Στις 23 Μαίου του 1994 κερδίζει τον Χρυσό Φοίνικα στο 47ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών, μια από τις πιο εμβληματικές ταινίες της δεκαετίας του ’90. Φυσικά μιλάμε για το “Pulp Fiction” του Κουέντιν Ταραντίνο, μια ταινία που θεωρείται από τις καλύτερες του σπουδαίου αυτού κινηματογραφιστή.
Μπορεί να μην κέρδισε το Όσκαρ καλύτερης ταινίας (το πήρε το Forrest Gump), κατάφερε ωστόσο να αγαπηθεί όσο λίγες, χάρη στην σκηνοθετική του ιδιοφυία, τους υπέροχους διαλόγους, και φυσικά τις μοναδικές ερμηνείες των Τζον Τραβόλτα, Σάμιουελ Λ. Τζάκσον, Ούμα Θέρμαν και Μπρους Γουίλις.
Όσο για τον δημιουργό της, όταν ρωτήθηκε για το βραβείο στις Κάννες απάντησε “Ποτέ δεν περιμένω να κερδίσω κάτι όταν μια κριτική επιτροπή πρέπει να αποφασίσει”. Ο λόγος; “Δεν κάνω τα είδη ταινιών που φέρνουν τους ανθρώπους κοντά. Κάνω τα είδη ταινιών που χωρίζουν τους ανθρώπους.”
Παρακάτω συγκεντρώσαμε 13 πράγματα που ίσως δεν γνωρίζατε για την πιο διάσημη ταινία του Κουέντιν Ταραντίνο.
Honey Bunny
Το όνομα Honey Bunny της Αμάντα Πλάμερ προέρχεται από το κουνέλι που είχε για κατοικίδιο η Λίντα Τζεν, η οποία είχε αναλάβει να πληκτρολογήσει το χειρόγραφο σενάριο του Κουέντιν Ταραντίνο.
Η χρήση της λέξης “f-ck”
Στο “Reservoir Dogs” και στο “Pulp Fiction”, η χρήση της λέξης “fuck” γίνεται 269 και 265 αντίστοιχα, κατατάσσοντας τις ταινίες στην 27η και 28η θέση των ταινιών που ακούγεται τις περισσότερες φορές αυτή η λέξη.
Η Chevelle Malibu του Βίνσεντ Βέγκα
Η Chevrolet Chevelle Malibu του 1964 που οδηγούσε ο Βίνσεντ Βέγκα του Τζον Τραβόλτα στην ταινία, στην πραγματικότητα άνηκε στον Κουέντιν Ταραντίνο. Μετά τα γυρίσματα της ταινίας το αυτοκίνητο κλάπηκε και βρέθηκε δύο δεκαετίες αργότερα, όταν δύο αστυνομικοί βρήκαν κάποια παιδιά να “ξεγυμνώνουν” ένα παλιό αυτοκίνητο, το οποίο σύμφωνα με τις πινακίδες άνηκε στον Κουέντιν Ταραντίνο.
Το πορτοφόλι του Τζουλς του Σάμιουελ Τζάκσον
Το πορτοφόλι του χαρακτήρα του Σάμιουελ Τζάκσον, στο οποίο αναγράφεται η φράση “Bad Motherfucker”, ανήκε επίσης στον Ταραντίνο. Η ατάκα αποτελεί αναφορά στο τραγούδι της τηλεοπτικής σειράς “Shaft” του 1971. Τον Shaft, συμπτωματικά, υποδύθηκε στον κινηματογράφο ο Τζάκσον το 2000 και το 2019.
Εισπράξεις
Παρόλο που το “Pulp Fiction” κόστισε μόλις 8 εκατ. δολάρια, κατάφερε τελικά να εισπράξει πάνω από 200 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως.
Αργά αλλά σίγουρα
Αν και ταινία του Ταραντίνο κατάφερε να γίνει μια τεράστια επιτυχία – λαμβάνοντας υπόψη τον μικρό της προϋπολογισμό – χρειάστηκαν 178 ημέρες πριν κερδίσει 100 εκατομμύρια δολάρια.
