλήματα.


Διαβάστε επίσης: Ο Λίαμ Νίσον είναι ακόμα μια φορά ένας θυμωμένος μπαμπάς παγιδευμένος σε ένα όχημα