Είναι αρκετά σοκαριστικό πως μια ταινία που είναι τόσο φουτουριστική, αλλά και προφητική, κυκλοφόρησε πριν από δύο δεκαετίες.

Ο λόγος για το “Matrix” των αδελφών Γουατσόφσκι που έφερε την επανάσταση και ήρθε να ταράξει τα “λιμνάζοντα νερά” του είδους της επιστημονικής φαντασίας όταν κυκλοφόρησε το 1999. Μια ταινία-σταθμός για το είδος, που άλλαξε τα δεδομένα στον χώρο του φανταστικού και έδειξε τον δρόμο στις μετέπειτα ταινίες επιστημονικής φαντασίας και όχι μόνο, μπαίνοντας κατευθείαν στα βιβλία ιστορίας της ποπ κουλτούρας. Καθηλώνοντας από την αρχή μέχρι το τέλος του, το Matrix έμεινε στην ιστορία ως μια από τις πιο επιδραστικές και καλύτερες ταινίες φαντασίας.

Το cyberpunk έπος, γραμμένο και σκηνοθετημένο από τις δίδυμες Λίλι και Λάνα Γουατσόφσκι, θα μπορούσε εύκολα να περάσει απαρατήρητο, ωστόσο κατάφερε να κερδίσει το κοινό και να γίνει ευρέως γνωστό με την βελτιωμένη εκδοχή ενός ειδικού εφέ, γνωστού ως bullet time, όπου ο θεατής βλέπει μία σκηνή να εκτυλίσσεται σε αργή κίνηση ενώ η κάμερα μοιάζει να περιστρέφεται γύρω από το επίκεντρο της σκηνής με κανονική ταχύτητα , και φυσικά απο τις σπουδαίες ερμηνείες πλήθους ηθοποιών, όπως ο Κιάνου Ριβς, ο Λώρενς Φίσμπερν, η Κάρι-Αν Μος και ο Χιούγκο Γουίβινγκ.

Tώρα, 22 χρόνια μετά την πρώτη ταινία, κυκλοφόρησε το “Matrix: Resurrections”, το οποίο φαίνεται να επεκτείνει περαιτέρω το σύμπαν του Matrix. Με αφορμή λοιπόν την επιστροφή του Κιάνου Ριβς στον ρόλο του Νeo, σας παρουσιάζουμε 12 συναρπαστικά γεγονότα που ίσως δεν γνωρίζατε για την πρώτη ταινία.

Συνταγές Σούσι

Ο σχεδιαστής παραγωγής της ταινίας, Σάιμον Γουάιτλει, σχεδίασε την ψηφιακή “πράσινη βροχή” του κώδικα Matrix, με την οποία ξεκινά η ταινία. Ο κώδικας αποτελείται σε μεγάλο βαθμό από ιαπωνικούς χαρακτήρες, τους οποίος ο Γουάιτλει αντέγραψε από τα ιαπωνικά βιβλία μαγειρικής της συζύγου του.

Ο προϋπολογισμός της ταινίας εξαντλήθηκε στην πρώτη θρυλική σκηνή

Η πρώτη σκηνή στο άνοιγμα της ταινίας με την διαφυγή της Trinity κόστισε στις αδελφές Γουατσόφσκι τον αρχικό προϋπολογισμό τους που ήταν 10 εκατομμύρια δολάρια. Ήταν ένας υπολογισμένος κίνδυνος που τελικά απέδωσε με τους παραγωγούς να τους δίνουν επιπλέον 50 εκατομμύρια για να συνεχίσουν τα γυρίσματα.

