Την δεκαετία του ’80 υπήρξε μια άνοδος στα Χολιγουντιανά blockbusters, με τα μεγάλα κινηματογραφικά στούντιο να κυκλοφορούν ταινίες που κατάφεραν να γίνουν κλασικές και να καταλαμβάνουν μια θέση στην καρδιά των ανθρώπων που μεγάλωσαν με αυτές, αλλά και στην ιστορία του Αμερικάνικου κινηματογράφου.
Ήταν η δεκατία που υπήρξε μεγάλη πρόοδος όσον αφορά τα οπτικά εφέ, καθώς το κοινό είδε ιπτάμενα ποδήλατα, αλλά και διαστημόπλοια που έμοιαζαν να είναι αληθινά. Ήταν η δεκαετία που πολλοί κινηματογραφιστές δημιούργησαν μερικές από τις σπουδαιότερες ταινίες τους, οι οποίες καθόρισαν την μετέπειτα πορεία του κινηματογράφου, και αγαπήθηκαν από τις γενιές που ακολούθησαν.
Αν και ο Κουέντιν Ταραντίνο είχε πει ότι η δεκαετία του ’80 ήταν η χειρότερη δεκαετία για τον κινηματογράφο, υπάρχουν μερικές σπουδαίες ταινίες που είχαν μεγάλη επιρροή στην ποπ κουλτούρα και απορρίπτουν αυτό τον ισχυρισμό.
Δείτε παρακάτω μερικές ταινίες των 80’s που άνετα θα ξαναβλέπαμε.
Full Metal Jacket
Οι βετεράνοι του πολέμου στο Βιετνάμ που παρακολούθησαν την ταινία του Στάνλεϊ Κιούμπρικ, «Full Metal Jacket», δήλωσαν ότι ήταν η πιο ρεαλιστική απεικόνιση που είχαν δει. Ο Κιούμπρικ κατάφερε να δείξει με ακρίβεια τη σκοτεινότερη πλευρά του πολέμου του Βιετνάμ, όπου οι επίδοξοι νεαροί στρατιώτες σε ένα εφιαλτικό στρατόπεδο μετρατρέπονται σε πολεμικές μηχανές.
Οργισμένο Είδωλο
Το “Οργισμένο Είδωλο” είναι μια από τις καλύτερες ταινίες της δεκαετίας του ’80. Το δίδυμο Σκορτσέζε-Ντε Νίρο ήταν ένας εξαιρετικός συνδυασμός και κατάφεραν με μοναδικό τρόπο να απεικονίσουν την ζωή του Τζέικ ΛαΜότα, ενός πυγμάχου μεσαίων βαρών που με την αυτοκαταστροφική συμπεριφορά, την υπέρμετρη οργή, τη σεξουαλική ζήλεια και τη ζωώδη του όρεξη κατέστρεψε τη σχέση του με τη σύζυγό του και αποξενώθηκε από την οικογένειά του.
Με την πάροδο των χρόνων η ταινία απέκτησε θρυλική υπόσταση και θεωρείται μια από τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών.
Ferris Bueller’s Day Off
Όσοι μεγάλωσαν την δεκαετία του ’80 σίγουρα θυμούνται την ταινία Ferris Bueller’s Day Off (Η Πιο Κουφή Μέρα του Φέρι Μπιούλερ) του σκηνοθέτη Τζον Χιουζ, καθώς ήταν η πιο διασκεδαστική κοπάνα από το σχολείο που είχαμε δει. Η ταινία μπορεί να κόστισε σχεδόν 6 εκατ. δολάρια, ωστόσο κατάφερε να κερδίσει 70.000.000 δολάρια, πράγμα απίστευτο για εκείνη την εποχή. Απλά μοναδική!
Η Λάμψη
Η δεύτερη πιο δημοφιλής ταινία τρόμου παγκοσμίως είναι η “Λάμψη” του Στάνλεϊ Κιούμπρικ, ακολουθώντας την ταινία “Ψυχώ”, του Άλφρεντ Χίτσκοκ. Η ιστορία ακολουθεί τον Τζακ Τόρανς (Τζακ Νίκολσον), έναν συγγραφέα τρόμου που χρειάζεται έμπνευση για το νέο του βιβλίο, και ελπίζει πως με το να γίνει ο νέος επιτηρητής ενός απομονωμένου και παλιού ξενοδοχείου στο Κολοράντο, θα του δώσει αρκετή έμπνευση για τη συγγραφή ενός καλού μυθιστορήματος τρόμου.
Πολύ σκληρός για να πεθάνει
Το “Πολύ σκληρός για να πεθάνει” ήταν το αδιαμφισβήτητο highlight της δεκαετίας όσον αφορά τις ταινίες δράσης. Στην ταινία βλέπουμε τον “σκληρό” αστυνομικό Τζον Μακλέιν, το οποίο υποδύεται ο Μπρους Γουίλις, καθώς τα βάζει με μια ομάδα εξαιρετικά οργανωμένων εγκληματιών.
