Η πολιτική και ο κινηματογράφος έχουν από καιρό έναν αλληλένδετο δεσμό, με τις ταινίες να λειτουργούν ως ένα ισχυρό μέσο έκφρασης και κριτικής της εξουσίας. Μέσα από αληθινές ιστορίες, σατιρικές αφηγήσεις και αποκαλυπτικά σενάρια, αυτές οι ταινίες φέρνουν στο φως τη δύναμη, τις συγκρούσεις και τις αντιφάσεις της πολιτικής σκηνής.

Ας δούμε δέκα από τις πιο εμβληματικές πολιτικές ταινίες, οι οποίες κατάφεραν να επηρεάσουν την κοινή γνώμη και να δώσουν φωνή σε σημαντικά κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα.

“Οι Τρεις Μέρες του Κόνδορα” (1975)

Ένα πολιτικό θρίλερ σε σκηνοθεσία του Σίντνεϊ Πόλακ που αποκαλύπτει τις σκοτεινές πλευρές της CIA, την κατασκοπεία και τις απόρρητες ενέργειες των κυβερνήσεων. Αναδεικνύει τους ηθικούς προβληματισμούς των κρατικών πρακτικών που θυσιάζουν ανθρώπινες ζωές για πολιτικά συμφέροντα.

“S.O.S Πεντάγωνο Καλεί Μόσχα” (1964)

Αυτή η μαύρη κωμωδία παρουσιάζει την παράνοια του Ψυχρού Πολέμου και τη δαιδαλώδη πορεία που μπορεί να πάρουν οι διεθνείς σχέσεις. Μέσα από μια αλληγορία με τραγικές και χιουμοριστικές νότες, ο Στάνλεϊ Κιούμπρικ σατιρίζει τις πολιτικές αποφάσεις και τις δυνάμεις του πολέμου.

“Z” (1969)

Η ταινία του Γαβρά, βασισμένη στο βιβλίο του Βασίλη Βασιλικού, αφηγείται τα γεγονότα γύρω από τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη. Αναδεικνύει την πολιτική καταπίεση και τον εκτροχιασμό της δημοκρατίας σε δικτατορικές καταστάσεις, αποκαλύπτοντας τα παιχνίδια εξουσίας στα παρασκήνια.

“Όλοι οι Άνθρωποι του Προέδρου” (1976)

Η ταινία σε σκηνοθεσία του Άλαν Τζέι Πάκουλα βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο των δημοσιογράφων Καρλ Μπέρνσταϊν και Μπομπ Γούντγουορντ που πραγματεύεται τις έρευνες πάνω στο Σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ. Είναι ένα δυνατό πολιτικό θρίλερ που δείχνει τη δύναμη του Τύπου στη μάχη κατά της πολιτικής διαφθοράς.

“JFK, η Ιστορία που Χαράχτηκε στη Μνήμη μας” (1991)

Εξετάζοντας τη δολοφονία του Τζον Κένεντι, η ταινία προκαλεί τους θεατές να αναλογιστούν την πιθανή συμμετοχή κυβερνητικών αξιωματούχων. Είναι ένα αριστοτεχνικό έργο του Όλιβερ Στόουν για τη διερεύνηση των θεωριών συνωμοσίας και του πολιτικού κατεστημένου.

“Spotlight: Όλα στο Φως” (2015)

Η ταινία του Τομ Μακάρθι εστιάζει στη δημοσιογραφική έρευνα της εφημερίδας Boston Globe για τα σκάνδαλα κακοποίησης παιδιών στην Καθολική Εκκλησία. Η ταινία δείχνει πώς η πολιτική και θρησκευτική εξουσία μπορούν να συνυπάρχουν για να διατηρήσουν την εικόνα τους, εις βάρος των αδύναμων.

“Ο Υποψήφιος” (2018)

Βασισμένο στο βιβλίο του Ματ Μπάι, “All the Truth Is Out: The Week Politics Went Tabloid”, το φιλμ παρακολουθεί την άνοδο και την πτώση του χαρισματικού Γερουσιαστή Χαρτ, ο οποίος κέρδισε την εμπιστοσύνη των νεαρών ψηφοφόρων και είχε θεωρηθεί το 1988 ο αδιαμφισβήτητος υποψήφιος των Δημοκρατικών για την προεδρική κούρσα, όταν η καμπάνια του μπήκε σε δεύτερη μοίρα έπειτα από την αποκάλυψη της εξωσυζυγικής του σχέσης.

“Η Ζωή των Άλλων” (2006)

Ένα ψυχρό, σκοτεινό δράμα γύρω από το ανατολικογερμανικό καθεστώς και την επιτήρηση πολιτών από την Στάζι. Η ταινία αποκαλύπτει τον έλεγχο που μπορεί να ασκήσει η πολιτική πάνω στις ζωές των ανθρώπων, δείχνοντας τον τρόμο της απόλυτης εξουσίας.

“The Post: Απαγορευμένα Μυστικά” (2017)

Βασικό θέμα της ταινίας είναι το σκάνδαλο των Pentagon Papers που συγκλόνισαν με τις αποκαλύψεις τους την Αμερική το 1971, όταν ο δημοσιογράφος της Washington Post Μπεν Μπράντλι και η εκδότριά του Κάθριν Γκράχαμ, αποφάσισαν να τα δημοσιεύσουν. Γραμμένα από τον στρατιωτικό αναλυτή Ντάνιελ Έλσμπεργκ, τα Pentagon Papers έκαιγαν τον Λευκό Οίκο, αποκαλύπτοντας τους πραγματικούς λόγους που οι ΗΠΑ ενεπλάκησαν στον πόλεμο του Βιετνάμ.

“Syriana” (2005)

Σύμφωνα με την υπόθεση, η Αμερικανική Γερουσία ερευνά τη συγχώνευση δύο αμερικανικών εταιρειών, όταν ένας πρίγκιπας από τον Περσικό Κόλπο έρχεται αντιμέτωπος με τα αμερικανικά συμφέροντα, καθώς συνάπτει συμφωνία με τους Κινέζους. Τότε, η CIA δίνει εντολή σε έναν πράκτορά της να τον εξοντώσει, αλλά όταν το σχέδιο αποτυχαίνει, η υπηρεσία του τον χρησιμοποιεί ως αποδιοπομπαίο τράγο.


Διαβάστε επίσης: Οι ταινίες τρόμου που θα σας κάνουν να μην κλείσετε μάτι!