Ο χαρτοφύλακας
Ένα από τα βασικά στοιχεία της ταινίας είναι ο γνωστός πλέον χαρτοφύλακας, για το περιεχόμενο του οποίου κυκλοφορούν πολλές θεωρείες στο διαδίκτυο. Ο Ρότζερ Άβαρι είχε αποκαλύψει πως στην αρχή ήθελαν ο χαρτοφύλακας να περιέχει διαμάντια, ωστόσο έκριναν με τον Ταραντίνο ότι δεν ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα επιλογή και αποφάσισαν να μην αποκαλύψουν το περιεχόμενο και να αφήσουν τον θεατή να χρησιμοποιήσει τη φαντασία του.
Η σκηνή με την σύριγγα
Η σκηνή που ο Βίνσεντ Βέγκα μπήγει μια σύριγγα με αδρεναλίνη στο στήθος της Μία Γουάλας, όταν αυτή χάνει τις αισθήσεις της από υπερβολική δόση ναρκωτικών γυρίστηκε ανάποδα για να φανεί πιο ρεαλιστική: Στο γύρισμα ο Τραβόλτα τράβηξε τη σύριγγα απ’ το στήθος της Θέρμαν που αρχικά είχε τοποθετήσει ο Ταραντίνο, αλλά στο μοντάζ η σκηνή έπαιξε αντίστροφα.
Ο ρόλος του Βίνσεντ Βέγκα
Οι ρόλοι των Σάμιουελ Τζάκσον, Χάρβει Καιτέλ, Τιμ Ροθ και Αμάντα Πλάμερ, γράφτηκαν αποκλειστικά για αυτούς, ενώ ο ρόλος του Βίνσεντ Βέγκα είχε γραφτεί απο τον Ταραντίνο για τον αγαπημένο του Μάικλ Μάντσεν. Ο Μάντσεν, ο οποίος γνώριζε τα σχέδια του Ταραντίνο, είπε ότι ήθελε να αναλάβει τον ρόλο, αλλα εγκατέλειψε δύο εβδομάδες πριν ολοκληρωθεί το σενάριο για να παίξει στην ταινία “Wyatt Earp”.
Να σημειώσουμε ότι τον συγκεκριμένο ρόλο ήθελε πολύ και ο πολυβραβευμένος ηθοποιός Ντάνιελ Ντέι Λούις, αλλά ο Ταραντίνο επέλεξε τον Τραβόλτα.
Ο αδερφός του Βίνσεντ Βέγκα
Ο Μάντσεν είναι κατά κάποιον τρόπο μέρος της ταινίας, καθώς όπως αποκαλύφθηκε ο ρόλος του Βικ Βέγκα (Mr. Blonde) που υποδύθηκε στην ταινία “Reservoir Dogs” του Ταραντίνο, είναι ο αδερφός του Βίνσεντ Βέγκα.
Ο μονόλογος του Τζάκσον
Ένας από τους καλύτερους μονόλογους όλων των εποχών, είναι αυτός του Σάμιουελ Λ. Τζάκσον στην ταινία “Pulp Fiction” του Κουέντιν Ταραντίνο. Ο Τζάκσον, ο οποίος υποδύεται τον Τζουλς, χρησιμοποιεί ένα υποτιθέμενο εδάφιο της Αγίας Γραφής, το γνωστό σε όλους μας Ιεζεκιήλ 25:17, λίγο πριν σκοτώσει τον Μπρετ. Ο μονόλογος αυτούσιος, είναι επινόημα του ευφυέστατου Ταραντίνο.
Ο Τζάκσον παραλίγο να χάσει τον ρόλο του Τζουλς
Ο Ταραντίνο είχε κατά νου τον Τζάκσον για τον ρόλο του Τζουλς, αλλά όταν έκανε ακρόαση στον Πολ Καλντερόν, τον εντυπωσίασε τόσο πολύ που σχεδόν τον προσέλαβε. Ο Τζάκσον, απελπισμένος για να πάρει πίσω το ρόλο του, πέταξε στο Λος Άντζελες κι έκανε δεύτερη ακρόαση. Ο Καλντερόν πήρε τελικά τον μικρότερο ρόλο του Πολ.
Ρόμπερτ Ροντρίγκεζ
Στις σκηνές όπου ο Ταραντίνο υποδύεται τον Τζίμι, πίσω από την κάμερα βρίσκεται ο Ρόμπερτ Ροντρίγκεζ, με το οποίο ο Ταραντίνο είχε ξανασυνεργαστεί.
Διαβάστε επίσης: 10+1 ταινίες που πρέπει να δεις σύμφωνα με τον Κουέντιν Ταραντίνο