Ο Γουίλ Σμιθ απέρριψε τον ρόλο του Neo για να συμμετάσχει στην ταινία “Wild Wild West”

Πριν οι δημιουργοί του Matrix επιλέξουν τον Κιάνου Ριβς για τον ρόλο του Neo, είχαν προτείνει τον ρόλο στον Γουίλ Σμιθ, ο οποίος επέλεξε το “μπλε χάπι” και αποφάσισε να παίξει στην ταινία “Wild Wild West”. Όπως έχει δηλώσει και ο ίδιος: “Εκείνη την στιγμή δεν φέρθηκα έξυπνα ως ηθοποιός”, ξέροντας μέσα του ότι δεν διάλεξε το “σωστό χάπι”.

Το Matrix γυρίστηκε στο Σίδνεϊ, αλλά υπάρχουν αρκετές αναφορές στο Σικάγο

Όλες οι σκηνές, εκτός από ελάχιστες, γυρίστηκαν στο στούντιο της Fox στο Σίδνεϊ, αλλά και στην ίδια την πόλη. Αναγνωρίσιμα τοπία δεν είχαν συμπεριληφθεί προκειμένου να διατηρηθεί η αίσθηση μιας τυπικής αμερικανικής πόλης. Ωστόσο, η Sydney Harbour Bridge, η γέφυρα Anzac, ο πύργος AWA, το Martin Place, καθώς ένα υποκατάστημα της Κοινοπολιτειακής Τράπεζας είναι ορατά σε ορισμένα πλάνα. Ανεπαίσθητοι διάλογοι στο έργο αναφέρουν το Σικάγο, τη γενέτειρά των σκηνοθετών, μέσω τοπωνυμιών και ενός χαρακτηριστικού καρέ του Σίαρς Τάουερ.

Η εκπαίδευση στις πολεμικές τέχνες διήρκεσε 4 μήνες

Οι αδελφές Γουατσόφσκι είχαν επηρεαστεί ιδιαίτερα από τις ταινίες πολεμικών τεχνών του Χονκ Κονγκ. Έτσι, ήθελαν στις σκηνές μάχης να παίξουν οι πραγματικοί ηθοποιοί και όχι να αντικατασταθούν από κασκαντέρ. Έτσι, υπέβαλλαν τους ηθοποιούς σε μια εξαντλητική καθημερινή εκπαίδευση με τον χορογράφο πολεμικών τεχνών Yuen Woo-Ping από το Χονγκ Κονγκ, ώστε να είναι πειστικοί στην οθόνη. Ο Κιάνου Ριβς από μόνος του εκπαιδευόταν μέχρι και 10 ώρες την ημέρα κατά καιρούς.

Η ταινία έχει συμβολικά χρώματα

Υπάρχει ένας εύκολος τρόπος να γνωρίζετε αν βρίσκεστε στο πραγματικό Matrix: Όλα είναι επικαλυμμένα με μια πράσινη απόχρωση, όπως δηλαδή και οι κώδικες που τρέχουν στην οθόνη. Οι δημιουργοί ήθελαν να το κάνουν αυτό, επιλέγοντας πράσινο χρώμα για τον εξωπραγματικό κόσμο που δημιουργούν οι μηχανές και μπλε απόχρωση για τον κόσμο της Zion.

Ο Χιούγκο Γουίβινγκ (Agent Smith) και ο Κιάνου Ριβς έπαιξαν τραυματισμένοι

Ο Ριβς έκανε μια χειρουργική επέμβαση στην ανώτερη σπονδυλική στήλη πριν από την εκπαίδευση στις πολεμικές τέχνες και έπρεπε να φοράει ένα κολάρο στον αυχένα όλη την ώρα. Ο Χιούγκο Γουίβινγκ υπέστη βλάβη ισχίου και χρειαζόταν χειρουργική επέμβαση. Ο Λώρενς Φίσμπερν και η Κάρι-Αν Μος, τραυματίστηκαν επίσης.