Η ταινία απέσπασε θετικά σχόλια από τους κριτικούς, έγινε μεγάλη εισπρακτική επιτυχία με συνολικά έσοδα 140,7 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως και έλαβε τέσσερις υποψηφιότητες για Όσκαρ.
Top Gun
Όταν η ταινία “Top Gun” του Τόνι Σκοτ, έκανε πρεμιέρα στις μεγάλες οθόνες τον Μάϊο του 1986, ο 24χρονος Τομ Κρουζ, ο οποίος ενσάρκωνε τον “Μάβερικ”, έγινε μεγάλο όνομα στο Χόλιγουντ και έκανε όλες τις γυναίκες του πλανήτη να καρδιοχτυπούν. Η ταινία γνώρισε τεράστια εμπορική επιτυχία, με συνολικές εισπράξεις 353,8 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως και έλαβε 5 υποψηφιότητες για Όσκαρ.
Οι πωλήσεις των Ray-Ban εκείνη της εποχή αυξήθηκαν κατακόρυφα ενώ το σάουντρακ της ταινίας “Take My Breath Away” έγινε ιδιαίτερα δημοφιλές.
Σημαδεμένος
Το επικό γκανγκστερικό φιλμ του Μπράιαν Ντε Πάλμα δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο. Ο Αλ Πατσίνο έδωσε μια από τις πιο αξιομνημόνυετες ερμηνείες του ως ο “βασιλιάς της κοκαΐνης” Τόνι Μοντάνα και συγκλόνισε τα ακροατήρια και τους κριτικούς εκείνη την εποχή λόγω της έντονης βίας και της χρήσης ναρκωτικών.
Η ταινία δεν πήγε καλά εισπρακτικά και υπήρξαν πολλοί που έφυγαν από τον κινηματογράφο καθώς δεν άντεχαν την βία και χαρακτήρισαν “κακόκουστο” το όραμα του Ντε Πάλμα. Οι κριτικοί θεώρησαν υπερβολική την ημερομηνία του Πατσίνο, κάτι που ο ίδιος απορρίπτει και δηλώνει πολύ περήφανος για την ταινία.
Κάνε το Σωστό
Το “Κάνε το Σωστό” κυκλοφόρησε το 1989 και ίσως είναι καλύτερη ταινία του Σπάικ Λι. Η ταινία μας μεταφέρει για ένα 24ωρο σε μια συνοικία Αφροαμερικανών του Μπρούκλιν, όπου εδώ και χρόνια λειτουργεί μια πιτσαρία λευκών χωρίς να υπάρχει κανένα πρόβλημα ανάμεσα στις δυο κοινότητες. Ομως εκείνη τη μέρα τα πράγματα θα πάρουν μια διαφορετική τροπή.
Η ταινίας απέσπασε τέσσερις Υποψηφιότητες για Χρυσή Σφαίρα και δύο Υποψηφιότητες για Όσκαρ, χωρίς όμως να καταφέρει να κερδίσει κάποιο βραβείο. Πλέον συγκαταλέγεται στις 100 Καλύτερες Ταινίες στην Ιστορία του Αμερικανικού Κινηματογράφου.
Ο Εξολοθρευτής
Αν και το κοινό είχε ήδη δει τον Αυστριακό bodybuiler Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ στο “Κόναν ο Βάρβαρος, η χαμηλού προϋπολογισμού sci-fi ταινία δράσης του Τζέιμς Κάμερον, ήταν αυτή που εκτόξευσε την καριέρα του. Η πλοκή της ταινίας επικεντρώνεται σε έναν cyborg εκτελεστή, ο οποίος έχει σταλθεί από το μέλλον (2029), στο παρόν (1984), ώστε να σκοτώσει την Σάρα Κόνορ, η οποία μελλοντικά θα γεννήσει τον αρχηγό της επανάστασης κατά των μηχανών.
Η ταινία έκανε τεράστια εμπορική επιτυχία και κατέστησε τον Κάμερον μετρ στο είδος του.
Στάσου Πλάι Μου
Με πρωταγωνιστή τον πολύ νεαρό Ρίβερ Φίνιξ και τον Κίφερ Σάδερλαντ, το “Στάσου Πλάι Μου” του Ρομπ Ράινερ, έγινε μια από τις καθοριστικές ταινίες της εποχής. Αφηγείται την ιστορία του Γκόρντι, ενός συγγραφέα που θυμάται τα παλιά χρόνια της εφηβείας του όταν μαζί με τρεις φίλους του ξεκίνησαν να βρουν το πτώμα ενός εξαφανισμένου αγοριού που θεωρούνταν νεκρό.
Η ταινία βασίστηκε στην νουβέλα “The Body” του Στίβεν Κινγκ και διευκόλυνε στην μεταφορά της νουβέλας “Rita Hayworth and Shawshank Redemption” του συγγραφέα στην μεγάλη οθόνη.
Διαβάστε επίσης: 25 ταινίες που πολλοί από εμάς άνετα θα ξαναβλέπαμε