Αν νιώθεις πως η ομιλία σου χρειάζεται ένα intellectual boost και θέλεις να ακούγεσαι σαν να έχεις ξεκοκαλίσει βιβλία καθημερινά, τότε οι παρακάτω λέξεις είναι τα μυστικά σου όπλα. Όχι μόνο θα εντυπωσιάσεις τον περίγυρό σου, αλλά θα δώσεις την εντύπωση ότι έχεις την οξυδέρκεια του Σωκράτη και το λεξιλόγιο του Νίτσε.

Ετοιμάσου να “ρίξεις” τις κατάλληλες λέξεις στη συζήτηση και δες τους φίλους σου να σε κοιτάζουν με δέος!

Περπλεξία

Αντί για “μπερδεμένος”, πέτα τη λέξη “περπλεξία”. Όχι μόνο ακούγεται καλύτερα, αλλά είναι το κατάλληλο εργαλείο όταν θέλεις να δείξεις ότι αντιμετωπίζεις ένα ζήτημα πολυσύνθετης φύσης.

Επικουρικός

Μην λες απλώς ότι κάτι είναι “βοηθητικό”. Όταν πεις πως “λειτουργεί επικουρικά”, όλοι θα νομίζουν ότι έχεις γραφτεί σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα φιλοσοφίας!

Συγκεχυμένος

Η λέξη “συγκεχυμένος” είναι ιδανική όταν θέλεις να εκφράσεις κάτι που είναι μπερδεμένο, αλλά με τρόπο που αφήνει τους άλλους να αναρωτιούνται αν είναι το μυαλό τους το προβληματικό.

Αρχετυπικός

Όταν θέλεις να μιλήσεις για κάτι που αποτελεί “το απόλυτο παράδειγμα”, η λέξη “αρχετυπικός” σου δίνει αυτό το έξτρα κύρος. Σαν να επικαλείσαι τον Καρλ Γιουνγκ, χωρίς να το ξέρεις καν!

Μετάρσιος

Την επόμενη φορά που θα θέλεις να περιγράψεις κάτι “ουράνιο” ή “μεγαλειώδες”, χρησιμοποίησε τη λέξη “μετάρσιος”. Έχει και μια δόση ποιητικότητας που κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί.

Διαλεκτικός

Αντί να πεις “συζήτηση” ή “αντιπαράθεση”, πες «διαλεκτική». Όλοι θα νομίζουν ότι κάπου βαθιά έχεις κρυμμένο ένα διδακτορικό στη φιλοσοφία.

Εσχατολογικός

Όταν μιλάς για το τέλος του κόσμου ή κάτι εξαιρετικά δραματικό, μην περιορίζεσαι σε απλούς όρους. Χρησιμοποίησε την λέξη “εσχατολογικός” για να δείξεις ότι οι σκέψεις σου είναι… κοσμοϊστορικές.

Σισύφειος

Αντί να πεις ότι κάτι είναι δύσκολο ή κουραστικό, πες ότι είναι “σισύφειο”. Άσε τους άλλους να σε κοιτάξουν με δέος, προσπαθώντας να θυμηθούν τον μύθο του Σίσυφου.

Επικουρικότητα

Πάρε την κανονική λέξη “επικουρικός” και δώσε της λίγη έξτρα φιλοσοφική βαρύτητα. Αντί να λες απλά ότι κάτι βοηθάει, πες ότι είναι ζήτημα “επικουρικότητας” και όλοι θα νιώσουν ότι χάνουν επεισόδια.

Ολιστικός

Η λέξη αυτή είναι χρυσός! Αντί να πεις “γενικά”, πες “ολιστικά”. Ταιριάζει παντού: είτε μιλάς για υγεία, είτε για ζωή, είτε για τον τρόπο που προσεγγίζεις μια εργασία – η λέξη αυτή θα σε κάνει να ακούγεσαι σαν γκουρού.


Διαβάστε επίσης: Προπαγάνδα: Η τροφή του αδαή και ο κίνδυνος της συλλογικής συσπείρωσης