Η σκηνή που ο Neo ξυπνά σε μια δεξαμενή γεμάτη υγρό γυρίστηκε τελευταία

Ο Κιάνου Ριβς έπρεπε να ξυρίσει το κεφάλι του και να χάσει τουλάχιστον 15 κιλά για τη σκηνή στην οποία ξυπνά απότομα μέσα σε μια δεξαμενή γεμάτη με υγρό. Το σώμα του είναι συνδεδεμένο με καλώδια σε έναν απέραντο μηχανικό πύργο με αμέτρητες παρόμοιες δεξαμενές που περιέχουν άλλους ανθρώπους τους οποίους χρησιμοποιούσαν οι μηχανές ως πηγή ενέργειας. Ήταν λογικό να περιμένουν μέχρι να ολοκληρωθούν τα υπόλοιπα γυρίσματα.

Το “Bullet Time” συνελήφθη και υλοποιήθηκε ειδικά για την ταινία

Φυσικά μιλάμε για το περίφημο πλάνο με τον Neo να αψηφά κάθε νόμο, λυγίζοντας σε ασύλληπτο σημείο τη μέση του προκειμένου να αποφύγει τις σφαίρες ενός πράκτορα, οι οποίες περνούν γύρω του ενώ η κάμερα κάνει γύρισμα 360 μοιρών!

Το ειδικό αυτό εφέ συνελήφθη και υλοποιήθηκε ειδικά για το Matrix, με τη βοήθεια μιας εξέδρας στην οποία είχαν τοποθετηθεί 120 ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές και δύο κάμερες. Οι φωτογραφίες που ελήφθησαν, επεξεργάστηκαν μαζί προκειμένου να συντεθεί το τελικό πλάνο, κυριολεκτικά καρέ-καρέ!

Η επική σκηνή της Trinity και του Neo στο λόμπι πήρε πάνω απο μια εβδομάδα για να γυριστεί

Σε μόλις τρία λεπτά το ζευγάρι καταστρέφει τελείως ένα καλά εξοπλισμένο λόμπι γεμάτο από αξιωματικούς ασφαλείας, με έναν τρόπο που θυμίζει χορογραφία. Μια από τις κορυφαίες σκηνές για τους λάτρεις της δράσης. Όσο παράξενο και αν ακούγεται, δεν χρησιμοποιήθηκαν καθόλου γραφικά CGI. Όλες οι εκρήξεις και οι πυροβολισμοί ήταν εφέ που έλαβαν κανονικά χώρα.

Ο Λώρενς Φίσμπερν ήταν ο μόνος ηθοποιός που από την αρχή κατάλαβε το σενάριο

Ο άνθρωπος που θα υποδυόταν μια από τις σημαντικότερες φιγούρες της ταινίας, τον εμβληματικό Μορφέα, ήταν ένας από τους λίγους που κατάλαβαν αμέσως το σενάριο. Ακόμα και η Warner Brothers αναφέρθηκε σε αυτό ως το “σενάριο που κανείς δεν καταλαβαίνει”. Ο Φίσμπερν ήταν πραγματικά έκπληκτος που άλλοι δεν το καταλάβαιναν, επειδή τόσοι πολλοί ηθοποιοί ξοδεύουν τον χρόνο τους διαβάζοντας φιλοσοφικά βιβλία σχετικά με την φύση της ύπαρξης, όταν δεν κάνουν δίαιτα γιο-γιο και αγοράζουν εξωτικά νησιά.

Ράσελ Κρόου, Σον Κόνερι και Σάμιουελ Λ. Τζάκσον ήταν υποψήφιοι για τον ρόλο του Μορφέα

Ο Λόρενς Φίσμπερν υποδύεται τον Μορφέα, τον ηγέτη της ανθρώπινης αντίστασης ενάντια στο Μatrix. Οι Ράσελ Κρόου, Σον Κόνερι και Σάμιουελ Λ. Τζάκσον ήταν επίσης υποψήφιοι για τον ρόλο.


Διαβάστε επίσης: Τώρα μπορείτε να αγοράσετε τα γυαλιά ηλίου από το “The Matrix Resurrections”